Barzani’nin Hayali: ‘Tek olursun bu âlemde’

“Türkiye’den ayrılmayın, siz Saddam’ı görmediğiniz için Türkiye’deki demokrasinin değerini anlamıyorsunuz.”

Haberin Devamı

Diyarbakır’da ya da Erbil’de özel sohbetlerde Barzani PKK ve BDP’lilere hep bu telkinde bulunuyor.
Amerika’da ağırlandıktan sonra Barzani’nin kendine güveni geliyor:
Türkiye, Irak, İran ve Suriye’den toprak alarak, bu ülkeleri bölerek bir Kürdistan değil ama daha çok Irak’ta kurulacak bir Kürdistan’ın başkanı olmayı amaçlıyor. “Türkiye bölünecek” tezlerine karşı bir durum.
Barzani
Türkiye’deki Kürtlerin Türkiye’de kalmasından yana. Sözleri ve tavrı bu yönde. Bu demek değil ki, PKK’yı Türkiye’ye karşı elinde koz olarak tutmasın. Tutacak ama “Uzakta kal sevgilim, aşkın bana yeter” şarkısıyla.

YERİNİ KORUMAK

Barzani istemiyor, çünkü:
1- Türkiye’deki Kürtleri, bir anlamda PKK’yı yanına alarak, devlet başkan olmak istemiyor. Dünyadaki yerini korumak adına. Kimsenin toprağını çalmaya kalkmadan, o zaman kendisinin bile ne olacağı belli değil, Kuzey Irak’ta zaten var olan bölge yönetimini devlet düzeyine çıkarmak ona daha akılcı geliyor. Muhtemelen Amerika da öyle düşünüyor.
2- Ekonomik açıdan keyfi yerinde. Para, pul vaziyeti, petrol üzerinden Kuzey Irak’ta patlama yapmış, bunu başkalarıyla paylaşmak akıl kârı değil.
Halkta refah artıyor, yetmiyor, önümüzdeki yıl başından itibaren Kuzey Irak’ta kişi başına ayda bin liralık yardım yapmayı tasarlıyor.
“Daha büyük bir Kürdistan’ın devlet başkanlığı” için hem toprak kavgasına girmek, hem ekonomik refahını başkalarıyla paylaşmak, evdeki bulgurdan da olmaya kadar götürebilir. “Ne gerek var” diye düşünüyor galiba.

Haberin Devamı

Bir de ‘Hüda Par’ var

KISA adı Hüda Par, Hür Dava Partisi. Bir yıl önce kurulan bu partinin kısaltılmış hali “Hüda”, Allah anlamında.
Vikipedi, internette Hüda Par’ı şöyle tanımlıyor:
“Temeli Hizbullah’a dayandırı-lıyorsa da, parti bunu reddediyor. Daha çok Doğu ve Güneydoğu’da örgütlü. Parti tabanı Kürt kökenli ve muhafazakârdır, parti İslami çizgidedir”.
Kısaca, İslami Kürt partisi. PKK’ya karşı, gözü kara. Kamuoyunun belki yakından bilmediği bir parti ama Tayyip Erdoğan iyi tanıyor olmalı ki, Barzani Türkiye’ye gelmeden önce bu partinin yöneticisi ile uzun bir görüşme yapıyor.
Erdoğan bir yandan PKK’ya havuç gösteriyor, diğer yandan PKK’ya karşı olanlarla buluşuyor. Bu arada İmralı’yı da ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Ahmet Türk’ün gönlü Mardin’de

DAHA adayların açıklanmasına zaman var, hemen her partide hazırlık sürüyor. AKP’de bazı bakanların adı bazı kentlere geçiyor. Diğer partilerde bazı milletvekillerinin belediye başkan adaylığı hazırlığı var.
BDP’de rüzgâr farklı yönden esmezse BDP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün gönlü de Mardin belediye başkanlığı adaylığında.

Yazarın Tüm Yazıları