Güneş lekesine karşı lazer

GÜNEŞLİ günlerden sonra, etkin şekilde korunamamış olanlarda güneş lekelerinin belirdiğini ifade eden uzmanlar, bazı kişilerde ise zaten var olan lekelerin daha da koyulaşıp derinleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu lekelerin genellikle yüz ve el sırtlarında bazen de kollarda ve sırtta yoğunlaştığı belirtildi.
Ülkemizde koyu tenli bireylerin çoğunlukta olduğu, bu ten renginin güneşe dirençli olduğunu, ama leke geliştirmeye, açık tenlilere göre daha meyilli olduğunu vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Özkan, şunları söyledi:
“Lekeler bazen güneşten sonra kendiliğinden oluşur. Kadınlarda gebelik, doğum kontrol ilaçlarının kullanımı ya da menapozal dönemde hormonal değişimlerle birlikte belirginleşir. Özellikle parfüm gibi kokulu maddeler, makyaj malzemelerinin sürülmesinden sonra da oluşabilir. Lekelerin tedavisinde; leke açıcı bazı ilaçlarının kullanımıyla birlikte özellikle derideki renk maddelerini yok ederek etkili olan lazer uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak her lazer bu konuda etkin değildir hatta bazıları lekelenmeleri arttırabilir. Q anahtarlı diye adlandırılan lazerlerin ışınları renk maddesince özgün şekilde emilir. Bu lazerler aynı zamanda yaşlılıkla ortaya çıkan lekelerde ve bazı ben türlerinde de kullanılır.”

Haberin Devamı

Alzheimer nedir panelde tartışıldı

Alzheimer tanısı konan hasta ve yakınlarına destek vermek amacıyla kurulan Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nce Urla Sıraselviler Sitesi Sosyal Tesislerinde “Alzheimer Nedir” konulu panel düzenlendi.
Panele, Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Uzman Dr. Aysel Gürsoy, Alzheimer Derneği eski Başkanı aynı zaman da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görsev Yener, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemşirelik Yüksekokulu Doç. Dr. Özlem Küçükgüçlü, Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Nöroloji Şef Muavini Uzman Dr. Behiye Özer katıldı. Urla Sıraselviler sakinlerinden Şenay Ansari’nin sponsorluğunda düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Serpil Güngör de katıldı.

Destek alın

Panelde görüşlerine açıklayan uzmanlar, ileri yaşta ortaya çıkan hastalıkların başında gelen Alzheimer’ın İzmir’de yaşlısı olan ailelerin çok ciddi sorunu haline geldiğini belirttiler. 65 yaşından sonra 20 kişiden birinde görülen Alzheimer’ın 80 yaşın üzerinde her 5 kişiden birinde görüldüğünü tüm dünyada 30 milyon, Türkiye de 300 bin kişinin  hastalıktan etkilendiği belirtildi. Panelistler Alzheimer hastalığının “unutmak”la başladığını belirterek “Unutmak yaşlılığın doğal sonucu değildir. Hafıza kaybı olması, zamanı ve yerleri karıştırmak, eşyaları yanlış yerlere koymak, huy ve davranış değişiklikleri bu hastalığın başlangıcıdır. Uzun dönem bakım aile ve toplum üzerinde psikolojik ve ekonomik boyutları ağır olan bir hastalıktır, Alzhemier hastası ise yalnız başına bu sorunun üstesinden gelemezsiniz, sosyal destek gruplarına katılmanız gerekir, İzmir Alzhemier Derneği Dayanışma Merkezi’ne ulaşın” dediler.

Haberin Devamı

Kalpteki mitral kapaklar onarılıyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, mitral kapaklarda onarım döneminin başladığını bildirdi.
Kalbin sol kulakçıkla, sağ karıncık arasında yer alan bu kapak, yaşlılarda da gençlerde de doğuştan ya da çeşitli nedenlerden yetmez olabiliceğini belirten Prof. Oto, “Yetmezlik doğuştan olabiliyor. Yaşlılarda krize bağlı ya da romatizmaldir. Artık yeni geliştirilen yöntemle bu kapağı her durumda  onarabiliyoruz. Neokordo, yeni kordo yapımı tekniği ile yapıyoruz. Her ne durumda olursa olsun onarabiliyoruz. Kalbin kapakçıklarının, yaprakçıklarının açılıp kapanmasını sağlayan iplikçiklere kordo deniyor. Bunlar uzayıp, kısaldıkça kalp kapağında yetmezlik olduğu belirleniyor. Her biri için üçerden, altı gruplu yeni iplikçikler oluşturarak kapağın  yetmezliğini onarabiliyoruz. Artık mitral kapağı kolay kolay değiştirmiyoruz, onarıyoruz.   
Şimdi, bu yöntemle kalbi durdurma süremizde daha kısa oluyor” dedi.


 

Yazarın Tüm Yazıları