IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2015 15:41
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARI 8 MAYIS DÜNYA TALASEMİYLE MÜCADELE GÜNÜ DOLAYISIYLA BASIN MENSUPLARIYLA KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ.
Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, il genelinde talasamiyle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar artarak devam ettiğini söyledi.
Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları 8 Mayıs Dünya Talasemiyle Mücadele Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen kahvaltıya Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, Hatay Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ebru Akçora, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Ayse Betül Altun, Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi Gamze Akgöl ve Hatay Halk Sağlığı Merkezi çalışanları katıldı.
Kahvaltıda Talasemi hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Ülkemizde Hemoglobinopati (Talasemi ve Orak Hücre Anemisi) hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Taşıyıcı ve hasta sıklığı yönünden Hatay ilimiz ilk sırada yer almaktadır. İlimizde, hemoglobinopati ile mücadeleye yönelik çalışmalar, 1993 yılında başlamıştır. Bugüne dek sağlık kurumlarımızın talasemiyle mücadeleye yönelik birçok çalışması olmuştur. 2011 yılında konu dönemin Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in dikkatini çekmiş ve çalışmalar ivme kazanmıştır. Aynı yıl bilgilendirme projesi yürütülerek 1065 çift taşıyıcı aile evinde ziyaret edilmiştir. Ardından 2012 yılı ilimizde ‘Talasemi Kontrol ve Mücadele Yılı’ olarak ilan edilmiştir. İl genelinde yürütülen çalışmalar artarak devam etmiştir” dedi.
Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2012-2013 eğitim-öğretim yılı süresince yürütülen “Hatay Talasemi ile Savaşıyor” konulu proje kapsamında 52 bin öğrencinin eğitimleri tamamlandığını ve hastalık konusunda bilgilenmelerinin sağlandığını söyleyen Tiryaki, “Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde Talasemi ile mücadeleye yönelik yapılan çalışmaların, ilgili kurum, kuruluş ve belediyelerle işbirliği içinde, daha kapsamlı ve sistemli yürütülmesini sağlamak amacıyla, Türkiye’de bir ilk olarak 2013-2017 Hatay ili Hemoglobinopati Kontrol Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur”diye konuştu.
Bu işle gönülden ilgilenen çalışanlar tarafından hasta bebek doğumunu önlemeye yönelik çalışmalar yapıldığını, çift taşıyıcı ailelere ev ziyaretinde bulunulduğunu, çift taşıyıcı evli gebelere doğum öncesi tanı testi yaptırıldığını kaydeden Tiryaki şunları kaydetti:
“2013 yılı Eylül ayında dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Hatay’ı ziyareti sırasında, konunun önemi kendilerine anlatılmış, Hatay ili hemoglobinopati ile mücadele konusunda pilot il olmuştur. 2014 yılından itibaren, Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 14 yaş grubuna hemoglobinopati tarama testi yapılmakla birlikte 14 yaş grubuna tarama testi uygulama çalışması, Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı olan Aile Hekimleri tarafından yürütülmektedir. Nihai amacımız bu bilinçle yetişen nesillerin eş seçiminde dikkatli davranarak taşıyıcılık durumunu seçici bir kriter olarak benimsemelerini sağlamak ve taşıyıcı bir bireyin hasta çocuk sahibi olma riskini göz önünde bulundurarak diğer bir taşıyıcı bireyle evlilik yapmasının önüne geçmektir. Sağlıklı nesiller dünyaya getirmek amacıyla, halkımızı çalışmamıza katkıda bulunmaya ve 14 yaş grubundaki evlatlarını talasemi tarama testi yaptırmaya davet ediyoruz.”