Yemeksepeti’nin Delivery Hero’ya satılmasından sonra yaklaşık 3 yıldan beri hiç satış (exit) haberi çıkmayan Türkiye’deki startup ekosisteminde geçen hafta moral veren bir gelişme yaşandı. 250 milyon dolara oyun devi Zynga tarafından alınan Gram Games, bu rakamla Türkiye’deki en büyük exit listesine 2’inci sıradan girdi.
Haberin Devamı
GİRİŞİMCİLİK ekosistemine en çok moral veren, heyecanlandıran ve gençlere hayal kurduran konulardan biri başarı öyküleri. Alınan yatırımlar, globalleşen ürünler ve hiç şüphesiz ‘exit yapan’ girişimler başarı öykülerinin en önemlilerinin başında geliyor. Exit yapmak, girişimcilik dünyasıyla daha fazla duyulan bir kavram oldu. Şirketin yüksek değerlemeyle satan startuplar için kullanılıyor “exit yapmak” kavramı... Instagram’ın 1 milyar dolara Facebook’a veya Shazam’ın Apple’a 400 milyon dolara satılması ilk akla gelen örneklerden. Türkiye’de ise şirketini satan girişimcilerin hikâyelerini çok sık olmasa da duyuyoruz. Türkiye’deki internet dünyasının tanıştığı ilk büyük exit haberi 2011 yılında geldi. Aydonat Atasever, Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı tarafından kurulan online pazaryeri Gittigidiyor, globaldeki rakibi eBay tarafından satın alındı. 217.5 milyon dolarlık bir bedelle tamamlanan anlaşma, Türkiye’deki internet ekosisteminin tüm dünya tarafından fark edilmesini sağladı. Diğer büyük exit haberi 2014’te geldi. Giyim ve aksesuar üzerine odaklanan e-ticaret şirketi Markafoni, daha önce hisse satarak ortak olduğu Afrikalı Naspers grubuna tüm hisselerini devretti. Naspers’ın Markafoni’ye toplam ödediği rakam ise 200 milyon dolar olarak açıklandı. 2014’te gelen diğer bir exit haberi Pozitron’dan. Mobil odaklı bir yazılım şirketi olan Pozitron, kendi alanındaki global rakipleri İngiltere merkezli Monitise tarafından satın alındı. Monitise’ın Pozitron’a ödediği rakam ise 100 milyon dolardı.
EN BÜYÜĞÜ 2015’TE GELDİ 2015 yılında ise dünya gündemine oturan bir satın alma yaşandı. Online yemek siparişi üzerine odaklanan Yemeksepeti, Avrupalı rakibi Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alındı. Türkiye’de ilk kez bir internet şirketine yarım milyar dolardan fazla ödendi. Aradan geçen 3 yılda Türkiye’deki internet ekosistemine yapılan yatırımlar ivme kazanarak devam etse de, büyük bir satış haberi duyulmadı. Taa ki, Gram Games’in Zynga tarafından satın alınmasına kadar. Daha önce yerli oyun şirketi Peak Games’in masa ve okey oyunlarını 100 milyon dolara satın alan Zynga, bu kez Gram Games’e 250 milyon dolar ödedi. Böylece Türkiye’deki en büyük 5 exit anlaşmasının toplam değeei 1.35 milyar dolara çıkmış oldu.