Bugün toplam 257 mağazası ve 6.054 çalışanı bulunan DeFacto, oldukça genç bir şirket, yaş ortalaması mağazacılıkta 23.7, genel toplamda ise 24.5. Çalışanların çoğu Y kuşağı olduğundan ve Y kuşağı da iş hayatında sosyalleşmeye çok önem verdiğinden DeFacto da iş ortamını bir yaşam alanı gibi kurguladı. Şirket içinde yoga, aikido, kürek, basketbol, futbol kulüpleri kuruldu, çalışanlar mola vakitlerini daha eğlenceli geçirsinler diye ‘mutluluk odaları’, ‘mutluluk koridorları’ yapıldı.
Aslında DeFacto çalışanlarının mutluluğu için çalışmaya 2011 yılında başladı. 4 yıl önce mutluluk departmanını kurdular ve mutluluk müdürü istihdam ettiler. (Bkz 6 Kasım 2011, Hürriyet İK)
DeFacto İK Direktörü Oğuz Erdoğan, “Yaş ortalaması 23,7 olan genç bir ekibin en büyük ihtiyacı fark edilmek ve dinlenilmek. Gülen Abla, Mutluluk Saati, Kulağım Sende gibi bize özgü uygulamalarla çalışanlarımızın motivasyonunu yüksek tutmaya özen gösteriyoruz” diyor.
Mutluluk saati, her hafta pazartesi ve perşembe günleri yapılan 1’er saatlik görüşmelere deniliyor. Bu görüşmelerde çalışanlar ister özel ister iş süreçleri ile ilgili paylaşımlarda bulunarak koçluk alıyorlar. Kulağım sende ise her ay yönetim ile çalışanların buluştuğu paylaşım toplantıları, bu toplantıda çalışanlar başkanlara merak ettikleri soruları yöneltiyorlar.
Şimdi bunların devamı olarak çalışanların iş-özel yaşamlarını dengelemeleri için aksiyonlar alıyor. Bu aksiyonlardan biri de sağlıklı yaşam desteği.
2 ayda 283 kilo verdiler
Sabah kahvaltıları ve profesyonel fitness eğitmeni desteğiyle hafta içi her gün sabah 07:00–09:00, öğlen 12:00–14:00, akşam 17:00–20:00 saatlerinde kişiye özel hazırlanan program ile sağlıklı yaşam destekleniyor. Uzman bir doktor kontrolünde sağlıklı yaşam programı da yürütülüyor. Diyet programına dahil olan 60 kişi, 2 aylık süreçte toplamda 283 kilo verdi.
Manikür şirketten
Ayrıca sunulan masaj ve manikür hizmeti ile çalışanlar, özel hayatlarında zaman kazanıyorlar. Spor salonunda konumlandırılan hobi alanında ise mini golf, masa tenisi, bilardo, langırt, playstation bulunuyor. Satranç, tabu, scrabble, bowling turnuvaları ile departmanlar arası iletişimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Oğuz Erdoğan, “Günümüzde iş yaşam dengesini kurmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor, hatta imkansız hale geliyor. Madem ki iş yaşam dengesini kuramayacağız, öyleyse çalışanlarımıza sağlayacağımız imkanlarla işi eğlenceli hale getirecek mutlu ortamlar yaratalım istedik. Tüm bu çalışmaları, çalışanlarımızın mutlu olmalarını sağlamak, motivasyonlarını yüksek tutmak, potansiyel güçlerini ortaya çıkararak kendilerine ve kuruma katma değer yaratmalarını sağlamak, kuruma bağlılığı artırmak için yapıyoruz” diyor.