Artı 1 Projesi

"Kendi çocuğumuz dışında bir çocuğun daha hayatını güzelleştirmek" fikrine sıcak bakan, tam üç haftadır gerek mail gerekse telefonla bize ulaşarak "Nasıl yardım edebilirim" diye soran yüzlerce iyi insana teşekkür ediyorum.

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala, 2008’de iyi şeyler yapmak için nasıl bir arada olacağımıza sonunda karar verdik. "Artı 1 Projesi" adıyla yola koyuluyoruz.

Neler yapacağız

Amacımız, kendi çocuğumuz dışında bir çocuğa daha sahip çıkmak... Uzaktan da olsa yıllarca ona destek verebilmek, hayatını güzelleştirebilmek... Özellikle belirtmek gerekiyor ki, bu tek seferlik bir yardım kampanyası olmayacak. Kendinizi evlat edinir gibi düşünün veya koruyucu aile gibi...

Sistem nasıl işleyecek

Kendi çocuğumuzdan en fazla iki yaş küçük olabilecek bu çocuk... Cinsiyeti de bizimki ile aynı olacak. Yani benim 6 yaşında bir oğlum mu var; "Artı 1 Projesi" ile iki çocuğum olacak. Diğer çocuğum 4 yaşında bir erkek olacak. Belki Diyarbakır’da, belki Urfa’da, belki de Ordu’da...

Çocukları nasıl bulacağız

Valilikler ve İl Milli Eğitim Müdürleri’nden, sosyal hizmetlerden destek istiyoruz. İnternet üzerinden de sistemi geliştireceğimiz için bir havuz oluşturacağız. Kendi çocuğunuzun bilgilerini girerek yeni çocuğunuzu arayıp bulacaksınız. Şu anda işin teknik tarafını hazırlıyoruz. Bu arada tanıdığınız, bildiğiniz yardıma ihtiyacı olan çocuklar ve aileler varsa, bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

Sürekliliği nasıl sağlanacak

Vicdan sahibi anneler; bu işin sürekliliği size bağlı. 2008’de "Ben onun diğer annesi olacağım" dediğiniz çocuğun ihtiyacı sadece bezken, 2018’de okuyacak kitap, izleyecek film olacak. Bir bakacaksınız, yaz tatillerinde yanınıza gelmeye başlamış, bir bakacaksınız 2028’de üniversitede okurken sizinle kalıyor...

Benim hayalim bu kadar uzun süreli ve bu kadar sadık bir proje üretmek... Şu ana kadarki geri dönüşler bana umut verdi. Dilerim yapabiliriz, dilerim küçük yüreklere destek olabiliriz.

Hazırda yeni yıl ve bayram geliyorken, evde temizlik yapmanızı, çocuklarınızın artık kullanmadığı eski-yeni şeyleri, oyuncakları, kitapları bir koliye doldurup, üzerine "Yeni çocuğuma, Artı 1 Projesi’ne" yazıp saklamanızı, eğer saklayamıyor ve "Benim adıma ihtiyacı olanlara bunları iletin" diyorsanız da bize göndermenizi rica ediyorum. Yılbaşı öncesi biz dağıtıma çıkıyoruz çünkü...

Hürriyet Medya Towers

Anneyiz.Biz Ofisi / Kat:3 Güneşli / İstanbul

Her türlü görüş ve önerinizi lütfen bize yazın. Siz de Artı 1’in parçası olun istiyorum...

Çocuğum benimle uyumak istiyor

Her çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır; bazı çocuklar uzun süre uykusuz geceler yaşarken, bazılarının uykuları doğdukları ilk günden itibaren düzenli seyreder. Çocuğun yatağında uyuma alışkanlığı, uyku düzeniyle ve ebeveynlerin tutumlarıyla birlikte oluştuğundan, bu konuda tutarlı davranışlar sergilemeniz gerekir.

Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Bölümü’nden Psikolog Nur Dinçer Genç, "Her çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır" diyor. Bazı çocukların uzun süre uykusuz geceler yaşadığını, bazılarının ise uykularının doğdukları günden itibaren düzenli seyrettiğini belirten genç, sözlerine şöyle devam ediyor: "Anne ve baba tutumlarının, çocukların uyku ile yaşadığı problemler üzerinde etkisi büyüktür. Doğumdan sonraki ilk günlerde, annenin oldukça yorgun olması nedeniyle, bebeği uyutabilmek için kazandırılan bazı alışkanlıklar, ileride uyku ile ilgili sorunlara yol açabilir."

Yatağına yatmaya alıştırılmayan, anne ve baba ile uzun süre bir arada yatmasına izin verilen, kendi odasında yatırılmayan, ayakta sallanarak uyutulan çocuklarda, uyku ile ilgili sorunların yaşanabileceğini de vurguluyor Psikolog Nur Dinçer Genç... Bu gibi alışkanlıklarla uyumaya alışan çocuğunuz, özellikle okul dönemlerinde, iyi bir dinlenme sağlamak amacıyla vaktinde uyuma, kendi başına yatağına yatma ve tek başına uykuya dalma konusunda zorlanabilir. İleri yaşlarda ise koynunuzda yatma isteği, kendi odasında yattığında korku hissetme, sık uyanma ve kabus görme gibi sorunlarla ortaya çıkabilir.

İşte size 15 öneri

l Yatmadan önce hareketli aktiviteler yaptırın (küçük bebeklere masaj yapmak, daha büyük çocuklarla hareketli oyunlar oynamak gibi).

l Çocuğunuzu mümkün olduğunca aynı saatlerde yatırmaya dikkat edin.

l Banyosunu, uyku saatinin hemen öncesinde yaptırın.

l Çocuğunuzu çok sıcak ya da soğuk ortamda ve gerektiğinden fazla uyutmaya çalışmayın.

l Şık olduğu ya da sıcak tuttuğu için tercih edilen kalın, rahatsız giysileri giydirmeyin.

l Onun uyku alanının kendi yatağı olduğunu anlamasını sağlayın ve bu dönemde sabırlı olmaya özen gösterin.

l Uykuya yatırmadan önce mutlaka ihtiyaçlarını karşılayın (altını değiştirin, karnını doyurun, oyun oynayın).

l Uyuması için asla ayağınızda sallamayın.

l Uyku zamanı geldiğinde, uyumak istemiyorsa ve ağlıyorsa, onu yalnız başına yatağında bırakmayın.

l Uyuması için tamamen sessiz ve karanlık bir ortam oluşturmaya çalışmayın.

l Seslere alıştırın: Sesle uyumaya alışması, ileride de daha rahat uyku uyumasına yardımcı olacak alışkanlıklar kazanmasını sağlayacaktır. Evin içindeki olağan seslerin yanı sıra, onu uykuya yatırdığınızda hafif bir müzik sesi açmanız, mırıldanarak şarkı söylemeniz ve masal anlatmanız, bebeğinizin hem uykuya geçişini kolaylaştıracak hem de ileride her ortamda uyuyabilme alışkanlığı kazanmasını sağlayacaktır.

l Gece uyanıp yanınıza geldiğinde, onu yatağına götürmeniz ve gerekirse bir süre onun yanında oturarak, uyuyacağı yerin kendi yatağı olduğunu hatırlatmanız gerekir.

l Gece uyanıp oyun oynamak isteyen çocuğunuzu, yatağına yatırmanız ve sessizce uykuya geçmesini beklemeniz gerekir.

l Özellikle ilk bebeklikte mutlaka bebeğinizin gece-gündüz farkını öğrenmesini sağlamalısınız.

l Sevdiği bir oyuncağı yanına almasına izin verebilirsiniz.

Anne ve bebeklere yoga

Anne bebek için yoga, yeni doğum yapanlar için, bebeği de içeren ciddi bir yoga kursu. Şu anı deneyimlersiniz, bu bebeğinizin otomatik olarak yaptığı bir şeydir. Çocuğunuzu tanımaya çalışmak için harika bir yoldur. Tel: (0216) 302 94 37

Sanatı sevdirmek için

Dünya sanatına yön veren çağdaş ustaların yapıtlarının yer aldığı ve 6 Ocak tarihine kadar açık kalacak olan "Collected Visions" sergisi için, Pera Müzesi çocuklara özel bir eğitim programı hazırladı. Eğitim programı, öncelikle çocuklara sanatı sevdirmek, müze bilincini aşılamak ve yaratıcılığı keşfederek geliştirmek amacını taşıyor. Üç ana bölümden oluşan ve dört farklı yaş grubuna göre hazırlanan program, sergi turları, atölye çalışmaları, grup etkinlikleri gibi bölümleriyle katılımcı bir sanat eğitimini hedefliyor.

Çoook eĞleneceĞiz

Çocuklarınızla beraber çılgınlar gibi eğleneceğiniz bu partiye hepiniz davetlisiniz. Partide neler mi var? Yılbaşı ağacı, Noel Baba’dan sürpriz hediyeler, animasyonlar, oyunlar, yarışmalar, çekilişler, çocuklara hediye jetonları, şapkalar, süslemeler, yüz boyama, dev pinyatalar, sürpriz çıkarma dergileri... Bir siz eksiksiniz yani! İşte Anneyiz.Biz annelerine ve onların kuzularına Anneyiz.Biz ekibiyle beraber çılgınca bir eğlence fırsatı. Yeni yılı da hep beraber eğlenerek karşılamaya ne dersiniz? Öyleyse Bebek Mah. Otlukbeli Cad. Yol Sok. Mayadrom Uptown Alışveriş Merkezi Etiler Partikids’te 16 Aralık Pazar günü saat 15:00’te buluşuyoruz.

Piyano öğreniyoruz

Çetin Işıközlü’nün prodüktörlüğünde, Eren Kaplan’ın performansıyla hem unutulmaya yüz tutmuş anonim çocuk oyunlarına, hem de Çetin Işıközlü’nün kendi bestelerine yer verilen albümde 19 eser yer alıyor. Piyano tekniği açısından; glisando, pedal, arpej, parmak geçitleri, gamlar, disonans sesler ve akorlar, üçlü, beşli akorlar ve oktav gibi teknikler özellikle ve titizlikle ele alınmış. Albümdeki parçalar kolaydan zora doğru sıralanmış. Piyano çalmasını az bilen çocukların ve yetişkinlerin de çalabilmeleri düşünüldüğü gibi, parçaları çalmak isteyen kişilerin yoruma katkı açısından albümü dinlemelerini de ayrıca önemle tavsiye ediyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları