Bütün çağlarda kutlanan ekinoks

Ekinoks yaklaşıyor. 21 Mart, yani Güneş’in Balık Burcundan çıkıp Koç Burcuna girdiği gün. Gün dönümü. Mevsimlerin başlangıcı. İlkbaharın ilk günü.

Bütün çağlarda ve hemen bütün kültürlerde ilkbaharın ilk günü şenlikler yapıldığını, törenlerle kutlandığını günümüze ulaşan belgelerden biliyoruz. Ve özellikle Anadolu topraklarında gelenek olarak bu kutlamaların sürdürüldüğünü de biliyoruz. Tarihin karanlık dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış ve geleneğe dönüşmüş olarak kutlamaların yapıldığı ilkbaharın ilk günü neden önemli?

Gelenek olarak süren bu kutlamaların içindeki bilgi nedir?

İyi ki, gelenekler var. Bilgi kaybolmuş olsa bile geleneklerin, adetlerin içine gizlenerek sürmeye devam ediyor. Ve biz de geleneklerin içinde bu bilgiyi çekip çıkarabiliyoruz. Yoksa tamamen kaybolacak.

İlkbaharın ilk günü, doğanın uyanışını işaret ediyor. Ağaçlar çiçekleniyor, tohumlar yeşeriyor ve doğa canlanıyor. Doğanın bir parçası olan insan da doğayla birlikte canlanıyor ve bu canlılığı törenlerle kutluyor.

Doğanın uyanışıyla birlikte açığa çıkan enerji öylesine kuvvetli ve büyük bir coşkuyu içinde barındırıyor ki, doğayla güçlü bir ilişki içinde bulunan insan içinde biriken ve büyüyen bu enerjiyi doğaya yansıtmak için törenler düzenliyor. Böylece içinde uyanan güçlü enerjinin dağılıp karmaşa yaratmasına izin vermiyor. Toplu olarak enerjisini, birlik ve bütünlüğü sağlamak, doğayla bütünleşmek ve doğayı beslemek için aynı duygu ve sevinci açığa çıkarıyor. Eskiler biliyor ki, doğayla bütünleşir ve içinde uyanan enerjiyi doğaya yansıtırsa, doğayla birlikte kendi de canlanacak ve büyüyecek.

Doğanın uyanmasıyla birlikte kendisi de uyanan insan törenler ve şenlikler yaparak doğanın canlanışına eşlik ediyor. Böylece o yılın bereketli, verimli bir yıl olmasına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda içinden taşan yaşam enerjisini, hayatın kendisi olan doğaya akıtıyor ve kendisi de doğayla birlikte akıyor.

Bu müthiş bir heyecan ve müthiş bir coşku uyandırıyor. Zaten doğanın uyanışı öylesine mucizevi bir heyecan ki, insanın metabolizmasında değişiklik meydana getiriyor. Fakat fiziksel ve kimyasal değişimin yaratacağı sıkıntıyı coşku ve heyecana dönüştürerek, gün dönümüyle birlikte insan kendisinin dönüşümünü, geçişini de kolaylaştırmış oluyor.

Altınışık Astroloji ve Bilimsel Araştırmalar Derneği, beş yıldır geleneksel hale getirdiği Ekinoks şenliklerini bu sene de gerçekleştirecek. Bilgi için (0216) 450 48 10’u arayabilirsiniz.

Gelişmeler dikkat çekici

Terazi Burcunda dolaşan Ay, sabah saatlerinde Venüs’ü harekete geçiriyor ve estetik duyguların uyanacağını işaret ediyor. Sanat, aşk ve güzellik konularıyla ilgili gelişmeler dikkat çekici olabilir. Özellikle öğleden sonra istekleri gerçekleştirmek için çalışmalar hızlanabilir. Aşk potansiyelinin açığa çıkmasıyla birlikte ilişkiler daha sıcak olacak. Hem aşk, hem de parasal açıdan bugün verimli ve güzel bir gün.
Yazarın Tüm Yazıları