BioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechBioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Biontech 3. Doz Aşı RandevusuSon dakika haberine göre, koronavirüs aşısı 2. doz bekleme süresi güncellendi. Dünya genelinde hızla artarak alarma yol açan Delta varyantlı vaka sayısı yükselişe geçerken Sağlık Bakanlığı aşılama takvimini değiştirdi. Kritik Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz süresinin 4 ve 3 hafta olarak belirlendiğini bildirdi. Aşı hakkı bulunanların randevu süreleri buna uygun olarak sistemde değiştirildi. Peki, Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz ne zaman kaç gün sonra yapılacak? İşte, koronavirüs Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz süresi hakkında bilgiler.
#2. Doz Aşı Süresi2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde çalışmalarının felaketin ilk anından itibaren aralıksız sürdüğünü belirterek, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını bildirdi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde felaketin ilk anından itibaren çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman BakanıErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVDevam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı Karşıtlığı2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAvusturya’da dün yürürlüğe giren yasayla, 18 yaşından büyük herkes için COVID-19 aşısı zorunlu hale geldi. Daha önce bazı ülkeler tıp çalışanları ve yaşlılar için aşı zorunluluğu getirmişti ancak Avrupa’da 18 yaş üstüne böyle bir zorunluluk uygulayan ilk ülke Avusturya oldu.
#AşıOmicron varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bulaşması fakat daha az öldürücü olması pandeminin gidişatını değiştirdi. Bilim insanları yeni varyant ile ilgili araştırmalara devam ederken bir yandan da dünyada Omicron fırtınası yaşanıyor. Peki Omicron dalgası diğer dalgalardan ne kadar farklı? Aşılı veya aşısız olmak neyi değiştiriyor? Dünyada pandeminin son durumunu ve Omicron dalgasını grafiklerle anlatıyoruz
#KoronavirüsAlmanya’da Omikron varyantının yayılmasıyla birlikte koronavirüs vaka sayıları da hızla artıyor. Son 24 saatte günlük vaka sayısı yeni bir rekorla 81 bin 417 oldu, bugüne kadar toplam görülen vaka sayısı 7 milyon 743 bin 228’e yükseldi. 316 kişinin hayatını kaybettiği ülkede koronavirüs kaynaklı ölenlerin sayısı ise 115 bin 51 olarak açıklandı.
#AlmanyaYerli aşı TURKOVAC’ın Faz-3 çalışması sonuçları açıklandı: “Hastalanma riskini yarı yarıya azalttı, ileri derecede yan etkiye neden olmadı. Hastalığa yakalananlar ya semptom göstermedi ya da hafif atlattı. TURKOVAC en az, karşılaştırıldığı CoronaVac aşısı kadar güvenli ve etkili.”
#TURKOVACBulaşma hızı yüksek, ölüm oranı ise düşük seyreden Omicron varyantı bilim dünyasında ‘Pandeminin sonu mu geliyor?’ sorusuna neden oldu. Omicron’un pandemiyi bir endemiye dönüştürüp dönüştüremeyeceğini konunun uzmanlarına sorduk. İşte 4 uzmandan 4 Omicron yorumu…
#KoronavirüsAlmanya’da koronavirüs vaka sayıları ve özellikle de yeni Omikron varyantı giderek yayılırken, sert tedbirler de gündeme gelmeye başladı. Cuma günü federal hükümet ile eyaletler arasında yapılacak korona zirvesinde daha sıkı tedbirler alınması bekleniyor.
#Karl LauterbachTürkiye Futbol Federasyonu (TFF), Covid-19 vaka sayılarını hızla yükselten Omikron varyantının ülkemizde etkili olduğunu belirterek, "Aşı takviminin tamamlanmasını takip eden 180 günü doldurmuş olan kişilerin kombine veya bilet almak sureti ile karşılaşmalara girebilmesi için hatırlatma aşılarını olmaları gerekmektedir" uyarısında bulundu.
#Covid-19Bulaşma oranı yüksek Omicron varyantı akılları karıştırıyor. Hastaneye yatışlar daha az olsa da her gün 100 binlerce kişinin karantinaya girmek zorunda kalması ekonomileri tehdit ediyor. Afrika’dan seyahat yasaklarını kaldıran ABD karantina süresini azaltırken Çin tedbirleri katılaştırdı. ABD, İngiltere ve Fransa'dan gelen vaka sayıları ise salgında bugüne kadar görülmemiş bir rekor kırılmasına sebep oldu.
#OmikronTürkiye'de yapılan koronavirüs aşı sayısı 124 milyon 390 bini aştı. Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsün Omicron varyantı için hatırlama dozunun süresini 6'dan 3 aya indirdiğini açıklaması ise, hastanelerde yoğunluğa ve uzun kuyruklara neden oldu. Eskişehir'de günde yaklaşık 15 bin kişiye üçüncü ya da dördüncü 'hatırlatma' dozu uygulanıyor. Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yaşar Bildirici, aşıya yoğun ilginin sevindirici olduğunu belirterek "Sadece şehir hastanemizde günlük 4 bin kişiye aşı uyguluyoruz" dedi.
#Koronavirüs