Girişim için bekleyin

Gizlilik gerektiren konularla ilgilenmek için uygun bir zaman olabilir fakat girişimde bulunmak için kuvvetli duygulara ihtiyaç var.

Bugün ise duygular pek yükselmiyor. Karanlık işler için uygun olsa da istekleri ortaya koymak için pek uygun bir gün değil. Önceden başlattığınız işleri sürdürmeye devam etmeli ve değişiklik yapmak için yeni kararlar almamaya özen göstermelisiniz. En azından bugünlük! Yarından itibaren girişimlerde bulunmak için kendinizi hazır hissedebilirsiniz.

Teknolojinin azizliği

İletişim araçları ve bilgisayar. Hayatımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini sağlamlaştırırken sarsılmaz bir kararlılıkla bağlandığımız alışkanlıklarımızı ise değiştiriyor.

Bir taraftan bizi özgürleştirirken öte yandan sımsıkı bağlanıyoruz.

Özgürleşiyoruz, çünkü hemen her yerde çalışabiliriz. Elimizde cep telefonu, yanımızda diz üstü bilgisayarımız...

Ayaklı ofis olarak bulunduğumuz her yer, iş yerine dönüşüveriyor. Özgürlüğümüzün sınırları cep telefonunuzun kapsama alanı. Dışında kalan yerler, medeniyetin ulaşmadığı noktalar... Mesela dağlar fakat onun da çözümü var.

Şimdi konumuz teknoloji ürünlerinin tanıtımı olmayıp teknolojinin bize sağladıkları olduğu için, neredeyse insandan ayırt edilemeyecek kadar geliştirilen robotlardan söz etmeyeceğim. Bu başka bir günün konusu.

Şimdi bizi özgürleştiren şeyin aynı zamanda kölesi olduğumuzu anlatmaya çalışıyorum. Özgürleşmek adına nelerden vazgeçtiğimizi söylüyorum. Ancak bu durumun bütün zamanlar için de farklı olmadığını belirtmeliyim. Hayatımızı kolaylaştıran her şey zorlukları da beraberinde getiriyor.

Bize kazanç sağlayan durumlar aynı zamanda kayıp demek anlamına geliyor. Bir şeyler kazanırken aynı anda başka şeyler kaybediyoruz fakat bunun pek de farkında olamıyoruz.

Bizim zamanımızın en büyük buluşu bilgisayar. Bilgisayar, hayatımızın hemen her alanında kendini gösterirken aynı zamanda yaşam biçimimizi oluşturuyor.

‘Cep telefonumuz var! Nasıl olsa bizi her yerden bulabilirler ve biz de herkese ulaşabilir, işlerimizi halledebiliriz. Üstelik bilgisayarımız koltuğumuzun altında hemen açar bilgileri anında gönderebiliriz.’

İşte bu noktada durmak gerek. Hemen anında gönderebiliyor musunuz? Bazen son derece hızlı çalışan ve tıkır tıkır işleyen sistem bir anda nedeni belirsiz bir biçimde çalışmıyor. Hem de en gerekli bir anda. Ulaşmak istediğiniz kişiye ulaşamıyorsunuz. Büyük bir gerilim ve duygularınız altüst olmuş bir halde öylece kalıyorsunuz. Veya internete bir türlü bağlanamıyorsunuz. Bağlanıyorsunuz fakat yazılarınız gitmiyor. Siz yazıları gönderdiğinizi zannediyorsunuz çünkü bilgisayarınızda gönderildi ibaresi var. Rahatsız ve sonra bir telefon geliyor ve yazıların gitmemiş olduğunu anlıyorsunuz. Tekrar ve tekrar deniyorsunuz, saatler geçiyor. Ömrünüzden saatler gidiyor. Gönderdiğiniz yazılar uzayda bir yerlerde dolaşıyor ama gitmesi gereken yere varmıyor. Ve tabii o sırada yaşadığınız gerilim bir şehir santraline denk!

İşte dün böyle bir hal yaşadım. Teknolojinin azizliğine uğradım. Ancak yine de teknolojiye teşekkür ediyorum. Çünkü yeni ve farklı şeyler öğreniyorum. Tabii bu sırada kendimi ve dünyayı keşfediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları