Bir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorBazı oyuncaklar eğlenceli olmakla birlikte, her yıl binlerce göz yaralanmasına neden oluyor… Çocukluk kazalarının çoğunun evde, çoğunun da oyuncaklarla meydana geldiğini unutmayın. Bu nedenle, oyuncakların hem genel sağlık hem de göz açısından güvenli olduğundan emin olmanız gerekir.
#Göz SağlığıBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerMotor çalıştıran Milli Muharip Uçağı, 5. nesil bir savaş uçağı olacak. Önünde daha birkaç yıl var. Avrupa ise 6. nesil savaş uçağını yapıp Amerika’dan hızla kopmak ve F-35 saltanatından kurtulmak istiyor. İşte tam bu noktada MMU 6. nesile çevrilebilir. KIZILELMA ise mükemmele yakın eşsiz bir uçak. Bu uçak da tam bir görünmezlik kazandığında daha yolun başında birçok savaşın galibi olacaktır.
#Milli Muharip UçağıNükleer güç santrallerinin tsunami, deprem gibi senaryolara dayanıp dayanamayacaklarına dair endişeler gündemde tartışmalara sebep oluyor. Akkuyu NGS'deki dört güç ünitesinin her biri VVER-1200 adı verilen Rus reaktör teknolojisine dayanıyor. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yücel, “VVER-1200 reaktörleri uçak çarpması, deprem vs. gibi durumlarda reaktörden radyasyon sızıntı olmasını engelleyen bariyerlere, güvenli sistemlere sahiptir. VVER-1200 teknolojisinin 9 büyüklüğündeki bir depremde bile devreye girebilecek aktif ve pasif güvenlik sistemleri sayesinde reaktör, güvenli bir şekilde durur ve herhangi bir sızıntı olmaz” dedi.
#Akkuyu NGSİngiltere'de yaşayan 14 yaşındaki kız çocuğu battaniyesine sıktığı deodorant nedeni ile kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Acılı aile kızlarının ölümü sonrası başlattıkları kampanya ile aerosol ürünlerdeki tehlikelere dikkat çekmek istiyor.
#DeodorantŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#ŞapTuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekToz taşınımı Ankara dahil birçok ilde hayatı olumsuz etkiledi. Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla Türkiye’ye kadar gelen toz bulutunun ardından kentlerde dükkan camları ve araçların üzerleri, toz tabakasıyla kaplandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iç ve güney kesimlerde görülen toz taşınımının çamur yağmurlarına dönmesi bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, merak edilen toz taşınımı ne zaman bitecek? sorusuna canlı yayında yanıt verdi. İşte, toz taşınımının ülkeyi terk edeceği tarih.
#Toz TaşınımıHomojen ve heterojen karışımlar pek çok kişi tarafından karıştırılmaktadır. Özellikle kimya derslerinde sıklıkla karşılaştığımız kavramlardan olan homojen ve heterojen karışımlar internet ortamında da sıklıkla araştırılmaktadır. Bunlardan birisi de sis olmaktadır. Peki sis homojen mi yoksa heterojen midir ve neden merak edilenleri detaylıca derledik.
#SisUkrayna'nın ABD Büyükelçisi, Rusya'nın Ukrayna'da vakum bombası kullandığını açıklarken, iki uluslararası insani yardım kuruluşu da Rus askeri güçlerinin sivil alanlarda, yasaklanan misket bombalarını kullandığını iddia etti. Açıklama ardından vakum bombası ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, vakum bombası nedir? İşte vakum bombası hakkında bilgiler...
#Vakum BombasıSon iki yıldır dünyanın deyim yerindeyse belini büken koronavirüs salgını aynı kritik önemdeki iklim krizini gölgede bıraktı. ancak yapılan son araştırma koronavirüs salgını ile iklim krizi arasındaki akılalmaz ilişkiyi ortaya koyarak dünyayı şaşkına çevirdi.
#İklim KriziOmicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsDünya iki yıldır koronavirüs salgınıyla boğuşuyor ancak gezegenimizi tehdit eden en büyük tehlike sandığımız gibi salgın bir hastalık değil. Son yıllarda giderek artan kirlenme, iklim değişikliği ve artan kimyasal atıklar yaşamımızı düşündüğümüzden erken mahvedecek gibi görünüyor...
#Kimyasal Kirlilik1808'de Fransız kimyager Joseph Louis Gay-Lussac, bugün Gay-Lussac'ın gazları birleştirme yasası olarak bilinen bir genelleme ile birlikte yeni deneylerin sonuçlarını bildirdi. Peki, kendi adının verildiği Gay-Lussac yasası nedir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Gay Lussac KanunuAşılamaların artmasıyla beraber birçok insan artık maske takmak istemiyor. Ancak sağlık yetkilileri çift doz aşılı olanların dahi kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmalarını tavsiye ediyor. Maske takmayanların sayısı arttıkça, bu konuda hala tedbirli olanların ise kafasında şu soru dolaşıyor: Kapalı bir alanda maske takan tek kişi ben isem, virüsten korunuyor muyum?
#KoronavirüsUçağa sıvı alınma koşulları, yolculuklarını sadece kabin bagajı ile yapacak olan yolcuların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Uçuş güvenliği dolayısıyla Sivil Havacılık kuralları çerçevesinde alınan kararlarda, uçak içerisinde belirli oranın üzerinde sıvı bulundurmanın yasak olduğu ifade ediliyor. Peki, bu durumda uçağa parfüm alınıyor mu? İşte, o konu hakkında detaylı grafik bilgileri
#Uçağa Parfüm Alınıyor MuDünyanın en büyük ilaç ve kozmetik şirketlerinden Johnson&Johnson, içinde kanserojen madde tespit edilen bazı güneş kremlerini toplatıyor. Karar şok etkisi yarattı! Zira, yüzbinlerce kişi hele de bu sıcak yaz günlerinde güneşin tadını dolu dizgin çıkarmaya çalışıyor. Plaj çantasının olmazsa olmazı da güneş kremleri! Birincisi; evinizde sayacağım güneş kremlerinden varsa hemen çöpe atın. İkincisi; hangi güneş kremi zararsız? Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın başka yolu yok mu? Onu da uzmanlarla konuştum.
#YAZAR