Aşırı halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma, deride koyulaşma, gelişme geriliği… Halk arasında ‘Akdeniz anemisi’ olarak bilinen talasemi hastalığının en sık görülen belirtilerinden birkaçı… hastalığın kök hücre nakli ile de tedavi edilebildiğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öztürk, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında, talasemi hakkında en çok merak edilen 7 soruyu sıraladı,
#TalasemiTalaseminin (Akdeniz anemisi) dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kalıtsal kan hastalığı olduğunu söyleyen Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Anak, talaseminin kronik hastalık haline geldiğini vurgulayarak kök hücre nakliyle tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.
#Medipol Mega Üniversite HastanesiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Akdeniz bölgesinde yaygın görülen genetik kan hastalığı ailevi Akdeniz anemisinin (talasemi) son yıllardaki göçler sonucunda Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladığını belirtti. Sönmezoğlu, "Ciddi bir seyahat ve göç var. Akdeniz bölgesine özgü olan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti" dedi.
#Akdeniz Anemisi- Türkiye ve dünyada kutlanan özel gün ve haftalar, yılın 365 gününün neredeyse yarısını kapsıyor- Özel günler arasında Dünya Kadınlar Günü, Öğretmenler Günü, Sevgililer Günü gibi bilinenlerın yanı sıra Şaka Günü, Dans Dünü, Kaynanalar Günü ve Nineler Günü gibi ilginç günler de yer alıyor- Yıl içinde yılbaşı, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ile Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda toplam 14 gün resmi tatil bulunuyor
DÜNYA Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Kan Merkezi Yöneticisi ve Çocuk Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 6 bin talasemi hastası bulunduğunu, bunların 2-3 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akdeniz anemisi olarak da bilinen bu hastalıkla yaşamak zorunda olanların, kan bağışlarındaki yetersizlik nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiklerini dile getiren Prof. Dr. Aydınok, "Kendini sağlıklı hisseden her birey 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Her birey için aslında yaşamdayken yaşam kurtarmanın veya bir yaşamı sürdürülebilir kılmanın unsurudur kan bağışıdır" dedi.
#Talasemi8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ SEBEBİYLE, TALASEMİ VE LÖSEMİLİLER DERNEĞİ (TALODER) KAYSERİ ŞUBESİ ÜYELERİ KAYSERİ VALİSİ ORHAN DÜZGÜN’Ü MAKAMINDA ZİYARET ETTİ. VALİ DÜZGÜN, EVLENECEK ÇİFTLERİN MUTLAKA TALASEMİ TESTİ YAPTIRMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla talasemi hastalığına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ünal, evlilik öncesi yapılan kant testlerinin önemine vurgu yaptı. Ünal, “Taramalar sayesinde son yıllarda talasemi hastası sayısı azaldı ancak talasemi riski, imam nikahı gibi resmi olmayan ikinci evliliklerde artmış durumda” dedi.
Türk Pediatrik Hematoloji Derneği tarafından 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeni ile basın açıklaması yapıldı. Konu ile ilgili bilgi veren Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mualla Çetin, Talasemi’nin ülkemiz için bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de sağlıklı popülasyonda talasemi taşıyıcılığının yüzde 2.1 olduğu ve yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ile 4 bin 513 civarında hasta bulunduğu bildirildi. Hastalığın tedavisinde kemik iliği naklinin halen “tek küratif tedavi yöntemi (bir hastalığın aktif yöntemlerle tedavisi) olduğu ve başarı oranının yüzde 58-91 arasında bildirildiği” kaydedildi.
Her yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli Günler