Şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri hukuki yollar neler?
Kadına yönelik şiddet, kanundaki tanımıyla kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranış. Kadına karşı fırsat ve cinsiyet eşitsizliği, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet, hepsinin temelindeki ana sebep ise kadın olarak dünyaya gelmiş olmak. Bazı şiddet mağdurları uğradıkları şiddeti sakladıklarından tam bir istatistik yapılamasa da, maalesef hemen hemen her gün çevremizde kadına karşı şiddetin bir türüne tanık olmak mümkün.
07.07.2022
Film yapımcılarının telif hakları
Eser sahiplerinin, oyuncuların ve set çalışanlarının emeğiyle yaratılan filmlerin meydana gelmesindeki, sinema salonlarında, televizyon kanallarında, dijital mecralarda biz izleyicilere ulaşmasındaki önemli aktörlerden biri, film yapımcıları. Her ne kadar bir sinema filminin eser sahipleri yönetmen, senaryo yazarı, diyalog yazarı ve özgün müzik bestecisi ise de; bu eserlerin oyuncular tarafından icra edilmesi, oyuncular tarafından icra edilen sahnelerin kaydedilmesi, işte tüm bu organizasyonu sağlayan, eser sahiplerini, oyuncuları ve tüm set çalışanlarını bir araya getiren, yapımın ekonomik riskini üstelenen yapımcının da haklarının korunması oldukça önemli. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre eser sahibinden ve icracı sanatçıdan mali hakları kullanma yetkisini devralması şartıyla yapımcılar bağlantılı hak sahibi sıfatıyla mali haklara sahip oluyor. İşte bu yazıda film yapımcılarının mali hakları, bu haklara hangi şartlarda sahip olabilecekleri, haklarının ihlali halinde başvurabilecekleri yasal yollar anlatılacak.
11.05.2022
Haksız yere işten çıkarılan işçi ne yapmalı?
İşçiler ülke ekonomisinin en önemli süjelerinden biri. Kimi işçi beden gücünü, kimisi el becerisini, kimisi ise beyin gücünü kullanarak ekonomiye katkıda bulunuyor. Her ne kadar istihdam sağlayan işverenler tarafından kendilerine iş imkanı sunuluyorsa da, günümüzde insan emeğinin olmadığı her hangi bir sektörün sürdürülebilmesi pek mümkün görünmüyor. İşveren karşısında ekonomik olarak çok daha güçsüz durumda olan işçinin yasalarca korunması ise önemli bir gereklilik. Aksi halde işçilerin ve emeklerinin sömürülme riski ortaya çıkar ki; bu durum, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyolojik olarak gerilemesine neden olur. Çünkü bir ülkenin refahı, o ülkede yaşayan en küçük birim olan ailenin refahından başlar. Tam da burada güncel kanun olan 4857 Sayılı İş Kanunumuz işçiye belli haklar tanımakta. İşte bu yazıda haksız yere işten çıkarılan bir işçinin işe iade davası açma hakkı anlatılacak.
14.03.2022