Atçılığı öldürmeyelim

4000 üyesiyle Türk atçılığının en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği’nin bugün Bakırköy Hipodromu’nda genel kurulu var.

Başkanlık için bizzat Başbakan Erdoğan’ın onay verdiği AKP İstanbul milletvekili İnci Gülser Özdemir ile yetiştirici Ömer Halim Aydın yarışacaklar.

900 dolayında üyenin oy kullanacağı seçim, sektörde istihdam edilen 33 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor. At yarışı müşterek bahisinde kayıt içinde görülen yıllık tutar 1 katrilyonu buluyor. Ancak at yetiştiricileri, Türkiye’deki at yarışlarından yapılan yüksek kesintinin dünyanın hiçbir ülkesinde görülmediğini belirterek, ikramiyelerden düşük pay alan at yetiştiricilerinin bundan zarar gördüğünü savunuyor.

Bugün ikramiye kesintilerinden yapılan kesinti oranı % 60’ları buluyor.

SİYASİLER ANLAMIYOR

Gerek Jokey Kulübü gerek at yetiştiricileri, her dönemde olduğu gibi hükümete ve siyasetçilere yaşanan sıkıntıları anlatamıyor.

At yetiştiricilerin 18 yıllık başkanı olan Bahadır Gödek, bunu açıkça ifade ediyor; bu nedenle AKP İstanbul Milletvekili İnci Gülser Özdemir’e başkanlık önerisi götürmüş. Özdemir’in ‘Die for you’ adlı bir atı ile iki tayı var; ancak daha henüz piste çıkmamışlar. Başbakan’dan izin alarak başkanlığa soyunan ve bu arada adı belirli çevrelerde tepki gören Özdemir, ‘Atçılığın içindeyim; Kayseri’nin Uzunyayla’sında atçılığın içinde yetiştim. Atçılık geleneklerimizde olan bir şey. Sorunları gayet yakından biliyorum. Yüksek kesintiler karşısında atçılığımız ölebilir; bunların önlemini almamız gerekiyor; bu sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor.’

Yüksek kesintiler nedeniyle şans oyunlarının internet üzerinden girdiğini, kayıtdışının arttığını söyleyen Özdemir, ‘Bu toplumumuzda sosyal yaralar açıyor. Başbakan’a bunları anlattım, o da ‘Sen bu işlerin üstesinden kalkabilirsin’ dedi. Ben de bu işe soyundum’ diyor.

AT YARIŞI NEDİR

Şimdiden, Jokey Kulübü’nün yöneticileriyle Tarım Bakanı Sami Güçlü’yü ziyaret ettiklerini, sorunların çözümü için bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını, buna Maliye Bakanlığı temsilcisinin de katılacağını söyleyen Özdemir’e soruyoruz:

Atatürk’ün kurduğu Jokey Kulübü özelleştirilecek mi?

Ayrıntılı bir araştırmadan yapmadan bir beyanda bulunmak mümkün değildir. Yarış ikramiyeleri düşürülürse, atçılık da çöker. Dünyanın hiçbir yerinde %68 kesinti yoktur. Haralarımız bununla gelişir. Biz niye arap atı yetiştirip ihraç etmeyelim; başka ülkeler bundan 3-4 milyar dolar gelir sağlıyor.’

At yarışı kumar mıdır?

Hayır, şans oyunudur, toto, loto gibi... Bunun dışındaki oyunlar kumardır; yeraltına girmeye başladığında ciddi sosyal yaralar açar.

Atçılık sektörüne siyaset mi giriyor?

Atçılığın içine girmiş bir siyaseti değil, atçılığın sorunlarını çözecek bir siyasi anlayışı temsil ediyorum; yoksa AKP’nin atçılık üzerindeki etkinliğini arttırmak değil... Başkanlığı kaybetsem bile atçılığın yanında olacağım.

‘Yeni Oluşumlar’ adıyla AKP milletvekili Özdemir’in karşısına çıkan diğer aday Halim Aydın da, kavga etmek için gelmediklerini söylüyor. Derneğin atçılığın hiçbir sorununa çözüm bulamadığını belirterek, ‘Uyuyan devi uyandırmaya adayız. Projelerimizle atçılığın modern geleceğini oluşturacağız. Yoksa at yarışları ortadan kalkarsa en başta 33 bin kişi işsiz kalır’ diyor.

Yağda yine bir şeyler dönüyor

TRAKYA bölgesinden bir yağ sanayicisi dertli; ilginç şeyler anlatıyor:

Karadenizbirlik, Trakyabirlik gibi Türkiye’deki yağ piyasasının tanzimi için oluşturulmuş bir kooperatif birliğidir. Her iki birliğe de Hazine Dış Ticaret’ten sıfır gümrükle yağ ithal izni verilmiştir. Karadenizbirlik, İzmir gümrüğüne tonu CIF 680 dolardan mal ettiği 9 bin ton yağ getirmiş ve bunu hemen yine İzmir’de kurulu Küçükbay Yağ Sanayii A.Ş’ye 60 dolar komisyonla devretmiştir. Trakyabirlik sıfır gümrükle getirdiği yağı rafineri edip piyasaya satarken, Karadenizbirlik Genel Müdürü Ebubekir Türk neden farklı bir yöntem izlemiştir? Burada kollanan İzmirli firmanın, AKP’li bir bakanla yakın ilişkisi var mıdır?

Ayçiçek, soya ve mısırözü yağında fon %33 dolayında iken, sıfır gümrüklü imtiyazlı ithalle özel sektöre rant mı dağıtılmaktadır.’

Bunun altından mısır ithalinde olduğu gibi çok şeyler çıkabilir.

Kuşları da bitirin

TÜRKİYE’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Meriç Deltası tespit edilen 455 kuş türünden 304’üne ev sahipliği yapıyor. Bu ölçüde zengin bir kuş yaşamı Avrupa’daki sulak alanların çok azında bulunuyor. Meriç Deltası, sadece kuşlar için değil, balıkların yumurta bıraktığı, yavru balıkların beslendiği ve geliştiği korunaklı alanlara sahip... Aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı..

Kuş Araştırmaları Derneği uyarıyor:

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ve çok sayıda yasa ile koruma altına alınan deltadaki sazlıklar, ılgınlıklar ve sulak çayırlıklar biraz daha çeltik uğruna dozerlerle, kepçelerle talan ediliyor.

Ses veren var mı?

Patatesçinin feryadı

YAZACAKLARIM
bütün Ödemişli çiftçilerin derdi. Patatesin en kalitelisini yetiştiriyoruz ama hiç bu kadar rezil olmamıştık.

Bakın 200 bin liraya yetiştirdiğimiz patatesi 50 bin liraya bile zor satıyoruz. Kimse sesimizi duymuyor. Size yalvarıyoruz, yardım edin.

Refik KIRGAN

Biliyor musunuz?

CHP’den istifa eden İstanbul Milletvekili Prof. Yaşar Nuri Öztürk’ün kuracağı partinin kurucular kurulunda yer alacak isimlerin, hiçbir kirliliğe bulaşmamış, kendi dallarında başarılı ve dürüst olarak bilinen kişilerden oluşacağını... İşadamı İbrahim Cevahir’in, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı Ataköy’deki Dünya Göz Hastanesi’nin açılış töreni sırasında içinde silah ruhsatı ve ehliyetinin bulunduğu cüzdanını çaldırdığını...

Mesaj panosu

DİYANET
İşleri cuma namazında ‘Kıskanmayın’ hutbesi okutacakmış. Neden?

AKP ve Tayyip Erdoğan’ı kıskanıyoruz diye mi?

Deniz ALEN

SSK Levent polikliniğini, sabahtan akşama kadar aramamıza rağmen bir türlü randevu alamıyoruz. Ne zaman çözümlenecek?

Selahattin ÜNALAN

YILDIZPOSTA
Caddesi’nde yapılan kavşak çalışması sebebiyle yaya geçidi kaldırıldı. Yayalar için bir önlem alınamaz mı?

Sadun ÇEBECİ

GÖNÜL Birliği Yeşiller Partisi
bugün 12.00’de Dünya Çevre Günü sebebiyle Galatasaray Lisesi önünden Taksim meydanına yürüyecek.

‘BUSH gelme’ diyenler bugün 13.00’da Saraçhane’de buluşuyor.
Yazarın Tüm Yazıları