Balat Vapur İskelesi

BİLİNMEYEN bir nedenle yanıyor Balat Vapur İskelesi. 2008 yılında. Balat halkı yanan iskelenin durup dururken yanmasına şaşırıyor ve iskelenin yenilenmesini bekliyor. İskele sıradan bir iskele değil, tarihi değerde.

Haberin Devamı

Bir süre sonra iskelenin bulunduğu yer deniz taksiye, birkaç ay önce de, deniz uçağına iskele olarak tahsis ediliyor.
Balat halkı konuyu kendi
aralarında tartışıyor. İş biraz daha büyüyor ve halk imza toplamaya başlıyor.

DİLEKÇE

Balat’ta yaşayanlar iskeleye ne olduğunu öğrenmek istiyor.
“İskele ne oldu, neden yandı, yenisi neden yapılmadı ve
şimdi neden başka bir faaliyete tahsis edildi”
gibi sorular hazırlanıyor.
İmzalar dilekçeye dönüşüyor ve Büyükşehir Belediyesi’ne iletiliyor. Ancak, hiç kimse Balat halkını bilgilendirmiyor. Bu arada bazı yurttaşlar yeniden girişimde bulunarak Türkiye.gov.tr’den bilgi istiyor.
Onlara geçen hafta verilen yanıtta, “isteklerinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yönlendirilmiş olduğu” söyleniyor. Başka bilgi yok.

FENER DE KAPALI

Balat dışında, Fener iskelesi de 2011 yılından beri “onarım ve bakım” diyerek kullanıma kapalı. Onarım deniyor, ancak iki yıldır çivi bile çakılmış değil.
Dolayısıyla, bir zamanlar Haliç’te Eminönü’nden vapura binip evlerine gidenler bazı iskeleleri kullanamıyor, oralara vapur uğramıyor.
Balatlılar üzgün. “Balat iskelesiyle ilgili karar alınırken, kimsenin kendilerine sormadığını, aradan geçen bunca zamana karşı hâlâ iskele ile ilgili bilgi verilmediğinden” yakınıyorlar.
Bir ara protesto gösterisi yapmayı düşünüyorlar, sonra vazgeçiyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçenlerde “Vatandaşa sormalıyız” sözlerine dayanarak, şimdi bilgi verilmesini istiyor ve bekliyorlar.

Haberin Devamı

TEMA’ya sevgilerle

1992’de kuruluyor. Erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma amacını taşıyor. Kısa adı TEMA Vakfı.
Amaçlarından belli, bütünüyle çevre bilinci yerleştirmeye çalışan bir vakıf. Ağaçlandırmaya, ormanları korumaya, çölleşmeyi önlemeye dönük sivil toplum hareketi.
İki kurucusu var. Birleşmiş Milletler Çevre Ödülü sahibi Hayrettin Karaca ile işadamı Nihat Gökyiğit TEMA’yı kurduktan sonra bitmez tükenmez enerjiyle çevreyi korumaya, yeşili yeşertmeye çaba harcıyor, toplumun dikkatini bu yönde yoğunlaştırmaya çalışıyor. Ve sivil toplum hareketinin en başarılı örneklerinden birini sergiliyor.
Dün Dünya Çevre Günü’ydü. Teşekkürler TEMA. İyi ki varsın.

Yazarın Tüm Yazıları