Arjantin’de yaşayan görme engelli Silvina Ibarra ve Daniel Iturria çifti, doğacak olan kızlarının yüzünü görebilmek için ilginç bir çözüme başvurdu. Çift, bebeklerinin yüzünü algılayabilmek için üç boyutlu ultrason çıktısı kullandı. 29 haftalık hamile olan Silvina, “Bebeğin yüzüne dokunabilmek muhteşem bir deneyim. Böylelikle doğmadan önce kızımızın kime benzeyeceğini anlayabiliyoruz… Diğer türlü onu, insanların tarif ettiği şekilde hayal etmeye çalışacaktık” dedi.Jinekolog Mario Pellizai: “Hem görme engelli bu çift, hem de dünyanın geri kalanındaki görme engelliler için çok önemli bir şey. Önce biri 3D çıkışa dokundu, sonra diğeri… Diğer çiftler gibi olduklarını, şakalaştıklarını görmek eğlenceliydi. ‘Benim burnumu almış, senin ağzını almış veya kel olan babasının saçlarını almış’ gibi…
#HtvruptylGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaAvustralya İstanbul Konsolosluğu ve HUB EDU Avustralya Eğitim ve Kariyer Danışmanlığı, Türkiye’nin önde gelen liseleriyle Avustralya’nın önde gelen üniversitelerini buluşturdu. Etkinlikte ülkenin Ar-Ge konusunda yeni merkez haline geldiğine dikkat çekildi.
#İstanbul KonsolosluğuÜlkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim MiyomlarıGünümüz dünyasında, kemik iltihabı en yaygın sakatlık nedenidir. Dünya çapında 20 milyondan fazla kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Kemik iltihabı, hemen hemen tüm yaş gruplarında ve cinsiyette bulunan çok yaygın bir hastalıktır. Bireylerin fiziksel olarak aktif olmasını çok zorlaştırmaktadır. Peki, kemik iltihabı tam olarak nedir detayları ile derledik.
#Kemik İltihabıGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikAtletik ve fit bir vücuda sahip olmak herkesin hayalidir. Baklavalı karın kaslarının ise pek çok erkeğin dış görünüşünde ulaşmak istediği son nokta olduğu söylenebilir. Yapılan diyetler, spor salonlarında harcanan saatler bile yeterli olmaz çoğu zaman belirgin karın kaslarına ulaşmak için; bu hedef istikrar ve çokça özveri istemesiyle bilinir. Peki gerçekten öyle midir?
#Six Pack EstetiğiBöbrek taşları daha çok erişkin hastalığı gibi algılanmasına rağmen, bebeklik dönemi dahil tüm çocukluk yaş grubunda rastlanan ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Bebek ve çocukların yaşam kalitesini düşüren ve önlem alınmaması halinde ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabilen bu sorun için ebeveynlerin uyanık olması gerekiyor.
#Çocuklarda Böbrek TaşıHer 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını biliyor musunuz? Meme kanseri kadınlarda ölümlere yol açan kanserler arasında başı çekmesine karşın, memenin sıkıştırılması endişesi, çocukların, evin, işin sorumlulukları derken çoğu kadın meme sağlığını ihmal ediyor. Oysa ki, geliştirilen yeni yöntemler kadınlara hem kısa sürede konforlu bir şekilde meme kanseri taramasından geçme imkanı sunuyor, hem de erken teşhisle tedavinin başarı şansını arttırıyor.
#Meme KanseriKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileTeknolojik ürünlerin sağladığı avantajlardan birçok alanda faydalanırız. Bu alanlardan biri olan sağlıkta da farklı özelliklere sahip birçok teknolojik alet kullanılmaktadır. 6.sınıflar için sağlıkta kullanılan teknolojiler konusunu maddeler halinde anlattık.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sağlıkta Kullanılan Teknolojiler Konu AnlatımıNevra Serezli 7 yıl önce kaybettiği eşi Metin Serezli’nin ardından sıkı sıkı tutunduğu anılarını, gün geçtikçe artan özlemini, 50 yıldır ilk günkü heyecanla icra ettiği mesleğini ve özel hayatına dair bilinmeyenleri anlattı.
#Nevra SerezliÇok sayıda klinik çalışma, bacaklarda varis görülme olasılığının, kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla olduğunun altını çizerken, sıklığın yaşla birlikte arttığını da ortaya koymaktadır. Kadın-erkek fark etmeksizin bireyler incelendiklerinde, varis görülme oranının 40 yaşındakilerde %22, 50 yaşındakilerde %35, 60 yaşındakilerde %41 olduğu gösterilmiştir.
#VarisÇocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık %85’i ilk 1 yıl içinde gebe kalır. Eğer 1 yılın sonunda hamile kalamadıysanız kısırlığın nedeninin araştırılması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Aşılama vs. gibi diğer infertilite tedavilerine rağmen gebelik elde edilemediyse artık tüp bebek tedavisi gündeme gelecektir. Tüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş cevapladı.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş konu hakkında önemli bilgiler veriyor.
#AileKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar SürerGünümüzün anne adayları hamilelik dönemi hakkında artık çok daha bilinçli. Hamile kalmadan önceki dönemde başlayıp 40 hafta boyunda gerekli kontrollerini düzenli yaptırıyor, yazılı ve görsel kaynakları takip ederek bu dönem hakkında bilgiye ulaşıyorlar. Buna rağmen bebeğini beklerken etrafında duyduğu hamilelikle ilgili hurafelere maruz kalabiliyor.
#HamilelikhamileliktesaglikAilemiz ve sevdiklerimizle beraber uzun bir ömrü sağlıkla geçirmek en büyük isteğimizdir. Peki bunun için sağlığımıza ne kadar dikkat ediyoruz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart, hayatımızı kısıtlayan, bizi ailemizden, dostlarımızdan koparan ve sinsi şekilde ilerleyen hastalık hakkında bilgileri paylaştı.
#Kanserden Korunma