Türkiye ekonomisi 2023 yılı 4. çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. 2023 yılında ise Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüdü. Türkiye, AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Gayri safi milli hasıla tarihte ilk kez 1 trilyon doları aşarak 1 trilyon 118 milyar 593 milyon dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyüme rakamlarının OVP'nin üzerinde geldiğini belirterek yapısal reformlara devam edileceğini açıkladı.
#TürkiyeBorsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı. Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan yılın ilk yarısına ait bilanço yayımlanma süreci yarın bitecek. Bilanço performanslarına genel olarak çok iyi demek zor. Bu açıdan hisselerde “seçicilik’’ artacak.
#Borsa İstanbulABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin’deki temaslarını tamamladıktan sonra dün basın toplantısı düzenledi. Yellen, Çin ziyaretinin detaylarını paylaştığı konuşmasında, “ABD ve Çin arasında önemli anlaşmazlıklar var. Dünyanın her iki ülkenin de gelişmesi için yeterince büyük olduğuna inanıyoruz” dedi.
#ABDABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’e hitaben kaleme aldığı uyarı mektubunda, ABD Kongresi’nin borç limitini yükseltmemesi halinde 5 Haziran itibariyle ABD hükümetinin tüm finansal yükümlülüklerini tam ve zamanında ödeyecek yeterli kaynağı olmayacağını belirtti.
#Janet YellenBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroDış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.
#TCMBABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün ABD Kongresi’ne mektup gönderip ABD'nin 19 Ocak Perşembe günü yasal borç limitine ulaşacağını ve ardından temerrüde düşmemek için ‘olağanüstü önlemlere’ başvuracağı konusunda uyardı.
#Janet YellenPara piyasaları yüksek enflasyona karşı tasarrufları korumakta yeterli olmayınca hisse senetlerine ilgi artıyor. Yabancı yatırımcıların ilgisinin azalmasına rağmen yerli yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu hava devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre ocak ayında yaklaşık 199 bin olan açılan hesap sayısı ekimde yaklaşık 652 bin 500 oldu. Bakiyeli yatırımcı sayısı da ocakta 5 milyon 136 bin olurken, ekimde 5 milyon 750 bini aştı.
#BorsaKüresel ekonomiye ilişkin uyarılar ve piyasalarda dalgalı seyir sürerken, gözler 2 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında. Beklentiler 75 baz puanlık artırım yönünde ağırlık kazanıyor. Fed toplantısını bekleyen dış piyasalarda iyimserlik korunurken Borsa İstanbul’da daha temkinli görünüm öne çıkmaya başladı.
#BorsaGeçtiğimiz haftalarda merkez bankalarının kararları piyasalar tarafından takip edildi. Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı. Fed Başkanı Powell’ın ‘resesyonda değiliz’ ile faiz artışlarını yavaşlatmaktan söz etmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Powell’ın konuşmasında temkinli ifadeler olsa da piyasalar bardağın dolu tarafını gördü.
#Türkiye Cumhuriyeti Merkez BankasıYüksek enflasyon oranları piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yetkililer de konuyla ilgili ardı ardına açıklamalar yapıyor. Enflasyon dışında diğer bir önemli konu ise ekonomideki yavaşlama emareleri oldu. Tüm bu gelişmelerin ardından gözler de merkez bankalarına çevrildi. 21 Temmuz’da Avrupa, 27 Temmuz’da Fed toplantıları var.
#FedABD Merkez Bankası (Fed) ile başlayan parasal sıkılaşma ve faiz artırım süreci genele yayılmış durumda. Merkez bankaları ağırlıklı gündemin etkisindeki piyasalarda dalgalı seyirle birlikte yön arayışı devam ediyor. Dış borsalarda tepki yükselişleri görülse de güç kazanamadı.
#TCMBEkonomi yönetimleri yüksek enflasyona karşı en etkili mücadele aracı olarak bir nevi panzehir gibi faiz artırımlarına gittiler. En dikkat çekeni ABD Merkez Bankası (Fed) oldu. 75 baz puanlık artışla birlikte son 28 yılın en sert artışını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomideki büyüme tahminleri aşağıya çekilirken agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali verildi.
#FedABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına çevrimiçi olarak katılan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov'un konuşması sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da dahil birçok bakanın salonu terk ettiği aktarıldı.
#G20BİST 100 Endeksi geçen hafta tarihi zirveler gördü. Türkiye-ABD ilişkilerindeki yumuşama sinyalleri piyasalarda olumlu algılandı. Küresel çapta piyasalarda dalgalı bir seyir yaşanırken, Borsa İstanbul dış borsalardan olumlu ayrıştı. Borsa İstanbul’daki iyimser havanın en büyük nedenlerinden biri banka hisseleri öncülüğünde başlayan ralliydi.
#BorsaKüresel ekonomilerde büyümenin sürmesi, şirketlerin 3’üncü çeyrek performanslarının iyi olması borsalarda çıkışın devamını sağladı. Ayrıca enflasyona karşı korunma isteği de borsalara ilgiyi arttırıyor. Olumlu gelişmelerin fiyatlamalara önemli ölçüde yansıdığını da söyleyebiliriz.
#BorsaABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkelerin büyük ve kârlı çok uluslu firmaları en az yüzde 15 oranında vergilendirmesine imkan sağlayacak yeni vergi mekanizmasına ilişkin olarak, "Anlaşma, ülkeler arasındaki düşük vergi yarışını sonlandıracak." dedi.
#ABD Hazine Bakanı Janet Yellen