Geleceğe yönelik istekleriniz yoğunlaşıyor

İkizler Burcundaki Ay, sabahın ilk saatlerinde Pluto’nu tetikleyecek.

Gökyüzünün bu konumu, meydana gelen olayları derinden etkileyeceğini ve radikal değişikliklere zorlayacağını gösteriyor. Öğle saatlerinde Yengeç Burcuna giren Ay, bilinçaltını uyandıracak. Öğleden sonra meydana gelen olaylar bilinçaltını harekete geçirebilir. Ev konularının önem kazanması, anne ve büyüklerle ilişkilerin derinleşmesi ve geleceğe yönelik isteklerin yoğunlaşacağını işaret eden gökyüzünün bu konumu, aile bütünlüğünü sağlamak için güçlü duygular uyandıracak.

Kurban törenleri hakkında

Kurban Bayramı’nın anlamından uzaklaşan görüntüler karşısında duygularım karıştı. Televizyonda izlediğim haberler, cehaletin ölçüsünü sergilemenin ötesine geçti ve kurban töreni adı altında yapılan uygulamanın tarif edilemeyeceğine karar verdim. En azından benim zihnimde hiçbir mefhum uyanamadı.

Öfke ile karışan acıma duygusu içinde görüntüleri daha fazla izleyemedim. Sahibinin elinden kaçan hayvanlar ve onları yakalamaya çalışın insanlar tuhaf bir manzara oluştururken, bir çeşit katliam yapılıyormuş duygusu uyandıran kesim yerlerinin görüntüleri de mideme kramplar girmesine neden oldu.

Sonra haberlerin devamında acemi kasapların hastanelik olduğunu öğrenince, eh olacağı buydu demekten kendimi alamadım. Fakat Türkiye genelinde hastanelik olanların neredeyse 1500 kişiyi bulduğunu öğrenince, kurban töreni yerine başka bir şey yapıldığına karar verdim.

Öncelikle Kurban Bayramı ile bütünleşen "Kurban Töreni"nin bir tören duygusu içinde yapılması gerekmiyor mu, diye düşünmekten kendimi alamadım ve kurban törenleriyle ilgili okuduğum kitapları hatırladım.

Pagan dinlerinde yapılan kurban törenleri bile büyük bir huşu içinde geçiyor. Kurban edilen hayvan için dua ediliyor ve kurban edilen hayvanın korku ve benzeri duygularla çırpınmamasına dikkat ediliyor.

Tören sırasında muazzam bir atmosferin yaratıldığını anlatan kitaplarla, az önce izlediğim televizyondaki görüntüler hiçbir biçimde örtüşmüyor.

Acaba anlatılanlar mı yanlış, yoksa kurban töreni adı altında bu yapılanlar mı yanlış?

Fakat içsel olarak kurban töreni sırasında yapılan uygulamanın bir törene yakışır olması gerektiğini düşünüyorum. Yüksek bir saygının ifadesiyle törenin gerçekleşmesi gerekir. Bu saygının işareti olarak tören alanı düzenlenmiş, temiz ve bakımlı olmalı ve elbette töreni gerçekleştiren kişinin acemi olmaması öncelikle çok önemli.

Yoksa törene katılan kişiler bir mezbaha ile kurban töreni arasındaki farkı ayırt edemeyecekler. Üstelik bu törenleri çocukların da izlediğini düşünecek olursak ve gelecekte bu törenleri onların gördükleri gibi tekrarlayacaklarını bilirsek, ne yapmamız gerektiğini daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Ve sizin de düşünmenizi diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları