Azerbaycan KKTC’ye tecridi deliyor

BAKÜ

AZERBAYCAN
yıllardan beri beklenen adımı attı ve Kıbrıs Türklerini yalnızlıktan kurtaracak olan girişimleri başlatma kararı aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün Bakü’yü ilk kez ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ‘Biz Kuzey Kıbrıs’ın tecritten çıkması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Direkt uçuşları başlatacağız. Azerbaycan iş adamları Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapacaklar, gidiş gelişler olacak’ dedi.

Sözlerine, ‘Kıbrıs’taki referandum bizim beklentilerimizi doğrultmadı Kıbrıs’taki Türklerin tecrit altında yaşamasına gönlümüz razı gelemez’ diye devam eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı geleceğe ilişkin de önemli ipuçları verdi ‘İslam Konferansı Örgütü’nde Kıbrıs Türkleri temsil edildi. Bunun gelecekte başka beynelmilel teşkilatlarda da uygulanmasını istiyoruz. Kıbrıs Türklerinin tecridine son verilmesi için Azerbaycan elinden geleni yapacak.’

Bu, Kıbrıs Türklerinin yalnızlığını kıracak olan önemli bir adım. Aliyev’i dinlerken, yıllar önce, zamanın KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bir toplantıya katılmak üzere Bakü’ye gelirken son anda davetin geri çekildiğini anımsadım. Birileri devreye girmiş ve Denktaş’ın KKTC Cumhurbaşkanı olarak toplantıya katılması engellenmişti ve kimse de buna bir şey diyememişti.

İlham Aliyev Yönetimi’nin kararı, Azerbaycan’ın KKTC ile ilişkileri üzerindeki bazı ipoteklerin gevşediğini de gösteriyor.

YENİ DÖNEM

GEÇEN
on yılda Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin eksenini Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının yapımı oluşturuyordu. Aliyev’in tabiriyle ‘Efsane gerçekleşti’ ve artık ilişkilerin temellerini derinleştirecek adımlara yönelindiği anlaşılıyor.

İki ülkenin önümüzdeki dönemde uluslararası platformlarda ortak hareket etmeleri, daha sıkı dayanışma mekanizmalarının gelişmesi gereken yeni bir dönem bu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklaması da Kıbrıs’a karşı Ermenistan konusunda Azerbaycan’ın siyasetlerine destek vermeye devam edeceğini gösteriyor.

Erdoğan dünkü basın toplantısında, ‘Ermeni konusunda Türkiye bugüne kadar Azerbaycan’ı yalnız bırakmadıysa bu günden sonra da yalnız bırakmayacak’ diyor ‘Avrupa Birliği’nden bize gelen tekliflere bu yanıtları verdik. Avrupa Konseyi’nin Ermenistan’ın Azerbaycan toprağını işgal ettiğini tanıyan kararı Türkiye’nin gayretleriyle oldu. İşgalci, işgal ettiği yerden çekilmeli.’

ADIMLAR ÖRTÜŞÜYOR

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan
ile Azerbaycan Çumhurbaşkanı İlham Aliyev dün sabah başbaşa görüşüyorlar. Her iki tarafın heyetlerinden hiç kimse yok yanlarında. Bu görüşmede nelerin gündeme geldiğini tam olarak bilmek mümkün değil ama çıkışta her ikisi de şakalaşıyor, neşeli görünüyorlar. Azerbaycan muhalefeti, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendilerine de göz kırpması beklentisi içindeydi ama çıkışta Erdoğan, Aliyev’e tam destek verdi. ‘Kıbrıs dahil her alanda adımlarımız örtüşüyor’ dedi, Meclis konuşmasında ise Kasım seçimlerindeki demokrasi sınavından yüzünün akıyla çıkmasını dilemekle yetindi.

İLHAM-FERİZE AŞKI

Dün Azerbaycan’da ‘muhebbet bayramı’ydı. Aşıklar günü yani. Azerbaycan devlet televizyonu, ‘Batıda, sevgililer gününde St Valentin efsanesini anıyorlar. Ama bizim kendi aşk efsanelerimiz var’ diyordu. 1990’da bağımsızlık hareketini bastırmak için Sovyet tanklarının Bakü’ye müdahalesi sırasında ölen İlham adlı genç ile, zehir içerek o gün hayatına son veren eşi Ferize’nin aşklarının anısına dün sevgililer bayramı kutlandı Bakü’de.
Yazarın Tüm Yazıları