Araç muayene işi sıkılaştı, trafik seti pazarı 3 milyon dolara ulaştı

ÖZELLEŞTİRİLEN araç muayene istasyonlarında kontrollerin sıkı tutulması, yangın söndürme tüpü ve trafik seti satışlarını 3 ayda iki kat artırarak, pazarın 3 milyon dolarlık hacme ulaşmasını sağlattı. Trafik muayenelerinin yarım kalmasını istemeyen sürücüler çareyi, fiyatların 24 TL’den başlayıp, 120 TL’ye ulaştığı yangın tüplü trafik setlerinden birini almakta buldu.

ARAÇ muayene istasyonlarının 20 yıllığına özelleştirilerek, TÜVTURK adlı kuruluşa devredilmesi, yangın söndürücü ve trafik seti satışlarında patlama yarattı. Yıllık hacmi 3 milyon dolar olan pazarda, üretici firmalar tüm dünyayı etkisi altına alan global kriz ortamında satışlarını iki kat artırmayı başardı. Bunda da, trafik muayene işlemleri sırasında kontrollerin sıkı tutulması ve otomobiller başta olmak üzere tüm araçlarda yangın söndürme tüpü ve trafik seti bulundurma zorunluluğunun aranması etkili oldu. Trafik muayenelerinin yarım kalmasını istemeyen sürücüler çareyi, TÜVTUK kıstaslarına uygun yangın tüpü ve yeni bir trafik seti almakta buldu.

2 yılda 4 kat artacak

Trafiğe kayıtlı 13 milyon aracın bulunduğu Türkiye’de, bunun 6.5 milyonunu otomobiller oluşturuyor. Bu araçlardan 4 milyonunun da her yıl trafik muayene işleminden geçmesi gerekiyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, araç muayene süresi gelen araçlar için geçtiğimiz kasım ile ocak ayı sonunda satılan yangın söndürücü sayısı 70 bin, trafik seti sayısı da 100 bin adedi buldu. Bu iki ürün grubunun birarada bulunduğu setlerin satış toplamı da, 150 bin adede ulaştı. Kısa süre öncesine kadar bu ürünlerin yıllık toplam satış rakamları ise 400 bin adet civarında gerçekleşiyordu. Son aylardaki artışlarla 3 milyon dolar hacmindeki trafik seti pazarının, önümüzdeki iki yıl içinde 4 kat büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

120 TL’ye çıkıyor

Araç muayenelerinin TÜVTÜRK’e geçmesinin ardından, bazı firmalar da araç sahiplerinin sorun yaşamaması için TUVTURK’e uyumlu setleri piyasaya sunmaya başladı. Otomobillerde 2 yıl, ticari araçlarda ise yılda bir yapılması zorunlu olan araç muayenelerinde, otomobillerde bulunmadığı takdirde ağır kusur sayılan reflektör, yangın tüpü, çekme halatı, ilk yardım çantası, takoz, boyunluk, el fenerinin oluşturduğu trafik setlerinin fiyatı 24 TL ile 120 TL arasında değişiyor.

Yeni firmalarla rekabet

Setlerin fiyatları, içindeki aksesuvarın özelliklerine bağlı olarak değişirken, buz kazıyıcı, termal örtü, gece görülebilen yelek, yanık örtüsü ve lamba gibi araçların sete eklenmesi fiyat farkının oluşmasına neden oluyor. Yalnızca yangın tüplerinin fiyatı ise kilogramına göre, 15 TL ile 100 TL arasında değişirken, ilk yardım setleri de 30 TL ile 60 TL arasında satılıyor. Araç muayenelerinin arttığı son aylarda oluşan rekabet ortamı, trafik seti ve yangın söndürme tüplerinde fiyat artışının yerine, yüzde 15’e varan oranda indirimlere yolaçtı. Bunda da, canlılığı gören firmaların sektöre girmesi ve rekabeti kızıştırması etkili oldu.

TSE onaylı 24 firma

OTOMOTİV ve yangın güvenlik sistemleri sektöründe TSE (Türk Standartları Enstitüsü) onaylı 24 firma faaliyet gösteriyor. Sektörde Erpaş ve Rotacar markalarının satışı gerçekleştiren Rota Otomotiv ve Yangın Güvenlik Sistemleri, Modacar, Remtaş gibi firmalar ön plana çıkıyor. TSE belgesi bulunmayan firmaların sayısı ise 200’ü buluyor. Yangın tüpü alırken belgeli olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Yangın tüplerinin TSE 862n3-7 belgeli olması gerekiyor. "-7" numarası olmayanlar yangın söndürme performansı standarta tabi tutulmuyor. Tüplerin CE belgesinin de olması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları