Yazın vücudunuzu ihmal etmeyin

Vücudunuza bakmanın ve şımartmanın yolu önce temizlikten geçiyor.

Sıcak yaz günlerinin kötü işbirlikçisi terden kurtulmak için her gün en az bir kez yıkanmanız şart. Yoksa terin ve nemin ıslattığı vücudunuza ve cildinize süreceğiniz hiçbir deodorant, parfüm, krem ve makyaj işeyaramaz. Hatta durumukötüleştirebilir bile.

Duş alarak günlük temizliği büyük oranda tamamlamak mümkün. Fakat ölü hücrelerden kurtulmak için soyucu etkisi de olan arındırıcılardan yararlanabilirsiniz. Arındırıcıları kıl bir eldiven ya da lifle hafifçe bastırıp, küçük dairesel hareketler yaparak vücudunuza sürün. Dirsek, diz ve topuk gibi, derinin daha sert ve pütürlü olduğu bölgelerde biraz daha fazla bastırın ve daha uzun süreyle ovun. Arındırma kürleri, ciltte pul pul görünüme yol açan ölü hücrelerin atılmasını sağlar.

Arındırma ayrıca cildin hücre yenilemesini hızlandırır, direnç ve sıkılık kazandırır. Yumuşatır, daha parlak görünmesine yardım eder. Bir yandan da cildin nefes almasını kolaylaştırır. Kan dolaşımını hızlandırır. Eğer inceltici losyon veya selülit kremi kullanıyorsanız, onların daha iyi emilmesini sağlar.

Arındırmanın en ideali duş altında, yatmadan önce yapılanı.

Duş veya banyoda çok sıcak su tercih etmeyin. Sıcak su, cildin doğal dengesini bozar. Ilık veya soğuk su, cildinizi daha diri tutacaktır. Çıktıktan sonra deyim yerindeyse, vücudunuza tepeden tırnağa nemlendirici sürün. Topuk, diz ve dirsekleri ihmal etmeyin.

Pürüzsüz bir cilt için, Kleopatra’nın çoktan deşifre olan güzellik sırrından yararlanabilirsiniz. Küvete kova kova süt dökün demiyoruz ama, küçük bir paket süt tozundan yararlanabilirsiniz. Sütteki laktik asit, cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlar.

SİZİN BRONZLAŞMA TİPİNİZ HANGİSİ?

Güneş koruyucuları seçerken cilt tipinin yanı sıra cildin kuru veya yağlı oluşunu da göz önüne alın. Yüzü sivilceli olanların yağlı güneş koruyucusu sürmesi sorunu büyütür. Altı aydan küçük bebekler için titanyum dioksit içeren güneş koruyucular daha az tahriş ettikleri için tercih edilmeli. Güneş koruyucular güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmeli; su ve terleme ile etkinliğinin azalacağı düşünülerek dört saat ara ile yenilenmelidir. İyi bir güneş koruyucusu kokusuz ve renksiz, suya ve terlemeye dayanıklı olmalı, tahriş edici ve alerji yapıcı özellikleri olmamalı. Ve tabii ki UVB ve UVA ışınlarının ikisinden birden korumalı ve antioksidanlar içermeli.

Bronzlaşmada altı farklı cilt tipi tarif ediliyor:

Tip 1: Kolay yanar, asla bronzlaşmaz. Açık renk gözler, sarı ya da kızıl saçlar, süt beyaz tene sahip olup kolay çillenenler. SPF 50 ve üstü olan ürünler kullanmalı.

Tip 2: Genellikle yanar, çok az bronzlaşır, kolay açılır. Kumral saçlar, ela gözler ve açık tene sahip olup çillenmeye meyillidirler. SPF 50 ve üstü ürünlerle başlamalı. Biraz bronzlaşınca SPF 35-25’ye geçebilirler.

Tip 3: Hafif yanar, genellikle bronzlaşır ve uzun süre kalıcı değildir. Açık kahverengi gözlü, koyu kumral veya kahverengi saçlı, kumral tenliler. SPF 30 olan ürünlerle başlayıp biraz bronzlaştıktan sonra SPF 15-20 olan ürünler kullanabilirler.

Tip 4: Çok nadiren yanar, her zaman iyi bronzlaşır. Kahverengi göz ve saç rengine sahip olup esmer tenli olurlar. Kısa zamanda bronzlaşırlar ancak bronzlaşmaları kalıcı değildir. SPF 20-15 ile başlayıp SPF 15-10 ile devam edebilirler.

Tip 5: Çok nadiren yanarlar, çok koyu bronzlaşırlar. Koyu kahve veya siyah gözlü, buğday tenli olurlar. SPF 15 ile başlayıp SPF 10 ile devam edebilirler.

Tip 6: Yanmazlar, tenleri ve gözleri siyahtır. Zenciler ve koyu tenli ırklar bu gruba girerler.

Onlar da bakımı hak ediyor

Göğüslerin de iyi bir bakıma ihtiyacı var. Göğüslere özel ürünler hem nemlendirir hem de sıkılaştırır. Şimdilik sıkıştırıcıya ihtiyacım yok diyorsanız, nemlendiriciyle de yetinebilirsiniz. Memelerin formunu korumada sutyenlerin de önemli bir rolü var: Sutyenleriniz göğüslerinize baskı yapmasın. Tam tutsun. Spor yapıyorsanız, zıplamalarda sallanmayı önleyici olanları kullanın. Soğuk suyun, dolaşımı hızlandırıcı ve cildi gerici etkisinden göğüsleriniz için de yararlanabilirsiniz. Bunun için hidro-masaj aletleri kullanabilirsiniz. Dekolte bölgesini canlandırmak için de vücut peelinglerini öneriyoruz. Yine göğüslere yönelik ampuller de bağ dokusunu sıkılaştırıyor. Ampuller özellikle stres, hamilelik, solaryum gibi nedenlerden dolayı yıpranan memelerde etkili. Ayrıca Göğüs bakımı için ayrıca maskeleri denebilirsiniz. Meme ve boyun arasına her gün uygulanacak maskeler, henüz başlayan kırışıklıkların üstesinden gelir.

Bacakları tüylere mahkum etmeyin

Bacakların bakımında arındırma ürünleri ve nemlendiricilerden yararlanın. Temizlik veya arındırmanın ardından nemlendirmeyi unutmayın. Vücut sütleri, nemlendirmenin yanı sıra bir film tabakası bırakarak, cildi dış etkenlerden korur. Dizleri asla ihmal etmeyin. Sert, kalın ve daha koyu renkli olmasının önüne geçin.

En güzel bacak bile tüylüyse iticidir. Tüylerden kurtulmak için kendinize göre bir alternatif seçebilirsiniz:

Ağda: Kalın ve sert tüylerden kurtulmak için ideal bir seçenek. Kendinize göre uygun olanını seçin.

Tüy dökücü kremler: İnce ve seyrek tüylü iseniz yararlanabilirsiniz. Bazı kremlerin sürekli kullanımı tekrar çıkmasını da önlüyor.

Epilasyon makinesi: Batık tüyleriniz yoksa rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir yöntem.

Lazer epilasyon: Tıp ve teknolojisinin eseri. Oldukça iyi sonuçları var. İstenmeyen tüylerden bu şekilde ömür boyu kurtulmak mümkün.

Tere yenik düşmeyin

Ter kokusu son derece rahatsız edici. Önüne geçmenin ilk ve en önemli yolu sık sık duş almak, banyo yapmak. Çevre kirleticisi muamelesi görmek istemiyorsanız, çok terleyen ve kokan koltuk altlarının temizliğine mutlaka özen gösterin. Koltuk altı tüylerinizi fazla uzatmadan düzenli olarak temizleyin. Kötü kokunun en büyük kaynağı tüylerdir. Ayrıca, tüyler bakterilerin hızla çoğalmasına ortam hazırlar.

Deodoran, vücut spreyi gibi ürünlerle tanışın veya barışın. Alkol içermeyen, hafif yaz parfümlerini tercih edin. Ağır ve baharatlı kokular terle karışınca ağırlaşır. Bol bol su içmek daha fazla terletse de terin kötü kokusunu azaltır. Özellikle yaz aylarında sindirimi kolay, sulu yiyecekleri tercih edin. Sarımsak, soğan gibi kokulu moleküller içeren yiyeceklerden kaçının.

AŞIRI TERLEMEYE BOTOKS ENGELİ

Sosyal hayatı altüst eden aşırı terlemenin tıptaki adı "hiperhidrozis." El, yüz, ayak, koltuk altı ve tüm vücutta görülebilir. Daha basit önlemlerle koltuk altının aşırı terlemesinin önüne geçmeyenler için bir alternatif de Botoks. En fazla yarım saat süren Botoks enjeksiyonundan sonra kişi normal yaşamına dönebiliyor. Botoksun etkisi geçince tekrarlanabiliyor. Enjeksiyon, ter bezlerinin yoğun olduğu yüzeysel deriye yapılıyor. Son zamanlarda daha radikal bir yöntem olarak ameliyat da gündemde. Koltuk altından bir delik açılıp akciğer bölgesindeki, yüz ve ellere giden sinirlerin başlangıç bölgesi kesiliyor. Ayaklardaki terleme için ise bel bölgesindeki sinirler kesiliyor. Sadece koltuk altı terlemelerinde koltuk altı ter bezlerinin alınması da beklenen hedefe götürebiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları