Yerini bulan iki ödül

ELGİNKAN Vakfı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü, çalışmalarını bildiğim, iki seçkin dostum arasında paylaştırıldı.

Ödül alanlardan biri Prof. Dr. Günay Kut, diğeri de Prof. Dr. İnci Enginün.

Türk Kültürü Araştırma Ödülü Komisyonu,
ödül gerekçesini şöyle belirlemiş:

"Üniversitede yaptıkları çalışmalar, yetiştirdikleri öğrenciler ve akademisyenler, neşrettikleri kitaplar ve makaleler, katıldıkları bilimsel toplantılarda Türk kültürüne yaptıkları katkı ve hizmetlerden dolayı, Boğaziçi Üniversitesi tarafından önerilen Prof. Dr. Günay Kut ile Prof. Dr. İnci Enginün arasında paylaştırılmasını uygun görmüştür."

* * *

GÜNAY KUT, eski Türk edebiyatı üzerine yurtdışında yaptığı çalışmalarla dikkati çeken bir akademisyen.

Bibliyografyasına baktığınızda, İngilizcede yayımlanmış birçok kitabın, uzmanlar, araştırıcılar, akademisyenler için temel başvuru niteliği taşıdığını fark ederiz.

Kut, Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu (TÜYATOK) Projesi’nin 1979 ile 1981 yılları arasında İstanbul Bürosu Başkanlığı görevini yürüttü.

Orhan Şaik Gökyay: Hayatı ve Eserleri de çalışmaları arasındadır.

İNCİ ENGİNÜN de asistan olduğu 1963 yılından beri Türk kültürü ve edebiyatı üzerindeki çalışmalarıyla, yeni üniversitelerde Türk edebiyatı bölümlerini kurmasıyla da öne çıkan bir akademisyen.

Abdülhak Hamit Tarhan’ın, Zeynep Kerman ile birlikte de Ahmet Haşim’in bütün eserlerini günümüze kazandırdı. Ahmet Mithat’ın tiyatrolarını yayımladı.

Enginün’ün önemli ve kapsamlı son çalışmalarından ikisi; Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat’tan Cumhuriyet’e (1839 - 1923) ve Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı adlarını taşıyor.

* * *

VAKIFLARIN, kurumların, holdinglerin ödül vermeleri, kültürü, sanatı, bilimi desteklemeleri onlara çağdaş bir kimlik kazandırıyor.

Vakıf, Türk Kültürü Araştırma Ödülü’nden başka, Teknoloji Ödülü de verdi.

Ödüllerin birinci işlevinin altını çizmeliyim.

İnci Enginün, Cumhuriyet edebiyatını incelediğinden, ona dair kitaplar yayımladığından, edebiyat meraklısı, uzmanı birçok okur, onun adını bilir. Kişisel ve ortak çalışmalarını birçok kişi anımsar.

Günay Kut’un çalışma alanı ise uzmanlarla, akademisyenlerle sınırlıdır. Yaptığı çalışmalardan kamuoyunun çok az bir bölümü haberdardır. İşte bu ödülle onun çalışmalarını bilenlerin sayısı biraz olsun artarsa, gene de bir başarıdır.

* * *

İKİ dostumu da kutluyorum. Türk edebiyatına, kültürüne yaptıklarını hatırladığımızı gösterdik onlara.
Yazarın Tüm Yazıları