Erdoğan onay verdi, Darüşşafaka annesini kaybetmiş başarılı öğrencilere de kucak açıyor

KONU bir süre önce Tarhan Erdem’in Başkanlığını yürüttüğü ve benim de katkıda bulunmaya çalıştığım Darüşşafaka Cemiyeti Danışma Kurulu’nda gündeme geldi:

Haberin Devamı

- Darüşşafaka, yani “Şefkat Yuvası”, babasını kaybetmiş başarılı öğrencilere parasız yatılı olarak kucak açıyor. 150’nci yılımızda bu kapıyı babası hayatta olan ancak annesini kaybetmiş başarılı çocuklarımıza da açsak.
Zekeriya Yıldırım’ın Başkanı olduğu Darüşşafaka Cemiyeti yönetim kurulu, Danışma Kurulu’nda tam destek bulan bu planı, 19 Kasım 2011’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da açtı:
- Tüzüğümüz gereği Başbakan olarak bizim doğal başkanımızsınız. Sizin başkanlığınızda olağanüstü genel kurul düzenleyip, tüzüğümüzde önemli bir değişiklik yapmak istiyoruz. Darüşşafaka Okulları’nda bugüne kadar sadece babasını kaybetmiş başarılı öğrenciler parasız yatılı olarak eğitim görüyordu. Biz bu fırsatı babası hayatta olan, ancak annesini kaybetmiş çocuklarımıza da vermek istiyoruz.
Erdoğan, desteğini baştan vererek, genel kurula katılacağını vurguladı:
- 14 Nisan Cumartesi günü gerçeklecek olağanüstü genel kurulunuza katılacağım.
Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, bu kararın gerekçesini şöyle anlattı:
- Günümüzde anne kaybının maddi ve manevi yönden baba kaybından farksız, hatta daha da önemli olabileceği gerçeğinden hareketle, annesi olmayan yavrularımızın da Darüşşafaka gibi çağdaş bir kurumun sağladığı eğitim fırsatından yararlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Yıldırım, bu noktada misyonlarının altını çizdi:
- Böylelikle eğitimde fırsat eşitliği misyonumuzu daha fazla öğrenciye ulaştırmış olacağız.
Darüşşafaka Okulları’nın ilk kez 1971 yılında kız öğrencilere de kapılarını açtığını anımsatıp, ekledi:
- 1971 yılında ilk kez 77 kız öğrenci Darüşşafaka’ya alındı. Bugün ise 927 öğrencimizin 391’ini kız öğrenciler oluşturuyor ve her geçen gün sayıları artıyor. Son iki yıldır sınav birincilerimiz kız öğrencilerimiz arasından çıkıyor.
Zekeriya Yıldırım, cumartesi günü toplanacak olağanüstü genel kurulda gerçekleşecek düzük değişikliğinin Darüşşafaka Cemiyeti’nin kuruluş amacına dokunmayacağını vurgulama gereği duydu:
- Darüşşafaka, bu tüzük değişikliği ile pozitif ayrımcılık yelpazesini genişletecek, eğitimde fırsat eşitliğine de derinlik kazandıracak.
14 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek toplantıda genel kurul onayından de geçerse, Darüşşafaka’nın tüzüğünün 2’nci maddesi şöyle yenilenecek:
- Derneğin amacı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, babası ve/veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve yetenekli çocukları, eğitimde fırsat eşitliği sağlayarak yurt içinde ve dışında çağdaş eğitim esaslarına göre okutmak, yaşam boyu öğrenen, evrensel değerleri benimsemiş, özgüvenli, ülkesine ve topluma karşı görev ve sorumluluklarının bilincinde lider bireyler olarak yetiştirmektir.
Darüşşafaka’nın bu kararı şimdiden hayırlı olsun...
Maddi durumu yetersiz başarılı daha fazla öğrenciye “Şefkat Yuvası” görevi görsün...

Haberin Devamı

1863 yılında kuruldu

Haberin Devamı

KURULUŞU 1863 yılına uzanan Darüşşafaka, o dönemin koşullarının yarattığı bir kurum. Babanın ailenin tek gelir kaynağı olduğu dönemde sık sık yaşanan savaşlar, pek çok aileyi zor durumda bırakmıştı. Bu toplumsal sorun karşısında harekete geçen dönemin önde gelen devlet adamları, babasını yitirmiş ve okula gitme olanağı bulamayan yoksul çocuklar için Darüşşafaka’yı kurdu. Darüşşafaka, ilköğretim 3’üncü sınıfındaki çocukları sınava kabul ediyor. Sınavı kazanan babasını kaybetmiş (şimdi annesini kaybetmiş olanlar da eklenecek) maddi koşulları yetersiz çocuklara 4’üncü sınıftan itibaren kapılarını açıyor. Lise bitimine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayarak, çok iyi bir eğitim fırsatı sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları