Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarDMD hastası olan Emirhan, konuşmasındaki bozukluk nedeniyle akran zorbalığına maruz kalınca 5 yaşında konuşmayı bıraktı. 10 yıl boyunca ailesi hariç kimseye tek kelime etmeyen Emirhan, evde eğitime gelen Sibel öğretmenin sayesinde yeniden konuşmaya başladı. İlk sözü Sibel öğretmene ‘gitme’ oldu.
#BAYBURTUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Üstelik günümüzde bu ihtimal oldukça yüksek. Ancak 1910'larda ve 1920'lerde doğanlar için durum böyle değildi. Ama o kuşaktan olup halen sağlıklı bir biçimde yaşamaya devam eden asırlık insanlar da var. Peki sırları ne? Kendileri anlattı...
#Uzun ÖmürGösteri dünyasının tanınmış isimlerinden biri olmak, dünya çapında şöhrete kavuşmak ve bunlarla birlikte dudak uçuklatan servetlere de kavuşmak… Ne olursa olsun insanın ailesinin, evlatlarının yaşadığı ya da yaşayabileceği dertler kimi zaman bu saydıklarımızla çözülemeyen en büyük kalp ağrıları haline gelebiliyor…
#Gregg WallaceEnder Saraç kimdir? sorusu ile kariyeri ve biyografisi ile araştırılan isim oldu. Vermiş olduğu tıbbi önerilerle ekran başındaki izleyicilerin yakından tanıdığı Ender Saraç, alternatif tıp alanındaki çalışmalarıyla da öne çıkan hekimler arasında yer alıyor. Peki, Ender Saraç kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Ender Saraç'ın kariyer ve biyografi bilgileri
#Ender SaraçDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülTürkiye bir tarım ülkesi... Bu değerli toprakları işleyip ülke ekonomisine katkı sağlayan milyonlarca üreticimiz var. Ama tarımla uğraşan nüfus giderek yaşlanıyor. Yaş ortalaması 50’lerin üzerinde. Genç nüfus tarımdan uzaklaşıyor. Tabii çok da umutsuz olmamak gerekiyor. Çünkü son dönemde yönünü toprağa, tarıma dönen gençlerimiz de var. Çok da güzel hikayelere imza atıyor ve akranlarına rol model oluyorlar. Turizmle anılan Bodrum’da tarımsal alanda katma değer yaratan gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Cahide İmre, Hasancan Açık, Fatih Sevmez, Hüray Önal ve Huri Can bunlardan sadece birkaçı. İşte bu sayıda üreten isimlerin hikayelerini sizlerle paylaşacağız. Yeni girişimlere ilham olması dileğiyle...
#1Çizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelBonnie Garmus’un tüm dünyada ilgi gören romanı ‘Bir Kimya Meselesi’, sadece feminist bakış açısıyla yazılmış akıcı bir kadın hikâyesi anlatmıyor, insana hayatında yolunda gitmeyen her şeyi düzeltebileceği hissiyatını ve inancını da veriyor. Üstelik bunu gündelik hayatınızda çok da kullanmadığınız bir kavram üzerinden yapıyor, kimya.
#Bonnie GarmusHaftalarca New York Times çok satanlar listesinin birinci sırasında yer almasının yanı sıra 2022 yılında Goodreads-En İyi İlk Roman ve Amazon - En İyi Roman ödüllerini kazanan Bonnie Garmus'un 'Bir Kimya Meselesi' adlı kitabı Altın Kitaplar etiketiyle Türkçede. 40 dile çevrilerek küresel çapta ses getiren kitap, 1960’ların Amerika’sında karanlık bir düzene hapsedilmeye çalışılan bir kadının ilham veren mücadelesini keskin bir mizah anlayışıyla ele alıyor.
#Bonnie Garmus83 yıllık ömrüne tarihte çok az sanatçının elde edebileceği başarıları sığdırdı. Pamuk tarlalarında çalışan fakir bir ailenin çocuğu olarak çıktığı hayat yolculuğunda, yaptığı albümler, verdiği konserler, aldığı sayısız ödülle müzik tarihinin gelmiş en büyük yıldızlarından bir oldu. Uzun süredir boğuştuğu sağlık sorunlarına yenilip hayatını kaybettiğinde geride, büyük acılarla yoğurulmuş ancak bitmeyen bir azim ve her şeye rağmen zaferlerle yazılmış bir hikâye bıraktı…
#Tina Turner83 yıllık ömrüne tarihte çok az sanatçının elde edebileceği başarıları sığdırdı. Pamuk tarlalarında çalışan fakir bir ailenin çocuğu olarak çıktığı hayat yolculuğunda, yaptığı albümler, verdiği konserler, aldığı sayısız ödülle müzik tarihinin gelmiş en büyük yıldızlarından bir oldu. Uzun süredir boğuştuğu sağlık sorunlarına yenilip hayatını kaybettiğinde geride, büyük acılarla yoğurulmuş ancak bitmeyen bir azim ve her şeye rağmen zaferlerle yazılmış bir hikâye bıraktı…
#Tina TurnerBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Meydanı'nda düzenlenecek Esenyurt Eğitim Kampüsü Temel Atma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hazır mıyız? Sandıkları patlatıyor muyuz? El ele omuz omuza sandıklara yürüyor muyuz. Artık sayılı haftalardayız. Ben size inanıyorum, siz de bize inanıyorsanız Allah'ın izniyle bu işi başarırız" dedi.
#CumhurbaşkanıGençlik ve Spor Bakanlığı onayı ile ülkemizde 2017 yılından bu yana düzenlenen, 2019 yılından itibaren de TEKNOFEST kapsamına alınan STM yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Drone Şampiyonası, havada büyük bir rekabete sahne oluyor.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıEditörlüğünü Semih Gümüş’ün yaptığı, 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödüllü Köprü Kitaplar koleksiyonu, çağdaş şiirimizin en önemli şairlerinden Haydar Ergülen’in çocukluk ve gençlik anılarından derleyerek kaleme aldığı ‘Şu Benim Mavi Babam’la devam ediyor. Engülen, “Bir babalar bir de hevesler eskimez” diyerek başlıyor anlatmaya, “Orta İki’den Terk”, Eskişehir Sanayi Çarşısı’ndan kaportacı Kel Hasan Usta’yı. Bir diğer deyişle o mavi babasını.
#Haydar Ergülenİlk yayımlanışından 32 sene sonra tek ciltte bir araya gelen, Enver Ercan imzalı ‘Şair Çünkü Onlar/Şiir Uçar Söz Olur’, çağdaş Türk şiirini birinci elden, onu yaratanların ağzından öğrenmeyi sağlayan bir kaynak eser... Enver Ercan kitapta yerini alan söyleşilerde sorulmayacak soruları da soruyor usta şairlere. Onlara yapılmış ağır eleştirileri örnekliyor ve bunları cevaplamalarını istiyor...
#Enver Ercan