20 Ocak 1921 tarihli ilk Teşkilat-ı Esasiye Kanunu, Türkiye'nin ilk anayasasıdır. Osmanlı'nın ilk anayasası olarak tarihin sayfalarında yerini alan 1921 Anayasası 23 maddeden oluşmaktadır. İşte 1921 Anayasası maddeleri...
#1921 AnayasasıCHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, Anayasa değişiklik teklifinin 4. maddesi üzerinde (77/3) yürütmenin seçimi ile ilgili, yasa yapma tekniği açısından ciddi bir hata yapıldığını belirtiyor ve TBMM Araştırma Merkezi’nin hazırladığı parlamenter denetim yollarının anlatıldığı Şubat 2016 tarihli raporun tüm vekillerce okunmasını öneriyor.
#1921 AnayasasıBilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, yeni anayasalar yapılırken, değiştirilmez hükümlerin her zaman tartışma konusu olduğunu ifade ederek, “Yeni anayasalarda değiştirilmez maddeleri korumak çağdaş demokrasilerle bağdaşmaz. Hakim görüş, Cumhuriyet ilkesi dışında diğer hükümlerin değiştirileceği yönündedir” dedi.
26 Kasım Çarşamba yazımın son bölümünde, Anayasa’nın dördüncü maddesinin anayasada yapılacak bütün değişikliklere engel çıkardığını ileri süren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın savının gerçeği yansıtmadığını ve 1982-2004 yılları arasında Anayasa’da 5 kez değişiklik yapıldığını göstermiştim.
1921 Anayasası’nın ciddi olarak incelendiği kanısında değilim. Ancak Prof. Dr. Ergun Özbudun’un hakkını yememek gerekir: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi tarafından 1992’de yayınlanan "1921 Anayasası" adlı kitabı konuya derli toplu bir giriş niteliğini taşımaktadır.
YAŞAR Kemal’in konuşmasının başına aldığı İzmit Basın Toplantısı’nda Gazi Paşa, "Dolayısıyla başlı başına Kürtlük tasavvur etmekten ise, bizim Teşkilatı Esasiye Kanunu gereğince zaten bir tür mahalli muhtariyetler teşekkül edecektir. O halde hangi livanın ahalisi Kürt ise onlar kendi kendilerini muhtar olarak idare edeceklerdir" diyor.