Alt alta üç haber

BAZEN yoruma bile gerek kalmaz.

Bugün size, bu hafta içinde değişik yayın organlarında yayınlanan üç haberi art arda, aktaracağım.

İlk haber, 6 Ağustos cumartesi akşamı Flash TV’de yayınlandı. Hulki Cevizoğlu’nun hazırlayıp sunduğu programda Bülent ve Rahşan Ecevit vardı.

Cevizoğlu, ‘Başbakanlığınız döneminde Abdullah Öcalan Türkiye’ye getirildi. Aynı zamanda bu konuda pazarlıkların yapıldığı söylendi’ sözleriyle başladığı soruya Ecevit’ten gelen yanıt çok ilginçti.

‘Amerikalıların Apo’yu niçin teslim ettiklerini kimse bilmiyor’ dedi Ecevit ve devam etti, ‘...O zaman MİT’in başında bulunan Şenkal Atasagun beni ziyarete geldi ve kendilerine CIA’dan çağrı geldiğini belirtti, ‘eğer kabul ederseniz bunu size uygun bir yerde ulaştırmaya çalışacağız’ dedi.’

Haber ertesi gün basında geniş yer bulmadı ama üç gün sonra Washington’dan yanıt geldi.

***

İKİNCİ
haber, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi ve Amerikan Dışişleri’nin etkili diplomatlarından Marc Grossman, Milliyet Gazetesi’nin Washington Temsilcisi Yasemin Çongar’a yanıtıydı.

Grossman, ‘Öcalan’ın yakalanmasına biz çok çalıştık’ diyordu. Ama Türklerin de katkısı bulunduğunu, Öcalan’ı Amerikalıların yakaladığını düşünmenin doğru olmadığını belirtiyordu.

Grossman, açıklamalarına şöyle devam ediyordu:

‘Türkiye, Şam’dan çıkmasını sağlayınca Öcalan kaçmaya başlamış, yakalanıp adalet önüne getirilmesi imkanı doğmuştu. Biz de, Öcalan’ın peşine düşmeyi ve yargılanmasını sağlamayı ahlaki görevimiz saydık, yakalanması yönünde elimizden geleni bunun için yaptık. Bir gün şu ülkede ertesi gün başkasında olduğu haberlerinin geldiği günlerde, izini sürmek, nerede olduğunu tespit etmek ve bunu belirleyince de Türk hükümetinin onu tutuklayıp yargılayabilmesini sağlamak için çok çalıştık...’

‘Türklerin onu sağ yakalaması, yargılaması, mahkemede gözlemciler bulundurması ve şimdi de cezasını çektirmesi azımsanmayacak önemde bir başarıdır.’

Bu iki haberi okuyunca ister istemez insanın aklına şu soru geliyor. Dün terör örgütü liderini yakalayıp teslim etmiş olan ABD, bugün Kuzey Irak’taki PKK varlığı karşısında neden hareketsiz kalmaktadır? Resmi yanıtlarını artık ezbere biliyoruz ama bunun ardındaki gerçek düşünce ne olabilir?

***

İŞTE üçüncü haber.

Son bir aydan beri İran’ın Kürdistan bölgesinde halkla silahlı kuvvetler arasında meydana gelen ve artarak devam eden gösterilerle ilgili olarak Fransız haber ajansı AFP’nin, 8 Ağustos tarihli haberi.

Bölge vali yardımcısı Abbas Hurşidi’nin açıklamalarının yer aldığı haberde, ‘Pazar akşamı Türkiye sınırına yakın Jermibetkar karakolu saldırıya uğradı. Dört asker şehit oldu. Saldırı büyük olasılıkla, PKK ile ilişki içinde olan silahlı ‘İran Kürdistan’ında Özgür Yaşam PEJAK ‘ adlı silahlı grubun üyeleri tarafından düzenlendi... PEJAK, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı İran’ın kuzeyinde son günlerde ortaya çıkan silahlı bir grup.’

Böyle diyor açıklama.

***

BU
üç haberi alt alta koymak yoruma gerek bırakıyor mu bilmiyorum.

Yaşadığımız bölge yeniden biçimleniyor. Bu süreçte kullanılanlar değil, geleceği çizenler arasında olabilmek Demokratik Türkiye projesinin üzerinde kafa yormakla mümkün.

Başbakan Erdoğan’ın bugün Diyarbakır’da vereceği mesajlar, umuyorum bu yönde bir başlangıç olur. Devamı gelir.
Yazarın Tüm Yazıları