Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı"nın ardından yaptığı basın toplantısında MHRS'de yeni dönemi açıkladı. Koca, "Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme Onaylı Randevu Sistemi, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de 'Onaylı Randevu Dönemi' diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor" dedi.
#Sağlık BakanıKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, pandeminin başından beri Kovid'e karşı etkinliği ilk kez klinik çalışmalarla ispatlanan ilaç için uyarılarda bulundu. Kaya, 'Kovid ilacından fayda görmek için zamanında test yaptırmak şart.' dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs salgınında İstanbul'da vaka sayısının düşmeye başladığını belirterek, "Anadolu'da da aşağıya doğru gidişin olabileceğini düşünüyorum. Vakalar bu ay sonuna doğru daha aşağıya doğru inebilir. Vefatların da giderek aşağıya doğru düşmesini bekliyorum" dedi.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Halk Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün 'haftalık influenza raporu'na göre bazı illerde grip vakalarının Omicron'u geçtiğini söyledi. Savaşçı, "21 ilde çeşitli hastanelerde yatan ve ayakta tedavi gören hastaların örnekleri incelendi. Buna göre yatan hastalarda yüzde 21 grip, yüzde 43 RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs), yüzde 10,7 koronavirüs, ayaktan hastalarda yüzde 37 grip, yüzde 13,6 koronavirüs tespit edildi. İnfluenza vakaları Omicron’dan daha fazla rapor edilmiş" dedi.
#GripCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-192 doz mRNA aşısı olanların güçlendirici 3. dozu olmaları gerektiği konusu, yapılan araştırmalar sonrası netlik kazanmaya başladı. ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde 65 yaş üstüne 3. doz mRNA aşısı yapılmaya başlandı. İki doz BioNTech sonrası 3. doz ne zaman ve kimlere yapılmalı?
#KoronavirüsSon iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar gösteren grip, geçen yıl neredeyse hiç görülmedi ama bu yıl oldukça etkili olması bekleniyor. Peki salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız?
#Grip SalgınıTürkiye'de son 24 saatte 310 bin 420 Kovid-19 testi yapıldı, 62 bin 797 kişinin testi pozitif çıktı, 279 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan aşılama çalışmaları da olanca hızıyla devam ediyor. Henüz aşı randevusu almayan, ancak alma hakkı bulunan vatandaşlar da aşı randevusu alma detaylarını araştırıyor. Peki, koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır?
#Aşı RandevusuPandeminin ilk dönemlerinde Covid-19'un yaşlıları daha fazla etkilediği, vaka ve ölüm sayılarının bu grupta daha yüksek olduğunu gördük. Bu tablo son aylarda hem Türkiye'de hem de dünyada büyük değişime uğradı. Yaşlıların hastalar arasındaki oranı azalırken, vakaların yaş ortalamasında önemli düşüş yaşandı. Bu olguyu ve sebeplerini uzmanlarla konuştuk.
#Gençlerde KoronavirüsTüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ülkemizde birinci yılını doldururken, geçtiğimiz bir yılda bu zorlu süreçten en çok etkilenenlerin başında yaşlılar geldi. Yılın büyük bölümünü evde karantinada geçiren yaşlıların gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan önemli sorunlar yaşadığını belirten Dr. Şinasi Can ve Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ “Salgının birinci yılında halen tam olarak kontrol altına alınamamış olan Covid-19 enfeksiyonu özellikle yaşlıları ciddi şekilde tehdit etmeye devam ederken, tüm dünyada yaşlı nüfusu artış göstermektedir.
#YaşılıkKoronavirüs olma korkusuyla hastaneye gitmekten çekinen ve göğüs ağrısı olduğu halde acile başvurmayan kalp hastalarında şimdi de yan etki endişesiyle aşı fobisi baş gösterdi. ''Özellikle 65 yaş üstü grupta aşılanmama oranı yüzde 30'larda'' diyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ahmet Yıldız, hastaların aşı sırası geldiğinde kaygıyla kendilerini aradığını belirtip, "Sırası geldiği halde aşı olmayanların oranı yüzde 30. Bunlar yaşlı grup ve çoğu kalp hastası. Kovid-19, en çok yaşlı ve kalp hastalarını öldürüyor. Dolayısıyla asıl bu gruptaki insanlarımızın aşısını olması gerekiyor" uyarısında bulundu.
#KoronavirusAşı randevusu, Sağlık Bakanlığı tarafından e Devlet ve e Nabız uygulaması üzerinden alınıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde aşı olmak isteyenler aşı randevusu başvuruları T.C kimlik numarası bilgileri ile alabilecekler. Aşı sırası gelenler, "mhrs.gov.tr" ve "enabiz.gov.tr" siteleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız mobil uygulamaları ile "Alo 182" hattı üzerinden randevu oluşturabiliyor. Diğer yandan aşı bilgilendirme platformunda 'Nasıl aşı olurum?' başlıklı bölümde de aşı randevusu ile ilgili detaylar yer aldı. İşte, e-Devlet ve MHRS aşı randevu alma ekranı
#KoronavirüsYeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında, öğretmenlerin öncelikli aşılanacak gruplara dahil edilmesinin ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze eğitime geçiş sıralamasına göre devam edilecek. Öte yandan belirlenen takvime göre vatandaşların aşı çalışmaları da devam ediyor. Peki, aşı randevusu nasıl alınır?
#Aşı Randevusu Nasıl Alınır?MHRS randevu alma ekranı, koronavirüs aşı sürecinde Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet vermeye devam ediyor. e Nabız üzerinden aşı sırası sorgulamalarını yapanlar, MHRS üzerinden aşı başvurularını online olarak tamamlayabilecekler. İlk doz aşı olanlar, ikinci doz aşı randevularını da sistem üzerinden alabilecek. Aşı sırası T.C kimlik numarası bilgileri ile alınacak. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı Aşı Bilgilendirme Platformunda da 'Nasıl aşı olurum?' başlıklı bölümde aşı sırası alabilmek için detaylar paylaşıldı. İşte, MHRS randevu alma ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#MHRS RandevuE Nabız giriş işlemi ile Sağlık Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan tüm kişisel bilgileri görüntülemek mümkün oluyor. E Nabız şifresi aracılığıyla giriş yapabilen vatandaşlar, dilerlerse E-Devlet üzerinden de giriş yapma imkanına sahip olabiliyor. İlk giriş esnasında E-Nabız kayıt aşamalarının tamamlanması gereken sistemde, son gidilen hastaneler, poliklinikler, tahlil sonuçları, doktor değerlendirme modülü, kullanılan ilaçları, aşı takvimi gibi pek çok bilgiye erişmek mümkün oluyor. İşte, E-Nabız giriş ekranı ve kayıt olma aşaması hakkında detaylı bilgiler
#EnabızÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidAşı sırası sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile yeniden gündeme geldi. Koca, aşılamada 2. aşamanın yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşların bakımından sorumlu kişilere yapılmak üzere başlanacağını duyurdu. 90 yaş üzeri vatandaşlar da 2. aşı programı kapsamında aşılarını olacaklar. Korona virüs aşı sırası sorgulama işlemi e-Nabız ve SMS ile öğrenilebilecek. İşte, korona virüs aşı sırası öğrenme ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Korona Virüs Aşı Sırası ÖğrenmeKoronavirüs aşısı uygulanacak grup sırlamasının belli olması ardından Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız uygulaması üzerinden erişime açıldı. İlk olarak sağlık çalışanları ve 65 yaş üstünün koronavirüs aşısı yaptıracağını duyuran Sağlık Bakanlığı, 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılamanın gerçekleşeceğini bildirdi. İşte aşı uygulanacak grup sıralaması ve e- Nabız aşı sorgulama konusunda detaylar...
#Ne Zaman Aşı Olacağım65 yaş üstü aşılama süreci milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. Öncelikle sağlık çalışanları için uygulanacak olan aşılama, 65 yaş üstü içinse sıralamaya göre yapılacak. Covid19asi.saglik.gov.tr üzerinden görüntülenebilecek olan aşılama kriterlerine uyan kişiler, randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilecek. Peki, 65 yaş üstü aşılama ne zaman yapılacak? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#65 Yaş Üstü AşıAşı randevusu için MHRS üzerinden işlem gerçekleşmeye devam edecek. Covid-19 aşısı için sağlık çalışanları öncelikli olurken yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar hemen sonrasında gelecek. Aşı sırası için A,B,C ve devamında gelen harflerle gruplamalar yapan Sağlık Bakanlığı, buna göre Aşı randevusu almayı mümkün kılacak. İlk aşama içerisinde yer alan sağlık çalışanları ve yaşlılara yapılacak olan aşı sonrasında 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılama gerçekleşecek. Peki, aşı randevusu nasıl alınır? İşte, MHRS aşı randevu alma ekranı
#Aşı RandevuNe zaman aşı olacağım sorusu aşı uygulamasının Türkiye'de başlamasıyla vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. Korona virüs aşı randevu alma ekranı, MHRS aracılığıyla erişime açıldı. Aşı sırası dolayısıyla öncelikli grup olan sağlık çalışanları için başlatılan aşılama işlemleri, bugün yurt genelinde randevu alan kişilere uygulanmaya devam edecek. MHRS ekranına E-Devlet şifresi ile giriş yapan kişilerin alabileceği aşı randevusu, birkaç adımda kolayca oluşturulabilecek. Aşı randevusu için istenen bilgiler ikamet edilen il, ilçe ve hangi hastanede aşı olmak istendiği olacak. İşte, koronavirüs aşı randevusu hakkında detaylı bilgiler
#Mhrs