VİYANA’daki otel odasında dün sabah CNN’in düğmesine bastığımda İstanbul’daki yabancı muhabir bomba haberi veriyordu.
Altyazıda "Türkiye’de patlama" diye geçtiğini gördüm. Olayın İstanbul’da değil de Diyarbakır’da meydana geldiğini anlayana dek 20-30 saniye geçmiş olmalı.
Merak ediyorum, acaba CNN, Kaliforniya’daki patlama haberini "ABD’de bomba" diye New York’taki muhabirine verdirir mi?
* * *
Katıldığım konferansın, üzerinde Boğaz Köprüsü olan afişi otelin lobisinde duruyor. INEA Avrupa Enstitüsü ve Alpbach Avrupa Forumu tarafından düzenlenen konferansın konusu "Balkanlar’da Ekonomik Gelişmeler - AB ve Türkiye’nin Ortak Çıkarları". Konferansa TOBB’un da desteği var. Alt sponsorlar arasında ise ENKA göze çarpıyor. İşte burada biraz duralım.
ENKA’nın patronu Şarık Tara Türkiye’nin uluslararası ilişkilerine sessiz ve derinden önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Tara, başta Yunanistan olmak üzere devletle ilişkilerde Türkiye lehine paha biçilmez roller oynadı. Onun son beş yılda bu alandan dışlanmış olmasını benim aklım almaz. Hele hele Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa ile ilişkilerini yeniden tanımlaması gereği olan bir dönemde hiç almaz.
Türkiye "marka"sının şu anda mümkün olan en çok sayıda "marka elçisi"ne ihtiyacı var. "Vaktiyle şuna yakındı, bunun adamıydı, vb." yaklaşımlarıyla kaybedecek vaktimiz yok.
Viyana toplantısında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İstikrar Enstitüsü Başkanı Serdengeçti, TEPAV Başkanı Prof. Güven Sak sunum yapanlar arasındaydı, Prof. Sak’a göre Türkiye Balkanlar’daki yeni rol tanımlamasını şu üç bacak üzerine oturtmalı: Enerji yolları, taşımacılık ve altyapı, özel sektörün geliştirilmesindeki rolü...
AB’ye giden enerji yolları üzerinde Türkiye’nin önemini Balkanlar tamamlıyor. Türkiye’siz Balkanlar’ın da önemi azalıyor. Taşımacılıkta bugün kargo hızı Balkanlar’dan Batı Avrupa’ya ulaşırken bozuk altyapı ve sınırlar yüzünden saatte 10 km! Özel sektörde ise tüm veriler Türkiye’nin AB’ye yeni üye 10 ülke ortalamasının iki katı iyi olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa bölgesinde bir miktar hırs yapmasına ve yeniden tanımlamasına Osmanlı geçmişi de eklenince göz yumulacağına ilişkin bir kanaat oluştu bende. Kaldı ki, INEA Başkanı Prof. Gramke’nin dediği gibi hırslı olmak iyi şeydir, çünkü katma değer yaratır.