CHP, Kürt sorununu düşünmeye başladı mı

BAYKAL’ın Merkez Yönetim Kurulu’ndaki sözleri, benim uzun zamandan beri kafamı taktığım dil meselesi yüzünden hoşuma gitti.

Çok derinlere giden sorunlarımızı aşabilmenin en önemli meselelerinden biri uzlaşma iklimini yaratabilmek. Kavga etmeden konuşmak, karşımızdakini anlamaya çok ama çok ihtiyacımız var.

Bu yüzden CHP Lideri Deniz Baykal’ın Merkez Yönetim Kurulu’nda, Kürt meselesiyle ilgili olarak "Bu dönemde bir hata yapmazsak sorunu elbirliğiyle çözebiliriz. Herkes toplumsal ayrışmayı değil, kaynaşmayı destekleyecek her türlü öneride bulunabilmelidir. Biz de hükümetin bu yöndeki önerilerini destekleriz" demiş olmasını doğru bir çıkış olarak görüyorum.

Kürt sorunu ciddi bir dönemeçte.

Bunun tek nedeni bölgedeki stratejik değişimde Türkiye’ye düşen rol değil.

"Amerika Irak’tan çekilecek, doğacak boşluğu İran doldurmasın, Türkiye etkili olsun" gerekçesiyle bu meselenin çözülmesinin istendiği yorumları yapılıyor.

Evet bu yorumlarda doğruluk payı var. Ama bu konu, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi çerçevesinde dikkate alınan unsurlardan sadece biri.

ABD’nin Irak ile ilgili gelecek planlarını değişebilir.

Bağdat ile imzalanan anlaşmada, askerlerin çekilmesiyle ilgili belirlenen tarihler kesin ama ayrıntılar yoruma tabii.

Dolayısıyla, Kürt sorunun Türkiye’de çözüm sürecini tetikleyen tek neden bu değil.

Neden bizimle ilgili. Bu çözüme herkesten çok bizim, Türkiye’nin ihtiyacı var. Savaş, bizi birbirimize düşecek noktaya getirdi. Sosyal dokumuzu hırpaladı, hiçbir zaman olmadığı kadar insanlar birbirlerine kırıldı, birbirinden soğudu.

Baykal’ın dediği gibi "herkes toplumsal kaynaşmayı desteklemeli" bunun için de üzerine düşeni yapmalı. Amerika, Türkiye’ye böyle rol biçtiği için değil, kendi başımızın çaresine bakmamız gerektiği için.

* * *

MUHALEFET
bu hassas süreci, hükümete eşit bir sorumluluk ile destekleyebilirse, önümüzdeki günlerde konunun daha hayati ve daha zor aşamalarını da göğüsleyebiliriz.

Baykal, ekonomik önlemler öneriyor, bölgedeki çocuklara pozitif ayrımcılık yapılmalı diyor, Türkçe bilmeyen vatandaşların taleplerini devlet dairelerine Kürtçe bildirebilmeleri gerektiğini söylüyor.

Bunların söylenmesi bile önemli.

Ama benim merak ettiğim CHP’nin gerçekten önümüzdeki süreçle ilgili ciddi bir politikası var mı? Hükümet ile bu konuda çalışmaya ne kadar hazır? Bu meselenin iç siyasete alet edilmemesi için CHP ne yapacak?

DTP’nin de çözüm sürecinde, sadece Kürtleri değil bu ülkede yaşayan Türkleri de dikkate alması gerektiğini anımsatmak için CHP nasıl yapıcı bir tavır izleyecek?

* * *

CHP’nin
bu soruların yanıtını verebilecek bir hazırlık içinde olmasını diliyorum.

Çünkü bu süreç göstermelik davranışlarla, kozmetik düzenlemelerle bir yere varmaz.

Bunun etkisi çok fena olur. Çözüme olan inanç her kesimde sarsılır.

Önümüzdeki günlerde, Irak, ABD ve Türkiye’nin Kürt meselesiyle ilgili bir araya geleceklerini duydum.

Keşke, ondan önce Türkiye’de siyasi parti temsilcileri bir masanın etrafına oturabilse ve "toplumsal kaynaşma" sürecine ilham verseler.
Yazarın Tüm Yazıları