Güncelleme Tarihi:
Ultrason cihazları kulakla duyulamayacak yüksek frekanstaki (ultra) ses dalgalarının (sound) üretilmesi, bir aracı (transducer) yardımıyla dokuya gönderilmesi ve değişik yoğunluklardaki dokulardan ses dalgalarının yansıyarak işlenip bir ekran (monitor) üzerinde görüntülenmesi temeline dayanmaktadır.
Teknolojik ve endüstriyel alandaki gelişmeler, bu cihazlardaki görüntü kalitesini arttırmıştır ve bu da incelemenin daha ayrıntılı yapılabilmesine olanak vermektedir.4D ultrasonlar emsalleri içinde son teknoloji ürünüdür. Görüntü kalitesi, 2 boyutlu ultrasonlardan daha iyidir, MR görüntülemede olduğu gibi yumuşak dokular net olarak seçilebilmektedir.
Muayenehanelerde rutinde kullanılan, grinin tonları şeklinde görüntü elde edilen, BPD,AC,FL gibi ölçümler alınan ultrason cihazıdır.
Standart 2 boyutlu tarama sonrası, bir bölgenin derinliği de eklenerek görüntünün 3 boyutlu olmasını sağlayan cihazlardır. Ultrason cihazı aynı zamanda bir bilgisayardır. 2 boyutlu görüntünün 3 boyutlu hale çevrilmesi 10-15 dakika gibi bir süre alır.
En, boy ve derinlik boyutlarını içeren görünümün, yani bebeğin 3 boyutunun bir araya geldiği görünümün, bebek görüntüleme ile aynı anda (real time) ultrason cihazı monitöründe görüntülenmesine olanak sağlayan teknolojinin son ürünü cihazlardır.
Daha önceleri 3 boyutlu ultrason cihazlarında bebeklerin hareketleri 10-15 dakika gecikmeli olarak görüntülenebilirken, 4 boyutlu ultrasonografi ile bebeğin ayak parmağını emmesi, esnemesi, tekme atması gibi hareketleri real time yani anlık izlenebilmektedir. 4. boyut olarak kastedilen ise bebeğin 3 boyutlu görüntülerinin çekimi sırasında anlık fotoğraf çekilebilmesidir.