Abbas: Allah’tan umut kesilmez

ANKARA
SORU şu. "Türkiye’nin desteği sayesinde Hamas merkeze gelebilir mi?"

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın yanıtı ise şöyle: "Allah’tan umut kesilmez. İnşallah olur."

Başbakan Erdoğan’ın, Davos ve onun öncesinde Brüksel’de açıkça Hamas’ı savunması, bir Hamas darbesi ile Gazze’yi terk etmek zorunda kalan Abbas ve çevresinde nasıl karşılanmıştı?

İleri sürüldüğü gibi Erdoğan’ın bu çıkışı ciddi bir krizin içinde olan Filistin için çok mu iyi olmuştu?

Cumartesi akşamı Mahmut Abbas ile masa başında buluşan bir grup meslektaşımla birlikte en çok merak ettiğimiz soru buydu.

"Evet". Türkiye Başbakanı’nın son zamanlarda açıkça Hamas’ı savunması rahatsızlık yaratmıştı. Zaten İsrail baskıları altında sıkışan bir yönetimi, kendisini tanımayan muhaliflerine destek vererek daha da zor durumda bırakmıştı.

Abbas ve yanındaki heyet bunu açıkça ve ortalık yerde telaffuz etmese de, ikili konuşmalarda heyetteki yetkililer bunu açıkça dile getirdiler.

Zaten Abbas’ın Türkiye’nin çabalarından Hamas’ın etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna verdiği "Allah’tan umut kesilmez" yanıtı da aslında Filistin Yönetimi’nin tavrını ortaya koyuyordu.

Abbas, "Erdoğan ve Gül, daha ilk günden beri Hamas’a izlediği çizgiyi terk etmesini, merkeze gelmesini söylediler. Ama dinlemedi. Zaten bugün yaptığım görüşmelerin çoğu bu konu hakkındaydı"dedi.

Filistin ile İsrail arasında kalıcı ateşkes ve barış görüşmelerinin başlaması için öncelikle "ulusal uzlaşma"nın sağlanması gerektiğini söyleyen Abbas, bunun için Türkiye’den ne bekliyor?

Abbas , Mısır’ın önderliğinde yürüyen barış ve uzlaşma çabalarına "destek" bekliyor.

Arap sokaklarının, Gazze’nin kahramanı olacağım derken Türkiye’nin Hamas çizgisini savunur hale gelmesini değil.

Çünkü Türkiye gibi ağırlığı olan bir ülkenin bölgede böyle bir pozisyon alması, Filistin uzlaşmasını zorlaştırıyor.

***

ABBAS
, İsrail’i kast ederek "Biz zalimin yanında mı duracağız. Hayır. Ben de kardeşimin yanındayım" diyor, "Ama yanlış yaptığında yanlış yapıyorsun de. Herkes direnişi seçebilir ama sonuçlarına da katlanır. Hem siyaset, hem direniş olmaz. Filistinliler dışında kimseye zarar vermeyen binlerce füze atmak mıdır direniş?"

Abbas
’ın, Filistin’in yanında olduğunu söyleyenlerden bir isteği daha var. "Filistin’in yanında olanların Hamas’a şunu demeleri gerekiyordu: Bir parti ile bir hükümetin yapması gerekenler arasında farklar vardır demeleri gerekiyordu. Ben Suriye Devlet Başkanı ile görüşürken de bunu söyledim. O da kabul etti. ’Baas ile Suriye Hükümeti’nin politikaları aynı değil’ dedi. Baas İsrail’i tanımıyor. Ama Suriye Hükümeti İsrail’i muhatap alıyor, bakın Türkiye aracılığı ile görüşüyor bile. İşte Filistin’in yanında olanların Hamas’a bunları söylemeleri gerekirdi."

Filistin Devlet Başkanı, "Suç Hamas’ta değil" diyen Erdoğan’ın aksine Gazze’nin bugünkü durumundan Hamas’ı sorumlu tutuyor. Ulusal uzlaşmanın sağlanması konusunda ise Hamas gibi düşünmüyor. Filistin Kurtuluş Örgütü bir kenara itilerek Filistin evinin içi düzelemez diyor. "Beni tanımaları gerekir. Bu Filistin evini yıkacağım yeni bir ev yapacağım dediler, başarısız oldular. Ben bu durumu Ankara’daki bütün görüşmelerimde anlattım ve destek istedim."

Evet, Abbas Türkiye’den de destek istiyor. Ankara temaslarından da memnun ayrılıyor.

Türkiye’den "Filistin’in iç işlerine karışmayacağı" izlenimi almış, "Burada Türkiye’nin Filistin halkına ve bütün unsurlarına eşit mesafede olduğunu gördüm. Türkiye Filistin’in iç işlerine karışmıyor, bundan memnunuz."

Ne de olsa keskin mücadeleler içinde yoğrulmuş bir devlet adamı karşımızdaki, ince ayarını böyle çekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları