Yüzyıllar boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu bir anda sona ermemiştir. Osmanlı, sırasıyla duraklama devrine, gerileme devrine ve nihayet düşüş dönemine girmiştir. Bu sürecin son aşamasında farklı kesimden insanlar, devlet adamları ve gençler değişik şekillerde harekete geçerek bu çöküşün önlenebilmesi için girişimde bulunmuşlardır. Bu girişimler neticesinde Tanzimat Fermanı ilan edilmiş, ilk Anayasa olan Kanun-i Esasi yürürlüğe girmiştir. İşte, 2.Meşrutiyet dönemi gelişmeleri, olayları, ıslahatları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#2. Meşrutiyet Dönemi Nedir?Çok okuyor, dönemin düşünce dünyasını yakından takip ediyor. Okuduğu kitaplara notlar alıyor... Aynı zamanda yazıyor, defter tutuyor... Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Şükrü Hanioğlu yeni yayımladığı ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ adlı çalışmasında Atatürk’ün entelektüel yanına odaklanıyor.
#ATATÜRKEdebiyat dönemlerine baktığımız zaman birçok farklı dönem olduğu görülmektedir. Bu dönemlerin başlangıcı ve özellikleri birbirinden farklıdır. Her dönemin kendine has bir yapısı ve öne çıkan sanatçıları vardır. Sizler için Milli edebiyat dönemi nedir, nasıl ve ne zaman başladı? Milli edebiyat dönemi özellikleri nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Milli Edebiyat Dönemi Nedir?Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke çok sıkıntılı günler geçirmiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız istibdat dönemi nedir, özellikleri nelerdir, dönemin yasakları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#İstibdat Dönemi Nedir?Meşrutiyet kelimesi Osmanlı dönemine kadar dayanan bir sözcüktür. Arapça kökenli olan bu kelime özellikle parlamento dönemine geçiş için kullanılmıştır. Peki, meşrutiyet ne demek? Meşrutiyet nedir? Meşrutiyet TDK kelime anlamı hakkında detaylar.
#Meşrutiyet Ne Demek?Milli Edebiyat dönemi 20. yüzyılın başlarında başlamış olan bir dönemdir. 1908'de başlayan bu dönemde, ulusçuluk ön plana çıkmıştır. Sanat alanına da yansımış olan ulusçuluk, Milli Edebiyat döneminin temelini oluşturmaktadır. Milli Edebiyat döneminde ulusal/milli kaynaklara yönelim ilkesi benimsenmiştir. Peki, Milli Edebiyat dönemi nedir? Milli Edebiyat dönemi özellikleri, sanatçıları ve şiirleri nelerdir? İşte, detaylar.
#Milli Edebiyat Dönemi Nedir?31 Mart 2019 seçimlerinde iktidar ve muhalefet partilerinin alacakları sonuçlar belki de mevcut yönetim sistemimiz konusunda yeni tartışmaların meydana gelmesine sebep olacak. Bu sebepten güncel bir konuyu ortaya çıkaran eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, 527 sayfalık önemli bir çalışma ortaya koymuş. Kanes Yayınları’ndan çıkan kitabı ‘Seçim Nasıl Kazanılır’ ve ‘Osmanlı’dan Türkiye’ye Seçim Tarihi’ başlıklarıyla iki bölümden oluşuyor.
#YazarTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin ağustos ayında açıklayacağı “yol haritası” yazılıp konuşulmaya başlandı. Bundan tam 100 yıl önce Osmanlı Makedonu Yane Sandanski’nin de Şark Sorunu’nu çözecek bir reçetesi vardı! Sandanski, Osmanlı sosyalistiydi; dağa çıkmıştı. Ancak bağımsızlıktan yana değildi, çözümü dış güçlerde değil Osmanlı yönetimiyle ittifakta aradı. Bir dönem dağlarda çatıştığı İttihatçılarla masaya oturdu. Ve sonra...
Bir grup liberal aydının peşine takıldık ve neredeyse üç-beş ayda bir onların topladıkları imza metinlerini tartışmaktan yorulduk. Bu kez gündemde 1915 tehciri nedeniyle Ermenilerden özür dileme kampanyası var. Ben de bu fırsattan yararlanıp Balkanlar’da Türklere yapılan soykırımı anlatmak için Fransa’ya giden Osmanlı heyetinin yaşadıklarını anlatayım. Heyet hangi ünlü siyasi isimlerden oluşuyordu? Paris’te kimlerle görüştüler? Neler anlattılar? Ve heyetin anlattıkları karşısında şaşkınlığa uğrayan Fransa solunun efsanevi ismi Jean Jaures, Türk heyetine ne önerdi?