TÜRK Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, pandemi sürecinde ağır hastaların tedavisinde kullanılması için immün plazma bağışlayanların 6 kişiyi kurtardığını belirterek, Adana'da da bu farkındalığın yüzde 100 oranında olduğunu kaydetti.
#Ramazan SaygılıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında biraraya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana gündem maddesi Suriye ve asgari ücret olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye ihtilafını diyalog yoluyla çözme çağrılarımız eski rejim tarafından küstahça reddedilmiş, ülkemizin uzattığı elin değeri bilinmemiş, manası anlaşılmamıştır. Esed, arkasında 1 milyona yakın insanın katledildiği, 12 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı, birçok şehri enkaza dönmüş bir Suriye bırakarak kaçmıştır. 'Zulüm ile abad olunamayacağı' hakikati, Suriye'de bir kez daha tecelli etmiştir" dedi.
#ErdoğanCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıBELÇİKALI Nancy Vanderstraeten (76), yaklaşık 44 yıl önce yerleştiği Türkiye'de 'Naciye' adını kullanmaya başladı. 9 yıl önce yakalandığı Parkinson hastalığının ilerlemesini önlemek için 4 yıl önce boksa başlayan Naciye, "Boks benim için tutku oldu. Spor yapınca dopamini kendi beyninizde yapıyorsunuz. Terliyor, emek veriyor ve sonunda büyük gülümsüyorsunuz" dedi.
#AntalyaVakaların azalması ‘pandemi bitti’ havası yaratsa da biliminsanları koronanın peşini bırakmıyor. Virüsü yakın takip altına alan uzmanlar, hem COVID-19’un normal enfeksiyon hastalıkları içindeki payını araştırıyor hem de sonbahara kadar yeni bir evrilme yaşanıp yaşanmayacağını görmek için çalışıyor.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından koronavirüs sürecine ilişkin iyi haberleri duyurdu. Bakan Koca, Türkiye'de yoğun bakımında koronavirüs hastası olmayan hastanelerin sayısını açıkladı.
#KoronavirüsEsnaf Kaşif Sevinç, pandeminin başladığı 2020 yılından günümüze kadar 98 kere korona testi yaptırdı, 7 doz da aşı oldu. Bazı zamanlar aynı gün içerisinde 3 farklı şehirde test olan Sevinç, KOAH hastası ve panik atak olduğu için bu kadar fazla test olduğunu ve hepsinin de negatif çıktığını söyledi.
#KoronavirüsKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Günlük koronavirüs tablosuna göre son 24 saatte 61 bin 764 kişinin testi pozitif çıktı, 221 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, Omicron geçirenlerde nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının kendini gösterdiğini belirterek "Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor" dedi.
#KoronavirüsOKMEYDANI Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nin Covid-19 servisinde 11 ve 12 yaşındaki iki çocuğu tedavi gören Zehra Aydın, "Aşılı olmasaydım bana da bulaşırdı. Bende astım da var" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Funda Şimşek ise hastanede 57 kişinin koronavirüs tedavisi gördüğünü belirtti. Şimşek, "Yoğun bakımlarımızda çocuk ve yetişkin dahil 12 hastamız var. Gelen hastaların çoğu ya aşısız ya da eksik aşılı" diye konuştu.
#Koronavirüs'Uzatmalı' Covid geçiren yani koronavirüse yakalandıktan sonra uzun süre sağlığına kavuşamayan hastalarla ilgili araştırmalar yürüten bilim insanları, çalışmalarının ilk sonuçlarının, teşhisi sağlayacak bir testin geliştirilebileceği konusunda umut verdiğini söylüyorlar.
#DünyaHindistan'da çıkan Delta varyantının yayılmaya devam etmesi üzerine BioNTech'ten flaş bir adım geldi. BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabileceklerini belirtti.
#DünyaGüney Amerika ülkesi Peru, salgının başında pek çok ülkeden önce tedbirler aldı, hatta biraz tuhaf önlemler de tercih etti. Ancak şimdilerde ülke, mezarlıklarda yer bulamayacak kadar zor bir süreçten geçiyor. Ülkede resmi ölü sayısı, hükümetin incelemeleri sonucunda yaklaşık üç kat yükseltildi. Orada yaşayan Türklerden de görüşler alarak Peru’daki son durumu mercek altına aldık...
#PeruKoronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi'nde 28 Nisan 2020'de açılan Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi 1 yılda hastalığa yakalanıp atlatmış 5 bin hasta üzerindeki çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Merkezin sorumlusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köse, "Birinci yılın sonunda orta yaşlı erkeklerde bellekte zayıflama ve konsantrasyon güçlüğünün ön plana çıktığını gördük. Yine bir yılın sonunda orta yaş üstü kadınlarda ise saç dökülmesinin giderek arttığını tespit ettik" dedi.
#KoronavirusSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#Koronavirusİstanbul'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, koronavirüse yakalandıktan sonra kan şekerinin 380'e kadar çıktığı belirlendi. Yapılan tetkikler sonrasında genç kıza diyabet tanısı konuldu. Uzmanlar koronavirüsün pankreasa bağlanarak diyabet gelişimini hızlandırdığını belirtti. İnsülin kullanmaya başlayan Deniz, “Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anladım. Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüsİstanbul'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, koronavirüse yakalandıktan sonra kan şekerinin 380'e kadar çıktığı belirlendi. Yapılan tetkikler sonrasında genç kıza diyabet tanısı konuldu. Uzmanlar koronavirüsün pankreasa bağlanarak diyabet gelişimini hızlandırdığını belirtti. İnsülin kullanmaya başlayan Deniz, “Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anladım. Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" ifadelerini kullandı.
#HaberTürkiye ve İstanbul'da koronavirüs vakaları hızla artarken yoğun bakımlardaki son durum DHA kamerasına yansıdı. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez, belirtilerin bile eskisi kadar ciddiye almadığını vurguladı. Doç. Dr. Sönmez, "Hasta, yoğun bakıma indiği zaman öleceğini düşünüyor. Yoğun bakımlar ölüm yeri değil, tedavi yeri. Öyle hastalar var ki, imza veriyor, yoğun bakıma alınmak istemiyor. Serviste ölmeyi göze alıyorlar. Bunlar doğru yaklaşımlar değil" dedi.
#İstanbulDünya Covid-19 aşısıyla hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor. Bunun için hem aşılama hem de çeşitli aşılar geliştirilmeye devam ederken diğer yandan da Covid-19'un kan grupları ile arasındaki ilişkiyle ilgili de çalışmalar yapılıyor. Peki Covid-19 ile kan grupları arasında bir bağlantı söz konusu mu?
#HekstraKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukOkullarda 2020-2021 eğitim öğretim döneminin 22 Ocak 2021'de başlayan yarı yıl tatili tamamlandı. Türkiye genelindeki köy okullarının tüm kademeleri ve yüz yüze eğitime geçişte eğitimin başlangıcı olan tüm bağımsız anaokullarında bugün okulların açılması bekleniyordu ancak kar yağışı nedeniyle okulların açılış tarihi ertelendi. Peki, kar tatili olan illerde okullar ne zaman açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve kar tatili olan iller...
#Yarın Okullar Açılıyor MuTürk bilim insanı, ekibiyle birlikte Kovid-19’un vücutta oluşturduğu tahribata ilişkin büyük bir keşfe imza attı. Koronavirüsün gözden beyne giden sinirlerde kalıcı hasara neden olduğuna dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık ve kalp damar hastalıklarının oluşturduğu santral sinir sisteminde hasarlara neden olabilir" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs belirtileri gündemde yer almaya devam ederken İspanya'da yapılan çarpıcı araştırma dikkat çekti. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş ile kendisini gösteren korona virüs günlük belirtilerinde ağız, el veya ayaklarda aniden ortaya çıkan değişikliklerin corona virüs semptomu olabileceği öne sürüldü. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise Kovid-19'un hayati risk oluşturan belirtisi nefes darlığı olarak biliniyor. Diğer yandan 2-3 hafta sonrasında geçmeyen kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısının tedaviden sonra da devam edebildiği uzmanlar tarafından açıklandı. İşte, gün gün korona belirtileri.
#Corona Belirtileri