Mehmetçik, Osmanlı tarihinin önemli savaşlarından birisi olan ve "93 Harbi" diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda savunma hattı olarak kullanılan tabyalara bu kez temizlik ve tamirat için geldi.
#MehmetçikTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#Mecidiye TabyasıTarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’na sahne olan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın bir dönem kullandığı Mecidiye Tabyası, bugünlerde ahıra döndü. ‘Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’ içinde olmasına rağmen yöredeki köylüler, büyükbaşlarını güneşten korumak için günün belirli bölümlerinde tabyanın odalarını kullanıyor. Ecdadın kemiklerinin sızlatıldığını belirten Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, tarihi binaya sahip çıkılmasını istedi.
#ErzurumSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür SönmezKendisinden 50 gündür haber alınamayan Prof. Dr. Korhan Berzeg’in Rusya’dan sürülen meşhur bir Çerkes ailesinden olduğu ortaya çıktı. Dedelerinden Hacı Grandük Berzeg, Rus Çarlığı’na karşı savaşıp Osmanlı’ya sığınan bir komutan. Bu nedenle durumu Çerkes dernekleri de yakından takip ediyor…
#Korhan Berzegİstanbul Aksaray Mahmudiye Ortaokulu 150’nci yılını öğrencilerin sergilediği gösterilerle kutladı. Okulun öğrencileri kutlamalar kapsamında dene yap atölyelerinde ürettikleri sabun ve geri dönüştürülmüş kağıt gibi ürünleri de açtıkları stantta sergiledi. Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen150’nci yıl özel töreninde sahnede öğrencilerin sergilediği dans gösterileri ve kısa tiyatro oyunları vardı.
#Mahmudiye OrtaokuluKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada ‘Kızılay çadır sattı’ tartışmalarına ilişkin, “Arkadaşlar inisiyatifte bulunmuşlar ama ben de eleştirdim” ifadelerini kullandı.
#KızılayKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada ‘Kızılay çadır sattı’ tartışmalarına ilişkin, “Arkadaşlar inisiyatifte bulunmuşlar ama ben de eleştirdim” ifadelerini kullandı.
#KızılayKırım Savaşı sebebiyle inşa edilmiş olan Kırım Kilisesi, günümüzde yerli ve yabancı turist çeken önemli tarihi yerlerden biridir. Aynı zamanda anlamlı bir kuruluş olması ile beraber günümüzde büyük bir öneme sahiptir. Peki, Kırım Kilisesi nerede ve nasıl gidilir? Kırım Kilisesi tarihi, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Kırım KilisesiSinema, tiyatro, televizyon ve dijital yayın dizileri… Hepsinde var! Ancak gönlü en çok henüz ilkokuldayken izleyici olarak gidip ‘Bu büyülü dünyaya aşık oldum’ diye tarif ettiği tiyatroda… Ortaokulda sahneye çıkıyor, lisede profesyonel oyunlarda oynuyor. O günden sonra da sahneden hiç inmiyor. Türk tiyatrosunu geçmişten geleceğe taşıyan bir sembol olan meşhur ‘Dümbüllü Kavuğu’nun da sahibi, usta oyuncu Şevket Çoruh ile hem eski albümleri karıştırdık hem de tiyatronun hallerini konuştuk.
#Arka SokaklarTürkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde bir sonraki aşamaya geçildi. Bu kapsamda iki ülke makamların teknik konularda görüş alışverişinde bulunması için Eylül ayında bir araya gelmesiyle planlanıyor. Normalleşme sürecini yürüten Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan bir kez Moskova’da 3 kez Viyana’da görüşürken, ikilinin bu güne kadar 500’den fazla ise telefonda görüştüğü öğrenildi.
#Türkiye“Suskunluğum asaletimdendir, her lafa verilecek bir cevabım var. Lakin bir lafa bakarım laf mı diye. Bir de adama bakarım adam mı diye” demiş Mevlana. Fakat bazen susmak da “Sükût, ikrardan gelir” sözünde olduğu gibi kabullenmek demek olacağından, bu seviyesizliği muhatap almadan toplumu aydınlatmak adına yazmak bir zorunluluk oldu.
#BalkanlarAK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çanakkale ve bölge için çok kıymetli bir yatırım olduğunu söyleyerek, "'Yaparız' dedik, 'yapamazlar' dediler. Temel attık, 'seçim yatırımı' dediler. Direkler yükseldi, 'asla bitmez' dediler. Ama 4 yıl gibi bir sürede dünyanın en uzun köprüsünün bitmesine şahitlik ediyoruz. Dünyanın en büyük köprüsünü cuma günü açıyoruz" dedi.
#ÇanakkalePara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaYazın Saros Körfezi’nin İstanbul’a en yakın sularında kulaç atmak isteyenlerle dolup taşan Mecidiye Köyü, şu sıralar bomboş. Sahilde denize koşanlar, bahçe tezgâhlarından alışveriş yapanlar yok. Aceleyle görülecek bir müze, bir tarihi eser, ya da gitmek isteyeceğiniz bir sinema da yok. Mecidiye’de sadece saf doğa var.
#HürriyetO çok meşhur peynirlerini seyahatinizin odağına alarak Kars ve çevresinde etkileyici bir tura çıkmak ister misiniz? Bu şimdiye kadar kişisel girişimlerle yapılan bir turizm türüydü. Ancak Almanya’daki benzerlerinden ilhamla hazırlanan peynir rotası dünyanın en iyileri arasına girmeye aday. Aralık ayındaki müze açılışıyla başlayacak yeni dönemde benzersiz peynirlerin izinden köy köy gezip Kars’ın muhteşem doğası ve tarihini iki günlük bir turla doyasıya yaşayabileceksiniz.
#HürriyetErzurum'un Oltu ilçesinde 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında yaşanan Osmanlı-Rus harbi sonrası inşa edilen kilise onarıma alındı. Haç şeklinde planlanan kilisenin büyük hasar gören kubbelerine çelik konstrüksiyon konulurken, kaybolan kemer taşların orijinal yatağı bulunarak imitasyonu yapıldı.
#KiliseOsmanlı Devleti, kuruluşundan başlayarak tarihi akışı değiştiren pek çok önemli olayda başrolü üstlenen görkemli bir yapıyı temsil etmiştir. Çok uluslu olan bu görkemli imparatorluk başarılı hükümdarların idaresinde sınırlarını kısa bir sürede genişletmiştir. Osmanlı Devleti, siyasi ve ekonomik gelişmeler başta olmak üzere iç ve dıştaki bazı kriterlere bağlı olarak sırası ile çeşitli dönemlere geçiş yapmıştır. Bu dönemlerden birisi de dağılma dönemidir. Peki, Osmanlı devleti dağılma dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı dağılma dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Dağılma DönemiTaksim Camisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla dün ibadete açıldı. Camide kılınan ilk cuma namazının ardından konuşan Erdoğan, “Taksim Camisi’ni İstanbulumuzun fethinin 568’inci yıl dönümüne bir hediye olarak görüyoruz. Milletimiz, 150 yıllık hayaline bugün kavuşmuştur” dedi.
#Gazetehaberleri