Bebeklerinizi otomobilde ters oturtun

Geçtiğimiz hafta Volvo’nun davetlisi olarak Uluslararası Çocuk Güvenliği Semineri için İsveç’e gittim ve trafik sorunu denince sadece sıkışan trafiği anlayan bir ülkenin vatandaşı olarak çok ama çok önemli bilgiler edindim. Anneler bundan sonra bebeklerinizi otomobile ters oturtuyorsunuz. Sakın unutmayın!

Tüm dünyadan gazetecilerin davetli olduğu üç günlük özel geziye Türkiye’den dört kişi katıldık. Ne büyük bir tesadüf ki, hepimiz kadın ve anneydik. Tabii bu güvenlik konusuna en çok anneler takıyor demek anlamına gelmesin. Ancak ben İsveç’e gidene kadar erkeklerin güvenlik söz konusu olunca sadece aracın yüksek, büyük ve pahalı olmasıyla hava yastığı sayısına önem verdiklerini sanıyordum, yanılmışım. Seminerde sadece biz kadın kadına kaldık, diğer tüm ülkelerden en azından bir erkek konuk katıldı. Hatta katılmakla kalmayıp hamilelik simülasyonları için giysiler giyip bizzat testlere iştirak ettiler.

Tüm eğitim seminerleri ve çarpışma testleri sırasında zaman zaman gözlerim doldu. Kaza hikayelerini dinledikçe kalbim gümbür gümbür attı. "Aman bir şey olmaz" dememek gerektiğini bir kez daha anladım ve kendi kendime şöyle diyerek döndüm eve; "Ağlamaktan şişse bile artık oğlumu koltuğuna gerekirse zamkla yapıştırmadan arabaya bindirmeyeceğim."

Özellikle "hamile iken araç kullanmak konusu"nu öğrenirken giydiğim 15 kilo ağırladığındaki giysi sonrası şöyle dedim kendime "Yahu ben bu kadar ağır mıydım?" İnsan ne çabuk unutuyor çektiği zorlukları ve taşıdığı ağırlıkları. Ancak çok utandığım bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim. Çok utandım, araç güvenlik uzmanı Andres Lie’ı dinlerken. İsveç yol güvenlik biriminde 17 yıldır çalışıyor, bir birimin yöneticisi, koca bir ekibi var ve 13 yıldır uzmanlık alanı ne tahmin edin bakalım? Çocukların trafikte güvenliği. Biz ise trafik sorunu deyince sadece sıkışan trafiği anlayan bir ülkede yaşıyoruz. Örnek olsun İsveç bence bu konuda dünyada her yere...

Sonuç olarak; araçlar ne kadar modern ve son teknoloji olurlarsa olsunlar biz insanlar onları kullanıyoruz. Eğer biz dikkat etmezsek, otomobil bize nasıl dikkat etsin öyle değil mi? İşte İsveç’teki Uluslararası Çocuk Güvenliği Semineri’nde elde ettiğim önemli bilgiler:

Volvo’nun, gerçek kazaların araştırılması ve ileri teknoloji kaza laboratuvarının bulgularını kaynak alarak verdiği bazı öneriler var: Küçük çocuklar, üç veya dört yaşına kadar, otomobillerde gidiş yönünün tersine yerleştirilen çocuk koltuklarıyla seyahat etmelidir. Üç-dört yaşından sonra ise, 140 cm uzunluğa erişene veya en fazla 10 yaşına kadar entegre çocuk koltuklarıyla yolculuk yapmalıdırlar.

4 bin 500’den fazla çocuklu kaza dikkatli bir şekilde incelenince aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor: Gidiş yönünün tersine yerleştirilmiş çocuk koltuğunda yolculuk yapan bir çocuk, çocuk koltuğunda oturmayan bir çocuğa oranla yüzde 90 daha az yaralanma riski taşıyor. Yükseltici çocuk koltuğunda oturan bir çocuk, bağlanmamış bir çocuğa göre yüzde 75 daha az risk taşıyor.

NELER ÖĞRENDİM

Koltuk kullanacağız:
Üç-dört yaşına kadar çocukların özel bir koltuğa oturtulmaları gerektiğini...

Emniyet kemeri bağlayacağız: Çocuk koltuğu kullanımıyla çocuğun sıkıca bağlandığı araçların, çocuğun kemerin altından kaymasını önleyerek daha fazla güvenlik sağladığını...

Küçük çocuklarımızı ters oturtacağız: Çocuk, gidiş yönünün tersine yerleştirilmiş olarak seyahat ettiğinde, kaza anında meydana gelen güç, sırt ve başın üzerinden yayılarak önden darbelerde boyuna etki eden gücü azalttığını.

Ön çarpmalar en tehlikelileri: Önden çarpma sırasında geriye dönük oturan bir çocuğun vücudu desteklenmiş ve bu sayede baş ile vücudun birbirinden bağımsız hareketlerin en aza indirilmiş olduğunu.

FİZYOLOJİK DELİLLER

Yeni doğmuş bir bebeğin başı, toplam gövde ağırlığının yarısına eşit. Bu büyük baş, henüz gelişmemiş boyun omuru, kasları ve bağları ile birleşince, boynu bebeğin en zayıf noktası haline getiriyor. Önden çarpma sırasında bir yandan gövde kemer tarafından koltukta tutulurken, diğer taraftan baş öne doğru hareket ediyor ve gücün boyna etki etmesine neden oluyor. Bu güç son derece zararlı olabilir.

Bunlara dikkat

n Asla çocuk koltuğunu, hava yastığının aktif halde olduğu yolcu koltuğuna bağlamayın.

n Çocuğun üzerinde kabarık duran kıyafetleri çıkarın ve emniyet kemerinin vücudunu sıkı bir şekilde sardığından emin olun.

n Eğer gerekiyorsa, çocuğun ateşlenmemesi veya aşırı terlememesi için sıcak tutacak kıyafetleri üzerinden çıkarın.


Çocuklar otomobilde nasıl seyahat etmeli

Yeni doğmuş bir bebek, bebek koltuğunda seyahat etmeli. Çok uzun bir süre dik oturmasını engelleyin; sık sık mola verin ve araç park halindeyken çocuğu koltuktan alın veya bir süreliğine düz bir zemine yatırın.

Çocuk bağlandığında dizlerinin kırık veya ayaklarının koltuğa temas eder halde olması problem değildir.

Yaşı büyük olan bir çocuk eğer geriye dönük koltuğa sığmayacak ölçülere ulaşmış fakat 140 cm’den kısa veya henüz 10 yaşına gelmemişse, yükseltici bir çocuk koltuğu kullanılmalı. Bu yükseltici çocuk koltuğu, çocuğun araçtaki oturma konumunu yükselterek emniyet kemerinin, kaza anında daha dayanıklı olan vücut bölgelerinden geçmesini sağlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları