İstanbul Tiyatro Festivali, ‘Tiyatro bir kez yaşanır’ sloganıyla bu yıl 22’nci kez perde açıyor. Yurtdışı ve Türkiye’den 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 52 gösterisi bugün itibariyle 4 Aralık’a kadar bizi bekliyor. Okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları, ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinliklerin de olacağı program hayli zengin. Peki ama hangisine gideceğiz? Festival Direktörü Leman Yılmaz, Hürriyet Cumartesi okurları için seçti.
#İstanbul Tiyatro FestivaliBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanBu hafta Hande Yener, Alaçatı’daki Kali Beach’te; Sefo, Marmaris Amfi Tiyatro’da konser verecek. Amerikalı rap’çi TYGA, Lifepark’ta; rap-elektronik ikilisi Die Antwoord, UNIQ Açıkhava’da İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Limak Filarmoni Orkestrası ‘Operanın Yıldızları Yaz Konserleri’ kapsamında ünlü solistler eşliğinde Bodrum Antik Tiyatro’da olacak.
#Uygar TaylanTatilciler gündüz saatlerinde denizin tadını çıkarırken günün geri kalanını kültür ve sanat etkinlikleriyle değerlendiriyor. Bu hafta Hande Yener, Itza Bodrum’da; Ajda Pekkan, Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. Anna Laudel Bodrum’da Ardan Özmenoğlu’nun ‘Camdan Bakmak’ isimli sergisi var. Ünlü DJ Solomun, Lujo Hotel Bodrum’da setin başına geçiyor.
#Uygar TaylanYıllardır mekânlarıyla gece hayatının ve yeme-içme sektörünün en önemli isimlerinden biri. Son dönemde yönetmenliği de çok konuşuluyor. Üçüncü sinema filmi ‘Annesinin Kuzusu’ festival yolculuğuna devam ederken Boğaziçi, Altın Koza ve Ankara film festivallerinden ödüllerle döndü. Bir yandan işleri kadar kendisi, özel hayatı da merak ediliyor. Umut Evirgen’le buluşuyoruz; yeni filmini, yönetmenlik yolculuğunu, açtığı mekânları ve oyuncu Alina Boz’la evliliğini konuşuyoruz: “Ürettikçe var olduğumuzu düşünüyorum. Özgün oldukça, ilham oldukça tatmin olma duygusuyla karşılaşıyoruz.”
#Umut EvirgenBatı Trakya Türkleri’nin davasını uzun yıllar savunan ve bu konuda onlarca kitap yazan, yüzlerce konferans veren efsane Başkan Özkan Hüseyin, Batı Trakya’ya dair yazdığı makalelerden ve verdiği haberlerin ardından, kurucusu ve yöneticisi olduğu BATTAM adlı derneğin, ilgi alanına giren bir kısım çalışmaları-araştırmaları kitaplaştırdı. Uluslararası camia tarafından üç ödülle taltif edilen Hüseyin, ‘Dünya Kültürüne Üstün Hizmet Madalyası’, ‘Türk Dünyasına Üstün Hizmet Altın Madalyası’ ve ‘Uluslararası 9. Altın Saat Kulesi Ödülü’nün sahip oldu.
#Özkan HüseyinMimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut'un performatif, deneysel bir mekan kurgusu olan ödüllü eseri 'Açık Yapıt ' Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında özel davetle Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenmeye başlanmıştı. Eserin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, "Taksim'in çok güçlü bir duygusu var. Türkiye'de ilk günden beri çok beklenen bir sergiydi. Biz Londra'da işi duyurduğumuz andan itibaren insanlar 'Açık Yapıt Türkiye'ye ne zaman gelecek' diye soruyorlardı. Dolayısıyla ilk gün bir izdihamla karşılaştık. Açılışı yaptık ve dışarıya çıktığımızda dev bir insan kitlesi vardı. Bizim için çok büyük bir mutluluk şu anda da ziyaretçilerimiz gelmeye devam ediyor. Ben de buradayım, insanları ağırlamaya özen gösteriyorum" dedi. 'Açık Yapıt' Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde 19 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
#Melek Zeynep BulutBu hafta Macar piyanist Havasi, Zorlu PSM’de; Mersin Devlet Opera ve Balesi ‘Rigoletto’ operasıyla AKM’de. Babylon, 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Hidden Orchestra’yı ağırlıyor. Elektronik müzik sevenlerin büyük buluşmasıysa Life Park’ta gerçekleşecek, Paul Kalkbrenner ve Mahmut Orhan sahnede olacak.
#KonserDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülBu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#RobotikBazı insanlarda çok çalışmanın, disiplinin getirdiği mütevazılık vardır; işini iyi yapmanın özgüveni ve neşesi vardır; kalıcı olmanın sorumluluğu ve vizyonu vardır... Ama sadece çok az insanda bu özellikler bir aradadır. Viyana Devlet Operası’na giren ilk Türk sanatçımız Hakan Aysev, operayı Türk halkına sevdiren ender sanatçılardan.
#Sponsorlu İçerikTürk Kızılay çatısı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen 5. Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu. En İyi Film Ödülü; Şilili Yönetmen Katerina Harder’in Çöl Işıkları ile Kasım Ördek’in Birlikte, Yalnız filmlerine verildi. Festivalde bu yıl ilk kez verilen Kızılay İnsani Bakış Ödülü; İranlı Perwiz Rostemi’nin Zagros’un 7 Senfonisi filmine verildi. Festivalin Onur Ödülleri; sinemanın duayenlerinden Ayla Algan’a ve Türk sinemasının yıldız oyuncusu Yusuf Sezgin’e verildi.
#Kızılay Dostluk Kısa Film FestivaliMolière’in sahtekar bir sofu üzerinden yobazlık eleştirisi yapan, insanlığı ‘aklına mukayyet olmaya’ çağıran 350 yaşındaki oyunu ‘Tartuffe’ çok eğlenceli bir yorumla İstanbul Şehir Tiyatroları sahnesinde… Yiğit Sertdemir’in yaratıcı rejisi, parlak oyunculuklar, dinamik bir akış ve Orhan Veli şiirlerinden bestelenen canlı müzik eşliğinde…
#Bahar ÇuhadarYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuŞu sıralar Bodrum ve Çeşme’de olmak havalı görünse de İstanbul’da kalanların da yapabileceği bir dolu aktivite, keşfedebileceği birçok mekân var. Üstelik hangisini seçeceğiz diye uğraşmaya da gerek yok. Şehrin tadını en iyi çıkaranlar favorilerini bizim için sıraladı.
#SAVAŞ ÖZBEYİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvGazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklal meşalesini yakmak için Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919’un 103’üncü yıldönümünde Türkiye’nin dört bir yanı kırmızı-beyaz coşkuya büründü. Pandeminin ardından meydanlar dolup taşarken Ankara’daki kutlamaların merkezi Anıtkabir oldu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve beraberindeki heyet Anıtkabir'i ziyaret etti. Birçok kentte yürüyüşler, konserler, etkinlikler var...
#19 Mayıs1983’te Metin Fadıllıoğlu’nun açtığı, Ulus 29, İstanbul yeme-içme dünyasına fırtına gibi girmiş, kısa sürede muhteşem Boğaz manzarasından Zeynep Fadıllıoğlu’nun tasarladığı dekorasyonuna, yemeklerinden müziklerine tam bir cazibe merkezi olmuştu. Kısa sürede de müdavimlerini oluşturmuştu.
#Müge AkgünHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKTroya’nın Homeros’u, Cimri’nin Harpagon’u, oyuncu, yönetmen, eğitmen, Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ve Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’ni hayata geçiren, sanata katkılar sağlayan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’la; tiyatro ve sanat dolu keyifli, samimi sohbetimiz…
#Mustafa KurtPandeminin etkisiyle kendini doğanın kollarına atanlar arttıkça sayfiyede farklı bir hareketlilik başladı. Artık resimden heykele, cazdan baleye sanatın her dalı köylerin, kasabaların sokaklarına taşınıyor. Kuşadası’nda 50 sanatçıyla büyük bir illüstrasyon sergisi hazırlayan küratör Selin Atasoy, Bodrum’da iki sergi açan Murat Pilevneli ve tüm üretimini köye taşıyan ressam Murat İrtem ile bu ‘göçün’ nedenlerini konuştuk. Güneşe taşınan sanat etkinliklerinden geniş bir seçki hazırladık.
#Selin AtasoyNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeSadece Türkiye’de değil, yurt dışında birçok ülkede yaptığı yönetmenliğiyle de başarısı alkışlanan, klasik oyunları bile çıta yükseltip, farklı bakışıyla sahneleyerek dikkatleri çeken, sezonda, sahnelerde ‘Helikopter’i uçuran, Tiyatro Keyfi’nin sahibi, Kemal Başar ile; yönetmenliğini, tiyatroyu, sanatı, hayatı konuştuk. Tiyatronun ‘T’ sinden girdik, ‘O’sundan çıktık. Sonuç mu? E, buyrun o zaman?
#Tiyatro