Paylaş
Maya, içimizde yaşayan küçücük bir canlı ama bakteri değil. Maya daha evrimleşmiş bir canlı türü olup yine tıpkı bakteriler gibi hastalanmanıza ve spesifik olmayan semptomlara neden oluyor. Normalde bağırsak duvarımız binlerce bakteri, bazı mantar türleri ve hatta bazı virüs ve parazitlerle çevrili. Yararlı böcekçikler olan probiyotikler iyi bir sindirim için vücudumuzla birlikte çalışıyorlar. Ancak bazen yararlı ve zararlı böcekçiklerin dengesi bozulabilir. Bu denge bozulduğunda da maya devreye giriyor.
Bu durum sık antibiyotik kullanımı veya çok fazla şeker tüketimi ya da basit karbonhidrat tüketiminden kaynaklanıyor. Yararlı böcekçikler antibiyotikten dolayı ölüyorlar ve zararlı böcekçikler ekstra şekerden besleniyorlar. Sindirim yolunun hassas ekosistemi bozuluyor ve zararlı böcekçikler hâkimiyeti ele geçiriyor. Bu da alerji, kronik enflamasyon, eklem problemleri, ruh hali ve beyin fonksiyonu bozuklukları, sindirim problemleri gibi birçok kronik hastalığa yol açabiliyor.
Tam gelişmiş maya enfeksiyonları çoğunlukla HIV/AIDS, kanser hastaları ve organ nakli geçiren hastalar gibi bağışıklık sistemi çöküntüye uğramış kişilerde görülüyor. Ancak bağışıklık yetersizliği olmayan kişilerde de mayanın aşırı büyümesinden kaynaklanan problemler görülebiliyor.
Nasıl anlarsınız?
Genel semptomlar: Kronik yorgunluk, libido düşüklüğü, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet
Gastrointestinal (sindirim sistemi) semptomları: Şişkinlik ve gaz, bağırsak krampları, anüs bölgesinde kaşıntı, ishal veya kabızlık
Üriner sistem semptomları: Mantar enfeksiyonu, sık meydana gelen idrar kesesi enfeksiyonları
Bağışıklık sistemi
şikâyetleri: Alerjiler, bazı yiyecek veya kimyasallara karşı hassasiyet
Test etmek 15 dakika sürüyor
Mayaya bağlı mantar enfeksiyonları herkesi farklı şekilde etkiler. Ayrıca bu semptom listesi çok geniş kapsamlıdır ve başka hastalıkların semptomlarıyla benzerlik gösterebilir. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız basit bir maya testi uygulayabilirsiniz. Bu test sadece 15 dakika sürüyor ve yalnızca bir bardak su ve tükürüğünüz gerekiyor.
Bir bardak temiz suyun içine sabah uyandıktan sonra 30 dakika içinde tükürün. Bunu, ağzınızı çalkalamadan, öncesinde tükürmeden veya ağzınıza bir şey atmadan önce yapın. 15 dakika bekleyin. Tükürüğümüzün su yüzeyinde kalması normaldir. Ancak tükürüğünüz dibe çöküyorsa bu gördükleriniz maya kolonileri olabilir. Ayrıca incecik çizgileri olan yüzeydeki tükürüğün denizanası, saç veya örümcek bacağına ya da maya partiküllerine benzer şekillerde bardağın ortasında asılı kaldığını görebilirsiniz.
Unutmayın ki bu test yüzde 100 doğru sonuç vermez ve maya aşırı büyümesi durumunu gösteren tek test değildir. Doktorunuz ağız veya vajinadan sıvı alarak mayanın aşırı büyümesi durumu olup olmadığını tahlil edebilir. Doktorunuz ayrıca maya antikorları için kan tahlili, maya metabolitleri için dışkı veya organik asit idrar tahlilleri verebilir. Ancak teşhis için en iyi yöntem somut ve kesin semptomlardan yola çıkmaktır.
Nasıl kontrol altına alınır?
Sağlık hekimi ve diyetisten Dr. Elizabeth Boham, maya aşırı büyümesi ve yorgunluğunuzla savaşmaya yardımcı olacak dört kolay adım öneriyor.
İlk adım bazı gıdalardan uzak durup bazılarını diyetimize dahil etme yöntemi. Unlu mamuller ve dondurma gibi şekerli yiyecekleri bırakın. Ayrıca patates, ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrek gibi nişastaları da
kesmeniz lazım.
Bu gıdalar yerine yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayacak besinler tüketin. Yararlı bakteriler içeren fermente edilmiş gıdalar tercih edin. Lahana turşusu ve mayalanmış kırmızıbiber gibi yiyecekleri yumurta, çorba veya pilavınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Kinoa, yulaf, esmer pirinç, çekirdek, kuruyemiş ve kara buğday gibi yüksek lifli besinler de tüketebilirsiniz.
Üçüncü adımsa sindirim kanalınızın dengesini düzenlemek için probiyotiklere yönelmek. Yoğurt ve fermente edilmiş gıdalar iyi birer probiyotik kaynağı. Ancak daha kuvvetli bir doz istiyorsanız en az 25 milyar aktif canlı organizma içeren probiyotik takviyesi alabilirsiniz.
Dördüncü adımdaysa mayaya doğrudan mantar önleyici bitkilerle müdahale ediyoruz. Doktor Boham günde bir veya iki diş çiğ sarmısak tüketimini öneriyor. Bu adımları iki hafta boyunca deneyerek semptomlarınızın kaybolup kaybolmadığına bakın.
Eğer semptomlar devam ederse bir doktora başvurun.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor
Paylaş