Kahramanmaraş depreminin üzerinden 1 yıl geçti. 6 Şubat depremi şiddeti ve saati depremin yıldönümü dolayısıyla merak ediliyor. Tüm Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle büyük bir üzüntü yaşadı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen deprem 11 ilde ağır yıkıma yol açtı. 6 Şubat depremi saat kaçta oldu, kaç saniye sürdü? sorusu da depremle ilgili konuları araştıran kişiler tarafından merak ediliyor. Binlerce kişinin vefat ettiği ve yaralandığı deprem, geride büyük yaralar bıraktı. Dünyanın gördüğü en büyük felaketler arasına giren Kahramanmaraş depremi üzerinden tam 1 yıl geçti. Bugün, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anılıyor. Peki, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi kaç şiddetinde oldu, kaç kişi vefat etti, kaç kişi yaralandı? İşte 6 Şubat depremi ile ilgili bilgiler...
#6 Şubat Kahramanmaraş Depremiİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak "Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirGüneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise " Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
#Deprem200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Başta deprem olmak üzere ülkemizin doğal afetlere karşı hazırlık eksiklikleri süratle giderilmelidir. Nüfusunun yüzde 71’i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden ülkemiz için kentsel dönüşüm çalışmaları tercihten öte zorunluluktur” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanErzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, "6-7 büyüklüğünde olacak demekten ziyade hangi bölgede yaşıyorsak yaşayalım, bir gün depremle yüz yüze gelme ihtimalimiz çok yüksek. El birliğiyle afete dirençli kentler planlamalıyız. Nasıl kış şartları ağır olan Erzurum’da giyim kuşamıona göre revize ediyorsak, Türkiye’de de yaşıyorsak her an depremle karşılaşma riskinin farkına varıp afete dirençli kentler yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Çağlar ÖzerErzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, "6-7 büyüklüğünde olacak demekten ziyade hangi bölgede yaşıyorsak yaşayalım, bir gün depremle yüz yüze gelme ihtimalimiz çok yüksek. El birliğiyle afete dirençli kentler planlamalıyız. Nasıl kış şartları ağır olan Erzurum’da giyim kuşamı ona göre revize ediyorsak, Türkiye’de de yaşıyorsak her an depremle karşılaşma riskinin farkına varıp afete dirençli kentler yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
#DepremKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 26 çocuk voleybol turnuvası için gittikleri Adıyaman’da 6 Şubat depremine yakalandı. Yataktan kalkmaya bile fırsat bulamayan çocuklar, 10 saniye içinde kum yığınına dönen İsias Otel’de can verdi. Antrenörleri, onlara eşlik eden bazı yetişkinler de o kum yığının altında hayatını kaybetti. 39 kişilik kafileden 4 yetişkin hayata tutunmayı başardı. Kaybettikleri çocuklarının ardından ‘Şampiyon Melekler’ adlı bir dernek kuran ve adım adım davayı takip eden annelerle Kıbrıs’ta buluştuk...
#Gizem CoşkunardaAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tolga Görümİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#İstanbulMalatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04'te 5.2, saat 16:24'te ise 3.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası, 'AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur.' açıklamasında bulundu. Malatya Valisi Ersin Yazıcı bir binanın kirişinin düştüğünü belirtti. Vali Yazıcı, 'Binanın girişi kapandığı için AFAD ekibimiz mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarıyor.' dedi. Öte yandan deprem Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi.
#Malatya6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaMalatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12.34'te 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Diri fay haritasında burada fay gözükmüyor ama bu olmadığı anlamına gelmez. Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. İlginç buluyorum, ben tipik bir artçı deprem diyemiyorum" diye konuştu.
#MalatyaAdıyaman’a gelerek deprem hakkında seminer veren Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı, Marmara Bölgesi'ni ciddi bir depremin beklediğini ve deprem olması halinde binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini vurguladı.
#Yoshınorı MorıwakıKaradeniz fayı nedeniyle deprem riski taşıdığı belirtilen Trabzon'da, dolgu alanlarıyla deprem tehlikesi riskinin büyüklüğüne değinen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sık sık heyelanların yaşandığı bölgede yerel zemin etüt çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bektaş, "Trabzon'un deprem tehlikesinin riski yüksektir. İki nedeni var, yapı stoku depreme karşı dayanıksız ve bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı olabilecek olan depremi büyütme özelliği vardır" dedi.
#TrabzonKaradeniz fayı nedeniyle deprem riski taşıdığı belirtilen Trabzon'da, dolgu alanlarıyla deprem tehlikesi riskinin büyüklüğüne değinen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sık sık heyelanların yaşandığı bölgede yerel zemin etüt çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bektaş, "Trabzon'un deprem tehlikesinin riski yüksektir. İki nedeni var, yapı stoku depreme karşı dayanıksız ve bölgenin jeolojik özelliğinden dolayı olabilecek olan depremi büyütme özelliği vardır" dedi.
#Trabzonİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Fas'ı sarsan depremin 2011'deki Van depremi ile benzerliğine dikkati çekip, "Birbirinden 5 bin kilometre uzakta olmasına rağmen Fas ve Van şehirleri farklı zamanlarda, benzer jeolojik ortam ve benzer fay türü ile 7 civarındaki benzer deprem büyüklüğüyle 12 yıl arayla sarsılmış oldu. Bu depremler, yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip her 2 şehirde de 8-9 şiddetinde hissedildi" dedi.
#Fas DepremiFas'ın El-Huz bölgesinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre 1305 kişi hayatını kaybetti, yaralıların sayısı 1832'ye yükseldi. Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi. Ülke genelinde 3 günlük ulusal yas ilan edildi.
#DepremAFAD, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır" mesajını paylaştı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar deprem sonrası yaptığı açıklamada "Yine sallandık büyük bir şiddetle. Maalesef şehir merkezine yakın bir deprem, ciddi anlamda etkiledi" dedi.
#DepremProf. Dr. Naci Görür, Bingöl'ün Kiğı ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Yeri itibariyle hassas, özenli olmakta yarar var. Belki de deprem dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı." dedi.
#BingölAFAD'dan yapılan açıklamaya göre Bingöl'ün Kiğı ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bingöl'deki depremi CNN TÜRK canlı yayınında değerlendiren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "4.2'nin herhangi bir yıkıcılığı yok. 6 Şubat depremlerinin artçısı değil, farklı bir deprem. Bölgede çok sayıda fay zonu var bunların meydana getirdiği deprem. Tehlikeli bir deprem değil. Sadece hissedilebilir bir deprem." dedi.
#DepremKayseri'nin Sarız ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Bakan Yerlikaya, "AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır" ifadelerini kullandı. "'6 Şubat depremleri tüm fayları huzursuz etti'" diyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Normal şartlarda hasar beklemiyorum. Vatandaşın balkondan atlaması gibi durumlarda maalesef kendi kendine zarar verebiliyorlar. Bundan kaçınmak gerekiyor." uyarısında bulundu.
#DepremAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
#Deprem