Gençler umutsuz kalınca

NELER oluyor? Yunanistan’da bir gencin polis kurşunu ile ölmesi üzerine yükselen dalganın ardında ne var?

Evet, Yunan halkının demokratik tepkileri güçlüdür. Haksızlığa gelemez. Sesini hemen yükseltir, tepkisini sokaklarda ortaya koyar.

Ama bu kez farklı.

"Yunanistan’da, ilk kez çocuklar anne babalarından daha yoksul bir gelecek gerçeği ile karşı karşıyalar. Bugüne kadar bütün nesiller bir öncekinden daha iyi bir gelecek hayal edebiliyorlardı. Bizim çocuklarımızın böyle bir hayali kalmadı artık" dedi, dün konuştuğum Yunanlı arkadaşlarımdan feminist bir sendikacı.

Karamanlis Hükümeti, ikinci kez iktidara geldikten sonra da verdiği sözleri yerine getiremedi. Zaten sorunlu olan ekonomik ortam küresel krizle birlikte daha da bozuldu. Gençleri arasında işsizlik çok yüksek. Genel oran yüzde dokuzun üzerinde. Üniversite mezunu gençler arasından kendi branşında iş bulabilenlerin sayısı çok az. Günü birlik işlerle geçinmeye çalışıyorlar. 700 Euro nesli deniyormuş bu gençlere. Orta yaşlara gelmeden düzenlerini kuran anne babaları gibi yapamıyorlar. Hálá onların evinde oturuyor, çocukluk yataklarında yatıyorlar.

"Gelecek umudu hiç yok bu çocukların" diyor bir siyasetçi arkadaşım. "Yunanistan depresyonda. Atina’yı görsen anlarsın. Dükkanlar kapalı, çoğu yağmalandı. Yüzlerce insan işini kaybetti, bu krizde kendilerini toparlamaları imkansız. Noel alışverişi de olmayacak."

SKANDALLAR SİYASETE VE KİLİSEYE GÜVENİ SARSTI

Olaylar nedeniyle İçişleri Bakanı istifa ediyor ama Başbakan onun istifasını kabul etmiyor. Günlerdir süren olaylarda tek istifa eden kişi Atina Üniversitesi Rektörü. "Hatalıyım" diyerek istifa ediyor. Anlatılanlardan gördüğüm kadarıyla gençler, birilerinin özür dilemesini istiyor.

Yunanistan son yıllarda siyasi skandallarla çalkalanıyor. Yolsuzluklar patır patır ortaya dökülüyor. Ama kimse kılını kıpırdatmıyor. Bir gazeteci arkadaşım, "Geçen yıl günlerce ormanlar yandı, kimse beceriksizliğin, aksamaların sorumluluğunu üstlenmedi. Bunun üzerine gidecek yerde, işin içinde Türkiye parmağı olduğunu ima eden komplo teorileri pompalayarak günü kurtarmaya çalıştılar" diyor.

Siyasete ve siyasetçiye güvenin sıfıra indiği bir durumda, gençlerin tutunacakları bütün dallar ellerinde kalıyor. Son yıllarda Yunan Kilisesi de skandallardan başını kaldıramıyor.

Halkın elindeki arazileri, "Burası Osmanlı zamanında kiliseye vakfedilmişti" gerekçesi ile almaya kalkıştıkları, bu arazilerin, aracıları üzerinden işleyen yolsuzluk zincirini besleyerek büyük paralara alınıp satılması ve bu süreçle ilgili ortaya çıkan skandallar yüzünden gençler Kilise’ye de güvenmiyor.

SİYASETTEN İNTİKAM ALIYORLAR

15 yaşındaki bir gencin ölümü bardağı taşıran son damla.

Bu gösteriler Yunanistan’da askeri cuntayı sallayan gençlik gösterilerinden de çok farklı.

Sokaklara çıkanların yaşları 12’ye kadar düşüyor. Cep telefonları ve internet üzerinden haberleşme gösterilerin yayılmasını hızlandırıyor.

Şimdi erken seçimlerden söz ediliyor. Ama ne iktidar ne muhalefetin seçimle meseleyi çözme önerisi gençlerin öfkesini yatıştırmaya yetiyor.

Bunun nedenini sorduğumda, "Siyasetçilere kimse güvenmiyor. Devlete kimse güvenmiyor" yanıtını alıyorum.

Siyasetin alternatifsiz kalması büyük tehlike. Yunanistan bunu yaşıyor. Gençler siyasetten intikam alıyor.

Gençlik hareketinde bu kez, daha öncekilerden farklı olan bir unsur var, o da yağmalamacı şiddet. Faşist cuntayı sarsan gençlik hareketleri içinde yer almış olan Yunanlı arkadaşlarım, "yağmacı şiddetten ilericilik çıkmaz" diyor, gelişmeleri endişeyle izliyorlar.

Olaylar, Yunanistan ile sınırlı kalmayacak büyük olasılıkla. Küresel krizin altında gerçekten kalanların ilk çığlıkları bunlar...
Yazarın Tüm Yazıları