Çok uzun hikaye

BASKETBOLU 121 yıl önce icad eden Dr.Naismith tarifini şöyle yapmış; Uzunların ve kısaların oyunu. İnan olsun öyledir ve takım kompozisyonuna baktığımızda da; yüzde kırk uzunlar oynarsa; yüzde altmışını da kısalar yönlendirir.

Haberin Devamı

Bu amentünün yanı sıra oyuncu pozisyonlarına göre (1+2+3+4+5=15) ‘onbeş altın kuralı’ vardır. Açılımı şu: Her pozisyonu oynayacak oyuncu ve rotasyonu mükemmel olmalı ki; takım kimyası sahanın her iki tarafında otursun. TOP 16’ya kalan, zirve için en yüksek potansiyeli olan Anadolu Efes için kurala baktığımızda mesela;
1 (Farmar/Kerem/Lucas)
2 (Vujacic/Sinan/Doğuş)
3 (Savanovic/Shipp/Birkan)    
4 (Kerem Gönlüm/Ermal)
5 (Semih/Barac/Batista) ve net söylüyorum Mahmuti senelerdir kuru derelerde boğuluyor.
”2 maç kala TOP 16’yı garantilemek bu zamanda kendimizi geliştirmemiz açısından bize faydalı olacaktır” derken ‘kendisini’ kastettiğini düşündüğüm için gördüğüm lüzum üzerine (geçen yıl dinlemedi sonuç Cimbom Avrupa’nın 1. kupasında yok) birkaç püf noktası veriyorum koça; Boyalı alanı kullanmasını bilmiyor. Eczacı ama reçete okuyamıyor. Sırtı dönük pivota ‘eski okul’ diyerek burun büküyor. Sevsinler oynattığı ‘yeni nesil’ basketbolu.
‘Bırakırlarsa atsınlar bekleyiniz soksunlar’ mıdır modern basketbol? Real karşısında Fenerbahçe’yi gördük. Ne oldu bırakmadılar sokamadık. Boyalı alanı kullanmayan koç ancak göz boyar. 

Haberin Devamı

UZUN DÜŞÜNEMİYORLAR

Koçlar kendileri kısa olduklarından olduğunu sanmıyorum. Erman’dan başka basketbol oynamış olanı yok zaten. Akıllarına kısalığı yakıştırmadan ‘düşünmeye kısa vakit ayırıyorlar’ diyelim. Anımsayın, Savanovic’i zorladıkları gibi Nachbar’ı da dört numara oynamaya zorlayarak bitirmişlerdi. Polonya Milli Takımı’nın MVP skoreri sıfır çekerek ayrılmıştı ülkemizden. Şimdi aynı Nachbar, yerinde oynatıldığı Brose Basket’de, 17 sayı ortalamayla Euroleague’in üçüncü skoreri.

SEÇMESİNİ BİLMİYORLAR

TAŞ yerinde ağırdır. Savanovic’i 3.5’tan 4 yapmak adamı oyunun iki tarafında da bitiriyor. Hücumda atacak yerini bulamıyor savunmada devlerle kapışmak zorunda kalıyor. Unutmayalım ki bu adamlar sizden sonra da kariyerlerini sürdürecekler. Koç keyfinize göre şerbet veremezler. Ferrari-acemi pilot ikilemi yaşanıyor. Geçen yıl arada gittiği Olimpiakos’u şampiyon yapan Dorsey boşta kaldı ve G.Antep’e geldi. İyi mi? Geçen yıl 16’ya kaldığında Mahmuti’li Cimbom alsaydı şimdi dört takımdık. Euroleague takımları yöneticileri resmen uyudular. Olimpiakos hemen NBA patentli Josh Powell’ı aldı. Olin buluyor da onlar bulamıyorlar. Olin’in kalın pivotu Artsiom  Parakhouski bile iş yapar Avrupalılarda; ama manejerlerin akıl hocalığında, karmaşık formatlarda oyuncu seçimleriyle milyonlarca Euro’luk bütçeler çarçur ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları