Gölcük’teki Avrupa

GAZETECİLİK sokak işi. Siyasetçilik gibi. Sokaklardan koptunuz mu, gerçeklerden de kopuyorsunuz. Geçen hafta Avrupa günü nedeniyle Gölcük’teydim.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Avrupa ile Koordinasyon Merkezi, halkı bilgilendirmek için ilçe belediyelerinde ‘Avrupa Birliği’ne doğru’ başlığı altında bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başlamış. Kandıra ve Bekir Paşa ilçelerinden sonra Gölcük Belediyesi’nin katkısıyla üçüncüsünü Gölcük’te gerçekleştirdiler.

Altı yıl önce büyük bir sarsıntının izleri vardı bu bölgede.

Toprak sarsılmış, insanlar sarsılmış, düzenler sarsılmıştı. Şimdi hızlı bir toparlanmanın izlerini görüyor insan.

Sorunlar tabii ki var ama depremden sonra bir yıl boyu, her hafta giderek çocuklarla yaratıcı faaliyet çalışmaları yaptığım İzmit, depremin ilk üç yıl dönümünde ziyaret ettiğim Gölcük, iddialı bir geleceğe gözlerini dikmiş ilerliyorlar.

Avrupa Birliği ile ilgili toplantıda, tartışmalar Kıbrıs, Ermeni iddiaları ve Kürt meselesinde yoğunlaşıyor.

Ama akşamın sekizinde Gölcük Kültür Merkezi’ne gelerek Avrupa Birliği’ni konuşmak isteyenlerin sayısı kadar, sorulan sorular ve tartışma ortamının olgunluğunun beni etkilediğini söylemek istiyorum.

Yine de burada beni etkileyenler bununla sınırlı değildi.

***

KOCAELİ
Büyük Şehir Belediyesi AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erkan Ayan’ın anlattıkları da etkileyiciydi. Avrupa Birliği sürecinde, yapılması gereken en önemli şeylerden birini, halkı bu konuda bilgilendirmeyi kararlı bir biçimde sürdürüyorlar.

Daha yolun başı ama, bu bilinci taşımak bile önemli. Çünkü Avrupa Birliği süreci, halkın, sivil toplum örgütleri aracılığıyla etkili olması gereken bir süreç. Taleplerini oluşturup bunu, Avrupa kararlarında etkili olan kurumlara duyurmak, baskı grubu oluşturmak ancak bu yolla mümkün.

Sivil toplumun etkin bir biçimde işin içinde olması, Avrupa ile ilişkileri, alt-üst ilişkisi çerçevesinden çıkartıp, ‘ortaklık ilişkisi’ temeline oturtacak en güçlü dinamiklerden biri.

***

GÖLCÜK
’e geldiğimde güneş batmak üzereydi. Sahil boyundan müzik sesleri geliyordu. Belediye Bandosu’nun konseri varmış. O gün ayrıca, bir gencin ameliyatına katkıda bulunmak için sivil toplum örgütleri, belediye ile birlikte kermes düzenlemişlerdi.

Gölcük faaliyetteydi.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ile sohbetimizde söz tabii ki depreme geldi.

Bu bölgede şimdi ‘Beş yıl sendromu’ndan söz ediliyor.

Depremin beşinci yılında, psikolojik rahatsızlıklar yaygınlaşmaya başlamış. Kocaeli Üniversitesi’nin bu konuda bir çalışması olduğunu söylüyor herkes ve kendi çevresindeki rahatsızlıklardan söz ediyorlar.

‘Buna karşı biz, halkı sosyal faaliyetlere katarak önlem almaya çalışıyoruz’ diyor Belediye Başkanı.

Bu anlayış, sivil toplum örgütleri ile yerel yönetim arasında güçlü bir işbirliği ortamı yaratmış.

Gölcük Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Sedat Yücel, Kadın Meclisi’nin girişimiyle ‘Baba eğitimi’ kursları açtıklarını anlattı. Uzmanlardan yardım almışlar.

Daha işin başında başvuru öyle çok olmuş ki, iki sınıf açmak zorunda kalmışlar. İki ayrı sınıfta 50 erkek, çocukları ve eşleri ile daha iyi iletişim kurmanın yollarını öğreniyorlarmış. ‘O kadar çok istek var ki’ diyor Yücel ‘Kadınlar, benim de kocam kursa katılmak istiyor diye geliyorlar bize. Yeni sınıflar açacağız.’

Kocaeli’nde, kendini geliştirme ve değiştirme isteğini, Avrupa yolunda ilerleyen Türkiye’yi görüyorum. Avrupa Birliği de bir değişim projesi değil mi zaten?
Yazarın Tüm Yazıları