Bugün Çevre Günü olsa ne yazar...

TOPRAĞINI, suyunu, havasını, denizini, deresini, gölünü, dağını hor gören bir nesil olarak böyle bir günü kutlamaya hakkımız var mı?

Haberin Devamı

Önceki gün CRR’de 3. Ulusal ‘Yeşil Kamera’ ödülleri töreninde bunları düşündük. Gördüğümüz çevreye ilişkin belgesellerde hiçbir duyarlılığımızın olmadığını anladık.

Çevre sektöründe Türkçe-İngilizce yayınlanan Recycling Industry dergisinin, ana teması ‘Su, Çevre ve Hayat’ kısa film yarışmasına Türkiye’den ve KKTC’den 200’e yakın eser katılmış... Bunu görünce öğrencilerimizin ne kadar duyarlı oldukları anlaşılıyor. Çünkü yarışmaya Türkiye ve KKTC’den 27 üniversiteden 47 ekip katılmış. Öğrenciler‘Su, Çevre ve Hayat’, ‘Su, Atık Su ve Deniz’, ‘Tabiat,

Bugün Çevre Günü olsa ne yazar...

Manisa Çaldağı’nda maden için ağaç kesimi başladı. Vatandaşlar Çaldağı’nın  Çevre Günü’nde bu hale gelmesine tepkili.

İklim Değişikliği ve Hava’, ‘Ambalaj Atıkları ve Elektronik Atıklar’, ‘Tehlikeli

Atıklar ve Atık Yağlar’ ile ‘Atık Piller ve Atık Aküler’ konularında yarıştılar.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça’nın da katıldığı törende, ‘Çevre Oscar’ını GS Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Orhan Bozdağ, İlyas Emre Han, Fırat Gündoğdu ve Buğra Kavukçuoğlu’dan oluşan ekip tarafından hazırlanan ‘Khuafe’ adlı film kazandı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden ‘Dip’; İstanbul Kültür Üniversitesi’nden ‘Son Adım’, Ege Üniversitesi’nden ‘Atıksız Yaşam’, İzmir Dokuz Eylül’den ‘İp’ dallarında birinci oldular.

Türkiye’de çevreye karşı tahrip edilen o kadar çok ‘malzeme’ olduğununu keşke bakanlar da görseydi.

Haberin Devamı

- CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Çevre Günü dolayısıyla verdiği demeçte şunları söylüyor: “Ülkemizin 26 nehir havzasından birisi olan Gediz Nehri ve Su Havzası, Türkiye’nin de taraf olduğu ‘Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) ile koruma altına alınmıştır. Ne yazık ki AKP hükümetinin çevreyi ve ormanı korumakla görevli bakanı, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası bir sözleşmeyi görmezden gelerek, ormanlarımızın yok edilmesine, sularımızın, topraklarımızın ve doğamızın fütursuzca kirletilmesine izin vermiştir.”

YETER BE YAA!

Haberin Devamı

- ‘ÇORLU Tehlikeli Katı Atık Tesisine Hayır Platformu’, bu tesisin yapılmasına karşı tepki koymaya devam ediyor. Bugün ‘Yeter Be Yaa!’ adlı etkinlikte, ücretsiz halk konseri düzenlendi. Belediye önündeki konserde Pınar Aydınlar Sağ, Yusuf Güneş ve Yasemin Göksu sahne alacaklar.Yaşam hakkının kutsallığına saygı için Ergene Platformu’nun da çeşitli etkinlikler düzenlediği belirtildi.

Alanyalılar ‘il’ için ayaklandı

ALANYALILAR, Antalya’nın mahallesi değil, il olmak hatta büyükşehir olmak üzere ‘hareketlendiler’.

Hayallerindeki ‘82 ALN 82’ plaka ve ‘İl olmaya evet, Büyükşehir’e bağlanmaya hayır’ ve ‘Alanya il olmayı hayal ederken, Antalya’nın mahallesi olmayı kabul edemez’ yazılı pankartlarla geçen hafta sonu miting ve yürüyüş yapan Alanyalılar hükümete karşı verilere dayalı ‘harita’lar taşıdı. Yeni Alanya gazetesindeki haritaya göre Büyükşehir’i oluşturacak 260 bin nüfuslu merkeze, Manavgat, Serik, Anamur, Gazipaşa, Bozyazı, Akseki, Sarıveliler, Gündoğmuş ve İbradı ilçeleri bağlanıyor. AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya’nın çevresindeki bu ilçelerle nüfusunun 754 bin olacağını hesaplıyor. Büyükşehir olmak için 750 bin nüfus gerekiyor. Dim, “Eğer Alanya il olamıyorsa, 30. Büyükşehir olması bizim en doğal hakkımızdır” diyor. Büyükşehir yasa tasarısı protesto edilirken, mitingde temsili olarak ‘Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ adına konuşan MHP Yönetim Kurulu Üyesi Mevlut Zavlak’ın sözleri dikkat çekti: “Benim başkentim bir ilin beldesi olacakmış... Bu olursa, Alanya’nın yöneticilerine ne şehitlerimiz, ne de ben hakkımızı helal etmeyiz.”

Bölgede partilerin son seçimde aldıkları oy oranı şöyle; AKP 40.8, CHP 28.5, MHP 25.4, diğer 5.3.

Haberin Devamı

Çağdaş hukuk bu mudur

FAZIL Say bu ülkenin yetiştirdiği ender değerlerden biridir. Sanal ortamda tweet ve retweet denilen yazışmalar nedeniyle hakkında soruşturma açılmış olması, 1.5 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanıp İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi, demokrasiye, insan haklarına, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı, dahası utanç vericidir. Kaldı ki sanal ortamdaki o yazıları okumak ya da okumamak bireyin tercihine kalmıştır. Sadece uluslararası arenada değil, kendi ülkemizde de bu utancı hiçbir savcının, hiçbir mahkemenin bize yaşatmayacağına inanmak istiyoruz. Başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere, laiklik, çağdaş hukuk devleti gibi demokrasinin gereği olan kavramlarla uyuşmayan bu girişimin derhal durdurulması konusunda tüm hukukçulara, sanatseverlere ve kamuoyuna çağrıda bulunuyor, bu amaçla Fazıl Say’ın yanında olduğumuzu belirtip, ülkemizin aydınlık düşünceli insanlarını, tüm kamuoyumuzu imzalarıyla destek vermeye çağırıyoruz. (sercan.aycan@andante.com.tr adresine ‘imzalıyorum’ yazılıp e-mail atmak yeterli)

Haberin Devamı

CHP İl Kongreleri

- İzmir’de 619 delegeden 576’sı oy kullandı; 253 oyla Ali Engin İl Başkanı oldu. Eski il başkanı Tacettin Bayır 71, Levent Eyipişiren 166 oyda kaldı. 86 oy ise geçersiz sayıldı.

- Kayseri’de 119 oyla Sadık İlhan seçildi. Mustafa Ayan 99, eski il başkanı Ayhan Gülsoy 53, Zeki Orhan ise 36 oy aldı.

- Kocaeli’de Yalçın Kuşkan, 333 oyla yeniden il başkanı seçildi. Diğer aday Servet Alparslan 215 oyda kaldı.

- Samsun, 560 delegeden 294 oy alan Mehmet Atalay il başkanı olurken, rakibi Kemal Zeybek 261 oyda kaldı.

Biliyor musunuz

Siyaset soruları

- AFYONKARAHİSAR Milletvekili Ahmet Toptaş’ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a “TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik’e 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce Şanlıurfa’da siyasetçi yakınları tarafından fiili ve sözlü saldırı olmuş mudur? Saldırıyı yapanların AKP milletvekili, 18 çocuklu Seyit Eyüpoğlu’nun yakınları olduğu iddiaları doğru mudur? Haşim Keklik’in oğlu Yusuf Keklik özelleşme kapsamında TEDAŞ’tan ihale alan bir elektrik firmasında şantiye şefi olarak çalışmakta mıdır? Ayrıca, İstanbul’daki The Grand Park Oteli’nde önceki yıl verilen ve milletvekilleri İdris Naim Şahin, İdris Güllüce ve Mustafa Kumlu’nun (Türk-İş) katıldığı iftar yemeğinin parası hangi kurumca ödenmiştir”...

Haberin Devamı

- MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, “200’ün üzerinde adliye kapatılıyor mu? Gerekçesi nedir? Kapatılacak adliyelerin belirlenmesinde hangi kriterler esas alınmaktadır? Adliye teşkilatı kapanan ilçelerdeki vatandaşın adliye ve noter hizmetleri için bir başka ilçeye veya il merkezine yaptığı seyahat harcamasını karşılamayı düşünüyor musunuz?” diye sorduklarını...

Yazarın Tüm Yazıları