Duygularınızı ortaya koymak için daha fazla beklemeyin

Bugün yapmanız gereken işleri tamamlayın. Özellikle ilişkilerle ilgili kendinize sakladığınız duygularınızı ve sizi rahatsız eden durumları ortaya koymak için daha fazla beklemeyin.

Yoksa uzun bir süre duygularınızı açıklamanız zor olacak. Sabahın erken saatlerinde Jüpiter’i harekete geçiren Ay, Yay Burcunda ilerleyen Merkür’ü de tetikliyor ve düşünceleri karıştıran durumlar olsa bile iyimser ve anlayışlı davranılacağını işaret ediyor.

Aklın sınırlarını zorlayan fikirler

Descartes fikir kavramını üç alanda inceliyor. Birincisi doğuştan sahip olduğumuz fikirler, ikincisi öğrenilen fikirler, üçüncüsü ise gözlemler sonucunda oluşturulan fikirler. Burada söz etmek istediğim üçüncü bölüme giriyor ve bilimsel keşiflerin üzerine fikir yürütmeye başladığım andan itibaren aklın sınırları ortadan kalkıyor.

Şimdi "Aklın sınırı var mı ki ortadan kalksın" diyeceksiniz. Aslında aklın sınırı yok. Fakat bizim aklımızın sınırları var. Çünkü aklımızı öğrendiklerimizle sınırlandırıyoruz ve bu sınırların içinden olaylara ve kendimize bakıyoruz.

Aklımız sınırsız olabilir fakat bizim düşüncelerimiz sınırlı olduğu için aklımızı da sınırlandırmış oluyoruz. Bunun sonucunda reddedemeyeceğimiz bir durum karşısında aklımız zorlanıyor.

Aslında her şeyi reddedebiliriz, kendimizi bile. Fakat içinde yaşadığımız toplumun kabul gösterdiği bir şeyi aklımız reddetse bile kabul gösterme eğilimi içine gireriz. Yoksa bunalımın ortaya çıkması an meselesidir.

Aslında kabul etmek ve reddetmek arasında gidip gelen düşüncelerimiz aklımızın sınırlarını zorlamaktadır. Ve daha ötesi hayatımızı zorlamaktadır. Çünkü yaşadığımız hayat aklımızın ürünüdür ve aklımızı yitirdiğimiz takdirde hayatımızı da yitireceğimizi biliriz. Bu nokta son derece kritiktir.

Çünkü zorlanmayan aklın gelişmesi ve sınırlarının genişlemesi mümkün olamayacağı gibi fazla zorlanan akıl da hayatı zorlaştırabilir.

İşte bu noktada devreye giren bilgi, düşünce biçimini değiştirmek suretiyle aklın sınırlarını genişletirken yaşadığımız hayatı da kolaylaştıracaktır.

Daha açık bir anlatımla şöyle tarif edebilirim; çözümsüz kaldığınız zaman düşüncelerinizi serbest bırakın. Karşılaştığınız durum her ne olursa olsun, kabul etmeseniz bile reddetmekten de kaçının. Yani ne kabul gösterin ne de reddedin. "Olur ya da olmaz" demeyin. Anlamaya çalışın. Fikir yürütmeyin. Bildiğiniz kavramlarla anlayamadığınız bir durumla karşılaştığınız zaman bunun boşuna olmadığını düşünün ve içindeki anlamı bulmaya çalışın. Böylece hem akıl, hem ruh, hem de beden sağlığınız mükemmel olacak, hem de gelişmekte olan dünyanın bir parçası olmayı başaracaksınız.
Yazarın Tüm Yazıları