60-65 yaş arası aşı takvimi belli oldu. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Koca, BioNTech aşısının ilk 5800 dozunun Türkiye'ye ulaştığını duyururken, 60-65 yaş grubundaki vatandaşların aşılama sürecinin başlayacağını bildirdi. Aşı randevusu alacak olan vatandaşlar MHRS sistemini kullanabilecekler. 60 yaş üstü vatandaşlar MHRS Alo 182 hattını arayarak da aşı randevularını alabiliyor. Aşı randevusu alınırken T.C kimlik numarası bilgisi kullanılacak. Gözler şimdi 60-65 yaş arası ne zaman aşı olacak? sorusunun yanıtında. İşte, aşı randevu ekranı ve 60 yaş üstü aşı sırası ile ilgili bilgiler.
#60-65 YaşCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVPandemi kâbusu yaşatan COVID-19’da aşının etkinliğini gösteren Türkiye’deki en büyük araştırmanın sonuçları açıklandı. 17 yoğun bakım ünitesinden 36 uzman hekim tarafından 3 bin hasta incelenerek yapılan araştırmaya göre, hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 58’i aşısız.
#COVID-19Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripÜçüncü doz aşının üzerinden altı ay geçenler için hatırlatma dozu randevuları tanımlandı. Ancak dördüncü dozu yaptırma konusunda emin olamayanların sayısı da çok. Hatırlatma dozunu kimler, ne zaman olmalı? Omikron varyantını geçirenler aşı kararını ertelemeli mi? Uzmanlara aşılamadaki son durumu sorduk.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vakaların yeniden yükseldiğini, virüse yakalananların hastanelerde tedavi görmeye başladığını belirterek, "Şu an sert dalga başlamış durumda ve bunu hafif atlatmanın yöntemleri belli. Bu dalgayı aşı ve maskeyle geçirmek zorundayız. Bu yöntemleri uygulamazsak, farklı bir şey bekleyemeyiz" dedi.
#KoronavirüsTRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vakaların yeniden yükseldiğini, virüse yakalananların hastanelerde tedavi görmeye başladığını belirterek, "Şu an sert dalga başlamış durumda ve bunu hafif atlatmanın yöntemleri belli. Bu dalgayı aşı ve maskeyle geçirmek zorundayız. Bu yöntemleri uygulamazsak, farklı bir şey bekleyemeyiz" dedi.
#TRABZONPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Grip“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#KoronavirüsSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin beklediği koronavirüsle mücadelede yeni dönemin detaylarını açıkladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından sözlerine "Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim" diye başlayan Bakan Koca, kaldırılan koronavirüs kısıtlamalarını madde madde açıkladı. Alınan yeni kararlara göre; açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı, HES sorgulama şartı sona erdi, okullarda karantina uygulanmayacak ve belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 22-28 Ocak arasında, her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. En yüksek vaka sayısı 1214,42 ile Kırklareli'de kaydedildi. Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il ise Elazığ, Uşak, Iğdır, Tokat, Kırklareli, Rize, Kırıkkale, Isparta, Bayburt ve Manisa oldu.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre vakalarda düşüş olduğu görülürken, son 24 saatte 412 bin 352 Kovid-19 testi yapıldı, 87 bin 934 kişinin testi pozitif çıktı, 201 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hatırlatma dozu çağrısı yaparak, "Virüsün hızlı yayılan, hastalığın daha hafif seyretmesine yol açan varyantıyla mücadele ediyoruz. Bu durum sizi İHMALKÂRLIĞA SEVK ETMEMELİ. Sağlık şartları Covid-19’u ağır geçirmesine neden olacak insanlar var. Tedbirli olalım. Yaşlı, genç hatırlatma dozu aşılarımızı yaptıralım" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüsİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs salgınında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Tükek, “Tahminen pik noktasına henüz ulaşmadık. Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor bu da öyle olacak. Muhtemelen Şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin aşılama oranının, çoğu Avrupa ülkesinin üstünde olduğunu belirterek, hedefin Portekiz gibi yüzde 80'in üzerine çıkılması olduğunu vurguladı. Kış dönemine ve varyantların hızlı yayılımına dikkat çeken Şener, "Elimizde ölümü yüzde 99, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 90 önleyen aşı var" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerYapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#KoronavirüsKovid-19 aşıları hali hazırda salgına karşı elimizdeki en büyük silah olmaya devam ediyor. Ancak buna rağmen dünyanın birçok yerinde yükselen bir aşı karşılığı da mevcut. Çeşitli platformlarda örgütlenen aşı karşıtları insanlara vücutlarında aşıyı atmak için 'detox' reçeteleri verirken doktorlar bu konuda kritik uyarılarda bulunuyor.
#ABDAlmanya, Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da aşıların üçüncü dozu, isteyen herkese yapılıyor. Kimi ülkeler sadece riskli durumdaki vatandaşlarını üçüncü dozla aşılarken en büyük kafa karışıklığı ise aşı sertifikaları konusunda yaşanıyor...
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs vaka sayılarının günlük 25- 30 bin aralığında seyrettiğini belirterek, “Günlük 60 bin, 70 bin vaka sayılarına sıçrama olması durumunda ise yeniden kapanma, okulların kapanması gibi tabloları gündeme gelme durumu söz konusu olabilir” dedi.
#KoronavirüsRusya'da koronavirüs vakaları ve virüs kaynaklı can kayıpları her gün artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Putin ülke geneli bir haftalık tatil emri vermiş, ayrıca başkent Moskova'da 28 Ekim-7 Kasım'da kısmi kapanmaya gidileceği bildirilmişti. Alınan tüm tedbirlere rağmen son 24 saatte 37 bin 678 vaka ile "en yüksek günlük vaka sayısı", 1075 ölü ile "en yüksek günlük can kaybı sayısı" kayıtlara geçti.
#RusyaRusya'da Kovid-19 kaynaklı can kayıpları durmak bilmiyor. Koronavirüs ölümlerindeki artış en üst seviyeye çıkarken Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, sağlık sisteminin ağır yüküne dikkat çekti. Yetkililer son çare olarak 60 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlar için izolasyonda kararı aldı.
#RusyaRusya'da Kovid-19 kaynaklı can kayıpları durmak bilmiyor. Koronavirüs ölümlerindeki artış en üst seviyeye çıkarken Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, sağlık sisteminin ağır yüküne dikkat çekti. Yetkililer son çare olarak 60 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlar için izolasyonda kararı aldı.
#Koronavirüs