İzmir Bergama'da 12 yıldır Epilepsi tedavisi gören genç Lyme hastası çıktı. 350 hastalığı taklit eden Lyme hastalığı teşhis edilemiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin "Her ay onlarca kişi bu sebeple bana ulaşıyor. Elimizdeki bilimsel çalışmalara göre, Türkiye’de yaklaşık 3-7 milyon kişi vücutlarında bu bakteri ile yaşıyor. Acilen bu hastalık tanınmalı. Lyme doktorları yetiştirilmeli ve Lyme klinikleri açılmalı" dedi.
#Lyme HastalığıKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet Ceyhan‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkTOKİ, 43 ilde konut, 17 ilde ise iş yeri satışı gerçekleştirecek. Konutların gerçek fiyatları 700 bin liradan başlarken ihaleyle satışa çıkacağı için daha ucuza da alınma ihtimali doğacak. Taksit ve düşük peşinat avantajıyla yapılacak ihale 11-12-13 Ekim’de gerçekleştirilecek.
#TOKİAntalya'da 5 yıldır kalp yetmezliği yaşayan Kerim Gökkurt'a (54), trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen Osman Başpınar'ın (24) kalbi nakledildi. Gökkurt, "Kalbi bağışlayan duyarlı aileye çok teşekkür ederim. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.
#AntalyaALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriPandeminin etkilerini henüz üzerinden atamayan dünya, iklim kriziyle birlikte virüslerin getirdiği tehdidi bu kez ıskalamak istemiyor. Öne çıkan beş virüs, Avrupa’yı da tedirgin edince Türkiye bilimsel yatırımların radarına girdi. Almanya ve ABD’den ortak çalışma teklifleri aldıklarını belirten enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Anadolu’da birçok ülkeden araştırmacı var. Avrupa alarmda ve bunun için bize geliyor. Bilim insanımız var, para sorunu yok. Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir” dedi.
#PandemiNevşehir'den yola çıkan bir grup gönüllü, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyü için yardım faaliyetlerine katıldı. Gönüllüler depremden dolayı günlerce susuz kalan köyde kuyu buldu. 9 gündür su olmayan köyde su akışı sağlandı.
#KahramanmaraşNevşehir'den yola çıkan bir grup gönüllü, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyü için yardım faaliyetlerine katıldı. Gönüllüler depremden dolayı günlerce susuz kalan köyde kuyu buldu. 9 gündür su olmayan köyde su akışı sağlandı.
#KahramanmaraşSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 2022’nin son aylarında gündeme gelen insan kuduz aşısı sıkıntısı ile ilgili, "Ülkemizde evcil hayvanlardaki kuduz probleminin çözülememesi yüzünden, Türkiye’de yılda yüzbinlerce insana temas sonrası tedbir (profilaksi) amaçlı kuduz aşısı yapılmak zorunda kalınıyor. Bu da ciddi bir kaynak israfına yol açıyor" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzGiyilebilir sağlık teknolojileri, yerimize muayene olan avatarlarımız, idrar tahlili yapan pisuvarlar... Sağlık sektöründe bizi nasıl bir geleceğin beklediği önümüzdeki hafta The Future Healthcare Istanbul’da (FHI) konuşulacak. Bu önemli konferans öncesi FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la bir araya geldik.
#Dr. Ecz. Metin UyarSağlık Bakanı Fahrettin Koca, beyaz reformun ardından 6 binden fazla hekimin kamuya dönmek üzere başvuru yaptığını belirterek, “85 bin sağlık çalışanı alımıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Toplam 85 bin atama bu yıl içerisinde yapılacak. Bugüne kadar ilan edilmiş en büyük alım” diye konuştu.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, beyaz reformun ardından 6 binden fazla hekimin kamuya dönmek üzere başvuru yaptığını belirterek, “85 bin sağlık çalışanı alımıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Toplam 85 bin atama bu yıl içerisinde yapılacak. Bugüne kadar ilan edilmiş en büyük alım” diye konuştu. Maymun çiçeği ile ilgili şu ana kadar 12 vakanın tespit edildiğini söyleyen Bakan Koca, koronavirüsteki son durumla ilgili ise "Altıncı dalga giderek azalmaya başladı, günlük 5-6 binlerin altına kadar indi, hastaneye yatışlar belirgin şekilde düştü" dedi. Bakan Koca, okullarda maskenin zorunlu olmayacağını ancak isteyenin takabileceğini de söyledi.
#Bakan KocaEritre, Gana, Togo, Fildişi Sahili, Yemen, Nijerya ve Kongo sonrası ABD'de 10 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakasını bildirdi. Virüsün aynı şuşu İngiltere ve İsrail'de de görülürken bilim insanları arasında aşı tartışmaları başladı.
#Çocuk FelciTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper Besinler