Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun’un aşı olmayanların kapalı mekânlara alınmaması yönündeki önerisi ve aşı zorunluluğu Almanya’da tartışma yarattı. Dünya Doktorlar Birliği başkanı destek verirken, Birlik Partileri Başbakan adayı ve Adalet Bakanı öneriye karşı çıktı.
#AlmanyaFederal Meclis’in aralıksız olarak 15.5 saat süren oturumunda, Alman Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik içeren tasarı kabul edildi. Böylece Yahudi ve yabancı düşmanı, ırkçı motifli suç işleyip de cezaya çarptırılanların Alman vatandaşı olmalarına izin verilmemesi kesinleşti.
#Christine LambrechtAlmanya’nın başkenti Berlin’de bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri nedeniyle iki bölüm halinde düzenlenen 71. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) ‘yaz özel’ bölümü olarak nitelendirilen ikinci bölümü başladı.
#KoronavirüsBüyük şirketlerin yönetim kurullarında en az bir kadın üyenin bulunmasını zorunlu kılan ve uzun süredir tartışılan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Tasarıyı, Federal Aile Bakanlığı ile Federal Adalet Bakanlığı’nın iş birliği sonucu hazırladı.
#Franziska GiffeyAlmanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın (BfV) belirlemelerine göre, Almanya’da son aylarda hükümetin koronavirüs belasına karşı aldığı tedbirleri protesto aracıyla düzenlenen gösterilere aşırı sağcılar, neonaziler ve ‘Reichsbürger’ olarak bilinen ‘İmparatorluk Vatandaşları’ adlı örgüt ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yandaşları damga vurdu.
#AlmanyaAlmanya’da koalisyon hükümetini oluşturan partilerin liderleri, geçen hafta Berlin’de yaptıkları toplantıda istihdamda kadın ve erkek eşitliğiyle ilgili araştırma yapılmasına ilişkin karar aldı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkan Yardımcısı Elke Hannack ise bu kararı eleştirdi.
#Christine LambrechtAlmanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, koalisyon hükümetinin ortaklarının Kovid-19 nedeniyle şirketlerin iflas başvurusuna ilişkin kanunun askıya alma süresinin uzatılması konusunda anlaştığını bildirdi.
#Almanya Başbakan Yardımcısı Ve Maliye Bakanı Olaf ScholzSomut bir gerekçe olmadan, polislerin insanları ten ve saç renkleri veya dış görünümleri nedeniyle kontrol etmelerine ‘Racial Profiling’ (ırksal profilleme-fişleme, ırkçı yaklaşım-tutum-davranış-eğilim biçimi) denir. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) siyahi bir vatandaşın, beyaz bir polisin şiddet kullanması nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine, ‘Racial Profiling’ tartışmaları Almanya’da da yeniden gündeme geldi.
#AlmanyaAvrupa Konseyi’nin Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), polislerin ‘ırk temelinde’ kontrol yapmasının tüm Avrupa ülkelerinde yasalarla açıkça yasaklanmasını ve bunların polis teşkilatlarında araştırılmasını talep etti. Bu tür kontrollerin toplumdaki azınlıklar açısından aşağılayıcı olduğu ve bazı kesimlerin damgalanmasına yol açtığını belirten ECRI’nin bu talebi, Almanya’da kavgaya neden oldu.
#Avrupa Konseyi