İstanbul’un kalabalığından da bunaldıysanız en yakın kaçış noktası olan Adalar’a geçme vaktiniz geldi demektir. Hâlâ korunan nezih sokakları, birbirinden güzel restoranlarıyla sizi her halükarda İstanbul’dan uzaklaştıracak ama güzelliğiyle yakınlaştıracak da. Mesela güzel bir balık sofrası ne de lezzetli ve hafif olur. Turistlere özgü şişkin hesaplarla karşılaşmayacağınız ama lezzetine şaşıracağınız adresleri sizin için derledik.
#AdalarDünyanın çevrecilik merkezlerinden birindesiniz. Burası el değmemiş doğası, yaban hayvanları, nehirleri ve yağmur ormanları ile ilgileri üzerine topluyor. Karayipler’deki diğer adaların yaptığı hatalardan ders çıkarmış Dominika. Sadece kıyı şeridini korumakla kalmamış tüm adada ağır betonlaşmanın da önünü kesmiş. Bu yüzden çok lüks otel bulma umuduyla gitmeyin. Burada her şey doğala en yakın haliyle sizi bekliyor. Bunun ödülü ise dağlarda hala varlığını koruyan yağmur ormanları.
#DominikaEn renklisi en güneyde... Karayipler’de hemen her yerde karşılaşacağınız bu sözün ne anlama geldiğini Trinidad ve Tobago Adaları’na gittiğinizde anlıyorsunuz. Yılın birçok döneminde rastlayabileceğiniz karnavallar ülkeyi gökkuşağının tüm renkleriyle buluşturuyor. Üstelik bu adalar insanın kanını kaynatan kalipso ve limbonun da anavatanı.
Karayipler’deki iki tropik ada grubundan oluşuyor Turks ve Caicos. Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki büyük ada grubu Caicos, küçüğü Turks. Her ikisi de İngiltere’ye bağlı. Masmavi denizi, sualtı zenginlikleri, lüks otelleri, gözalıcı bitki örtüsüyle doğasever turistleri, balayı çiftlerini çeken adalar, aynı zamanda paravan şirketlerle karapara aklama cenneti. Ağustostan ocak ayına kadar yılın en sıcak ve yağışlı günlerini yaşayan adaları görmek için uygun zaman mart, nisan, mayıs. Adaların Türklerle kanıtlanabilen tek ilişkisi ise 2009’daki skandal. Hükümet bir Türk işadamından rüşvet aldığı gerekçesiyle İngiltere tarafından görevden alınmıştı...
Bu hafta Ankara Hürriyet’te, komşumuz Yunanistan’ın Türk ve Osmanlı mutfaklarıyla birçok ortak unsura sahip olan lezzetlerini tanıtıyoruz. Zeytinyağı, balık, meze, salata ve uzo’yla olduğu kadar kebap, baklava gibi Türkiye ve Ortadoğu’ya özgü bildiğimiz lezzetlerle de öne çıkan Yunan Mutfağı’nda bazı yemeklerin kökeni Antik Yunan’a kadar giderken, birçok yemek de Yunanistan coğrafyasının ve ilişki içine girdikleri kültürlerin etkisiyle bugünkü zenginliğine kavuşmuş.
Zarif bir şekilde gökyüzüne yükselen palmiyelere bakarak, ‘’Biliyor musun, hindistancevizi ağacı seni hiç yarı yolda bırakmaz’’ dedi Lia, ‘’Kölen gibidir, kessen de büyümeye devam eder. Kafana düşmez, kendisi yiyecek, yaprakları evine çatı, kabuğu kap kacak, düğme olur. İnsanlar birbirini kandırabilir ama bu ağaç hiç hayal kırıklığına uğratmaz.’’