Önümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK), Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilebilmesine katkı verecek nitelikli bilim insanlarının yetiştirilmesi için "deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliği", "çevre ve atık" alanlarında doktora yapacaklara burs verilmesini kararlaştırdı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) ülkenin doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacını karşılamak üzere, yurtiçindeki devlet üniversitelerinde 100 tematik alanda YÖK Doktora Bursu verileceğini açıkladı. YÖK 100/2000 doktora projesinin yeni çağrı döneminde, 'deprem çalışmaları' ve 'afet ve acil durum yönetimi' gibi dikkat çekici yeni güncel alanlar da yer aldı.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için MEB yatırım bütçesini, 5.8 milyar liradan yüzde 94 artırarak 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz" dedi.
#EğitimYÖK, öncelikli alanlarda öğretim elemanı yetiştirme için ‘YÖK-Gelecek Projesi’ni geliştirdi. Bu kapsamda YÖK, öncelikli alanlarda akademisyen alımını başlatıyor. Üç aşamada gerçekleştirilecek proje, Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı, Öncelikli alan öğretim üyesi istihdamı ve Akademik liyakat-kariyer platformu başlıklarından oluşuyor.
#YökYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "'YÖK 100/2000 Doktora Projesi' kapsamındaki 800 doktora yapan beyin gücü, Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı yürütülecek Ar-Ge, aşı, ilaç çalışmalarına katkı vermek üzere hazır" dedi.
#CoronaYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamındaki 800 doktora yapan beyin gücü, Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı yürütülecek Ar-Ge, aşı, ilaç çalışmalarına katkı vermek üzere hazır. Bursiyerlerimizden yaklaşık 300'ü aşı ve ilaç çalışmaları alanında, 84'ü genom çalışmalarında, 84'ü moleküler onkolojide, 63'ü biyomedikal ve biyomedikal teknolojilerde çalışma yapıyor. Doktora bursiyerlerimiz, Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB koordinasyonunda kurulacak Kovid-19 Tanı Merkezleri Projesi'nde de görev alacak" dedi.
#YökALES şartı ile ilgili değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandı. YÖK tarafından yapılan ve bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğindeki değişiklikle, ALES’e girme şartı artık aranmayacak. Yapılan değişiklik ardından ALES şartının kimlere kalktığı merak ediliyor. Peki, ALES şartı kimlere kalktı? Yüksek lisansta ALES kalktı mı?
#ALES Şartı Kimlere KalktıYÖK, Türkiye'nin savunma sanayisine katkı amacıyla, ‘YÖK 100/2000 Doktora Projesi’ne yönelik yeni bilim alanları ekledi. Yeni dönemde savunma sanayisinde çalışacak doktora adayları için denizaltı tasarımları, bacaklı robotlar, biyomekanik robotlar, uydu tasarımı, radar ve görünmezlik teknolojilerinin de aralarında olduğu yedi yeni program olacak.
#YÖKYÖK, 2020 yılı için stratejik hedefleri belirledi. Bunlar arasında üniversitelerde alanında öne çıkan bilim insanları tarafından verilecek YÖK-Dersleri'nin hayata geçirilmesi bulunuyor. YÖK yeni yılla birlikte eğitim fakültelerindeki eğitim öğretim süreçlerini değerlendirerek yenilik için de çalışma yürütecek.
#YökEğitim dünyası için 2019 hareketli bir yıl oldu. Yeni uygulamalar ve kanunlarla birlikte 2020 de dolu dolu geçecek. Okula başlama yaşının 69 aya çıkarılması, ara tatiller, teneffüs sürelerinin uzatılması 2019 yılına damga vuran yenilikler olurken Öğretmenlik Meslek Kanunu, kalabalık Liselere Giriş Sınavı (LGS), sınıf geçme düzenlemesi, özel öğretim kurslarının durumu da yeni yılda gündem olacak.
#GazetehaberleriYükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği’ başlıklı kongrede, gelecek yıl açılacak yeni üniversite programları masaya yatırıldı. Vakıf üniversitelerini Ar-Ge'ye ve öğretim üyesi yetiştirmeye teşvik eden, reklam-tanıtım bütçesine sınırlama getiren kararlar alındı. ‘Hedef odaklı uluslararasılaşma’ politika sonucu 2014'te 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, dört yılda 178 bine ulaştı.
#YökProf. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "İşitme engelli bireyler, işitme kaybından dolayı konuşma diline erişemedikleri için yazı dilini de anlayamıyor. Bu nedenle yazı dilinin de işaret diline çevrilmesi gerekiyor. Bu kapsamda aldığımız kararları işaret diline çevirdik" dedi.
#YökMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yükseköğretimde öğrenci sayısının 8 milyon 83 bin 903'e ulaştığını belirterek, "Bu öğrenci sayımız ile Avrupa yükseköğretim alanındaki ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna gelinmiştir." dedi.
#ÜniversiteYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite-sanayi iş birliğinde yeni bir modeli hayata geçireceklerini belirtti. Saraç, "ASELSAN'ın insan kaynağının, niteliklerinin bilgi ve bilim temelli olarak daha da artırılmasına yönelik ülkemizin alanlarında başarılı üniversitelerinde doktora yapabilmeleri mümkün olabilecek. Bu süreçte yönlendirici bir rol üsteleneceğiz" dedi.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 100 farklı alanda 2 bin kişiye verilecek doktora bursu projesi kapsamında, enerjide Türkiye için ihtiyaç gerektiren alanların belirlendiğini, tabii kaynaklar ile ilişkili alanlarda da komisyon oluşturulduğunu açıkladı.
#Yükseköğretim