2023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Son olarak dün Nobel Kimya Ödülü verilmişti. Nobel Kimya Ödülü 2023, ‘kuantum noktalarının keşfi ve sentezi’ çalışmaları nedeniyle Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verildi. Hemen öncesinde ise Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Edebiyat Ödülü 2023 sahibini buldu. Peki, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kim aldı? İşte Norveçli Yazarın hayatı...
#Nobel Edebiyat Ödülü 2023Daha önce Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri seçilen öğretmen, uluslararası değerlendirmelerde elde ettiği başarılara yenisini ekledi. Selçuk Yusuf Arslan, son olarak ‘Cambridge Mesleğe Adanmış Öğretmen Ödülleri 2023’ün bölge birincileri arasında yer aldı. Arslan, 99 ülkeden 11 binin üzerinde adayla yarıştı. Genç ve başarılı öğretmen bu başarıya Türk ve göçmen öğrencilerin akademik başarılarını geliştirmek ve birbirleri arasındaki iletişimi güçlendirmek için hazırladığı projeyle ulaştı. Selçuk öğretmen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yarışmanın birincilik ödülüne layık görüldüğüm için çok mutluyum” dedi.
#Cambridge Üniversitesi2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞHer yıl düzenli olarak verilen Nobel Ödülleri 2023 kazananları belli oldu! Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir. 2023 Nobel fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri sahipleri açıklandı! İşte 2023 Nobel ödülü kazananlar!
#Nobel Ödülleri 2023Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk Yazar2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...
#Ferenc Krausz95. Akademi Ödülleri bu gece sabaha karşı sahiplerini buluyor. Çokluevrenlerde gezinen bir kadının öyküsünü anlatan ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ 11 dalda Oscar adayı. Erich Maria Remarque’ın savaş karşıtı klasiği ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un yeni versiyonu ve 1920’lerde küçük bir İrlanda adasında, iki arkadaşın arasındaki sıkı dostluğun sona erme sürecini perdeye taşıyan ‘The Banshees of Inisherin’ de 9 dalda aday.
#Uğur VardanMilli Eğitim Bakanlığı'nca Ankara'da yapımı tamamlanan, içinde bilim ve sanat eğitim merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verildiği eğitim kampüsü açıldı. Açılışa katılan Prof. Dr. Sancar, "Bana verdiğiniz bu değere layık olmaya çalışacağım. Bu yaşımda bile bayağı işler yapabilirim. Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türk dünyasına da inşallah borcumu öderim" dedi.
#Aziz SancarTeknofest bu yıl 4’üncü kez düzenleniyor. Teknofest genç bir adamın Türkiye’yi tırmandırdığı teknoloji doruğundaki yerin fotoğrafını gösteriyor. Dolu bir fotoğraf... Dünyayı rahatsız eden bir fotoğraf. Savunma sanayindeki bağımlılığımızın zincirlerini kıran bir fotoğraf. Derdimiz her zaman barış. Teknofest sadece savunma sanayi değil, hayatın her yanına dokunuyor. Bulduğu çözümler zaman ötesi...
#TeknofestAdalet ve Kalkınma partisi dördüncü olağan kongresinde sayın başbakan 2023 Türkiye'sini 63 madde ile kodladı. Bir ülkenin her alanda ilerlemesi kendi geçmişine bakarak değil diğer ülkelerin nerede olduğuna göre ölçülür.Hiç bir ülke olduğu yerde durmuyor, herkes koşuyor. 21'inci yüzyılın ilk çeyreğinde acaba dünya nasıl bilimsel, teknolojik, kültürel ve politik bir resim verecek ve biz bu resmin neresinde olacağız? Sanayi ötesi Enformasyon çağına giren dünya nerede olacak biz nerde olacağız? Problem burada.