Çocuk ve gençlik edebiyatı sempozyumda tartışılıyor

ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Sempozyumu bugün saat 09.00’da Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma Uygulama Merkezi’nde başlıyor.

6 Ekim akşamı saat 18.00’de de sempozyum kapanacak .

Sempozyumun Onur Konuğu Fazıl Hüsnü Dağlarca, Onur Yazarı Gülten Dayıoğlu.

Sempozum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Gönül Akçamete, Prof. Dr. Nusret Aras.

Çocuk ve gençlik edebiyatı sempozyumunun ilgi çekici tartışma başlıklarından bir bölümü şöyle:

Okuyan Ülke Türkiye, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı, Çocuk ve Tiyatro, Çocuk ve Yaratıcılık, Kitap ve Dil Gelişimi, Türkçe Öğretimi ve Çocuk Edebiyatı, Yazar ve Çocuk Edebiyatı, Çocuk ve Sanat, Çocuk Edebiyatı ve İnceleme, Türk Edebiyatında Çocuk ve Genç, Çocuk Edebiyatı ve Eğitim, Çocuk ve Okuma Kültürü, Çocuk ve Masal, Çocuk Kitabı ve Resim, Çocuk Kitaplarında Resimleme, Çocuk Edebiyatı ve Tiyatro, Çocuk ve Kitle İletişim Araçları, Çocuk Kitapları ve Yayıncılık.

* * *

ÇOCUK ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’nda hiç kuşkusuz, çocuk için, çocuğun yetişmesi, edebiyatı, sanatı öğrenmesi açısından önemli bildiriler okunacak, uygulanabilir sonuçlara varılacak.

Bu tür sempozyumlarda konular tartışılırken, yaşadığımız çağın unutulmaması gerekiyor.

Televizyonun, çocuk tiyatrolarının, çocuk filmlerinin, bilgisayarın olmadığı bir dönemde, çocuk sadece kitaba odaklandığı için, yönlendirilmesi, denetlenmesi daha kolay bir konumdaydı.

Ancak şimdi bizim dışımızdaki, birçok etkeni hesaba katmadan yapılacak bir çalışma, bizim sonuç alamamamıza neden olur.

Gençlik edebiyatı kavramına gelince, bazen çocuk edebiyatından daha da önem taşıyan bir konu.

Dışarıya açılmaya başlayan genç, çocukluk dönemindeki eğitimden sonra ne okuyacak, nelerle uğraşacak, sanatın her türlüsü ile ilişkisi nasıl olacak?

Bunların içinde edebiyat ve müzik önde geliyor, çünkü bütün alanlardan daha kuşatıcı ve etkileyici.

Çocuk kitapları ve gençlik kitapları konusunda dünya klasiklerinin yanı sıra bizim edebiyatımızın, sanatımızın da öğretilmesi gerekecek.

Dünyanın birçok ülkesinde çocuk kitapları, edebiyatıyla, tarihiyle o kadar şık albümlerde sunuluyor ki, çocuk için çekiciliği artıyor, öğrenme duygusunu kamçılıyor.

Bunun bir örneğini çok yakında bir kitapçıda gördüm. Mısır’la ilgili bir albüm hazırlamışlar, oyuncaklarıyla, tablolarıyla öyle güzel ki elimden bırakamadım.

* * *

SEMPOZYUMA katılanlara küçük bir hatırlatma:

Televizyonun, bilgisayarın olduğu bir çağda yaşadığınızı unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları