Güncelleme Tarihi:
SPAHN, “Her üç günde bir yeni ateşli tartışmalara gerek yok. Ben Meclis’te söz verdim. Bu salgında aşı mecburiyeti olmayacak” dedi. Sağlık Bakanı Spahn bu sözlerle Bavyera eyalet Başbakanı Markus Söder’in huzur ve bakımevlerinde çalışan personele aşı zorunluluğu talebini kesin bir dille reddetti. Bakıcıların verdiği hizmeti öven Spahn, onlarla konuşarak aşıya ikna edilmelerini istedi ve “Biz aşıya güvene önem veriyoruz” diye konuştu. İngiltere’de yayılan koronavirüsün yeni türünün çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Spahn, “Bu türün Almanya ve Avrupa’ya yayılmasına karşı elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi ve daha fazla seyahat kısıtlamalarına gideceklerini açıkladı. Sağlık Bakanı Spahn, sosyal temas kısıtlamalarında insanları iki ya da üç ay daha dişlerini sıkmaya çağırdı ve aşıyla durumun değişeceğini söyledi.
TALİHSİZ TARTIŞMA
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkan Vekili Baerbel Bas da aşı zorunluluğu talebine karşı çıktı ve bunu çok talihsiz bir tartışma olarak niteledi. Bu tür taleplerin korkuları körüklediğine işaret eden Bas, asıl görevin aşıya karşı korkuları almak olduğunu belirtti. Bas, insanlarda aşıya karşı korkuları yenmek için geniş bir aydınlatma kampanyası sürdürülmesini istedi.
Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht de Alman hükümetinin daha önce aşı zorunluluğun getirilmeyeceğini açıkladığını, hükümetin bu sözünün geçerli olduğunu belirterek “İnsanlar aşının güvenliği ve etkinliği konusunda ikna olursa büyük çoğunluk aşı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, bakım ve sağlık personeli arasında çok sayıda aşı olmak istemeyen kişinin bulunduğuna işaret ederek bu meslek grubuna aşı olma zorunluluğu getirilmesinin gözden geçirilmesini talep etmişti.
AŞI POLİTİKASINI SAVUNDU
Sağlık Bakanı Jens Spahn, dün Federal Meclis’te yaptığı konuşmasında aksayan aşı kampanyasını savundu. Her aldıkları kararın doğru olmadığını da belirten Spahn, hata yapıldığını itiraf etti: “Biz pandeminin en ağır safhasındayız. Ama insanlık tarihinde şimdiki kadar hızlı bir aşı maddesi geliştirilmedi. Aşının Bu bir başarıdır. Hem de Almanya’nın bir başarısıdır. Uğur Şahin ve ekibi dünyaya umut oldular. Bundan dolayı gururluyuz. Hiçbir ülke, hiçbir hükümet, hiçbir parti virüsü tek başına yenemez. Sadece beraber üstesinden gelebiliriz. Sadece çoğunluk aşı olmak isterse, virüsü yenebiliriz. ‘Bazı kesimler aşı tedarikinde Avrupa’yla birlikte hareket etmek doğru muydu?’ diye soruyor. Evet, bu karar doğruydu. AB ülkeleriyle birlikte bu yolu gitmek bizim ulusal çıkarımıza.”
‘DAHA HIZLI OLABİLİRDİ’
“Hem ekonomik, hem politik olarak. Fransa ile yalnız da hareket edebilirdik. Ama bazı Avrupa ülkeleri çok aşı yaparken, diğer Avrupa ülkelerinde az aşı yapılsa ne olurdu? Bu durumda Avrupalı ortaklarımız aşı için Çin veya Rusya’ya yönelecekti. Biz Alman ekonomisinin Avrupa’da açık sınırlara ihtiyacı olduğuna düşünüyoruz. ABD’nin gelecekte uzun süre kendi sorunlarıyla uğraşacağını söyleyen Sağlık Bakanı Spahn, “AB özgürlük ve demokrasi mücadelesinde daha büyük rol üstlenecek. Bunun için güven gerekir” diyerek, aşı tedarikinde AB ile ortak hareket etmenin Avrupa’yı daha da güçlendireceğini savundu. Spahn, “Bazı yerlerde hata yaptık. Örneğin aşılama daha hızlı yürüyebilirdi. 2021 yılı iyi haberlerin de geleceği yıl olacak. Bunun için sabır gerekiyor. Ama bunun için mükafatlandırılacağız.”
ORGANİZASYON İYİLEŞTİRİLMELİ
Aşırı sağcı AfD ise hükümetin aşı politikasını eleştirdi. AfD grubu adına konuşan Sebastian Münzenmaier, “Siz Avrupa’nın sağlığından değil, Almanların sağlığından sorumlusunuz” diye konuştu ve “Karantinayı bir an evvel kaldırın” çağrısı yaptı. Münzenmaier, gözü başbakanlık koltuğunda olan Spahn’a “Bu gidişle siz en çok başbakanlıkta kapıcı olabilirisiniz” dedi. FDP Lideri Christian Lindner Bavyera’da FFP2 maske mecburiyetini genişletmek gerektiğini söylerken, SPD Grup Başkan Vekili Baerbel Bas, Sağlık Bakanı Spahn’dan aşı randevularında organizasyonunun iyileştirilmesini istedi.